Az év hala (2012) a széles kárász | Felsőfokon.hu

Az év hala (2012) a széles kárász

Természettudomány
zoológia
Vezérkép: 
Az év hala (2012) a széles kárász

Az Év hala  választását a Magyar Haltani Társaság kezdeményezte, hogy így felhívja a figyelmet egyes halfajok jelentőségére, esetleges veszélyeztetett voltára.

 A 2010-es év hala nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus), 2011-ben a kősüllő (Sander volgensis) volt.

A 2012-es Év hala jelzőért tavaly 3 kopoltyús szállt „ringbe”: a széles kárász (Carassius carassius), a lápi póc (Umbra krameri) és az érdekes nevű Szilvaorrú keszeg (Vimba vimba). Közülük az idei év hala 4054 szavazattal a széles kárász lett. (A német sporthorgász szövetség és az  osztrák testvérszervezet kuratóriuma 2010-ben választotta meg őt az év halának)

A széles kárász elsőségét valószínűleg annak köszönheti, hogy természetvédő és horgászkörökben egyaránt ismert és mindkét csoport szimpátiáját élvezi.

A széles kárász további magyar elnevezései a karics, a karesz, az aranykárász, a sárga kárász, a cigánykárász (csak a sötét színű példányok), a fattyú kárász és a természetben is megtalálható hibridjei a kárászponty vagy pontykárász.

A folyószabályozások előtt az  Alföld jelentős részét borító mocsárvilág gyakori hala volt. Az ármentesítés után kialakuló új faunában folyamatosan fogyatkozott az állománya és számos vízből már el is tűnt.

Méretét tekintve közepes méretű faj, testhossza 15-25 centiméter és nagyon ritkák a 30 centiméter feletti példányaik. A hazai horgászrekord 2,95 kilogramm (1999). A növényekben gazdag sekélyebb állóvizeket kedveli. A folyókban is megtalálható, de a főmedrében ritkán fordul elő. Az áramló szakaszokat kerüli, de egy-egy nagyobb áradás esetén kimozdul a hullámtéri állóvizekből. Jelentősebb állományai a folyók holtágaiban vagy mocsaras részeken alakul ki. Szívós halfaj, jól viseli az oxigénszegény viszonyokat és télen az iszapba beágyazódva a víz teljes átfagyását is eltűri.

A fenék közelében lehet fogására számítani. Legjobb a könnyű úszós kis horoggal felszerelt készség. Csaliként a giliszta, a kenyér, a kukorica vagy különböző pontyféléknek gyártott horgász csali használható.

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén már kidolgozták a faj mesterséges szaporítását, így lehetőség van ivadékainak kihelyezésére. A Magyar Haltani Társaság arra biztatja a halgazdálkodókat, a kisebb-nagyobb horgászegyesületeket, hogy széles kárászt is telepítsenek az erre alkalmas vizeikbe. Ezzel - amellett, hogy megteremtik a mesék aranyhalának fogási esélyét - a faj hosszú távú fennmaradását is segíthetik.

Források:

http://www.fao.org/fishery/culturedspecies/Carassius_carassius/en

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9les_k%C3%A1r%C3%A1sz

http://greenfo.hu/hirek/2012/01/02/szeles-karasz-az-ev-hala-2012-ben

http://haltanitarsasag.uw.hu/azevhala_hu.php


Ajánlott bejegyzések

 • Kell egy... biztosító!

  Ha már elkezdtük építgetni a csapatunkat, akkor folytassuk is, mert csak akkor tudhatod rendben a pénzügyeidet, ha megvannak a megfelelő szakértőid a megfelelő feladatokra. Pénzügyi szakértői csapat építése pénzügyileg intelligens módon.

  ...
  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A szélerőművek működése és környezeti hatásaik

  A szélenergia a legolcsóbb megújuló energiaforrás, amely jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásától kíméli meg a légkört. Háztartási és ipari alkalmazása is létezik az áramtermelésre, és a leggyorsabban növekvő ütemű forrása az elektromos energiának....

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Pályázat szőlőültetvények szerkezetátalakítására...

  Az egyre növekvő igények jelzik, a magyar szőlő- és bortermelőknek fontos az ültetvények megújítása. A rendeletmódosítással az ágazat nemzeti támogatási programjában a felhasználható keret hatékonyabban használható fel.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A világegyetem sötét oldala

  Laikusként rettenetes módon izgatnak a fizika világának érdekességei. Ilyen a sötét anyag is, ami nem keverendő a hasonló című filmmel. Mindig örülök, ha olyan cikkel vagy tanulmánnyal találkozom, ami fogyasztható módon képes megértetni - vagy kísérletet tenni rá -, "külsős" emberek is...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Miért legyen WordPress weboldalad?

  Sokan kérdezik, hogy miért kezdtem el foglalkozni WordPress weboldallal. Azért, mert rájöttem, hogy nem kell nekem saját rendszert fejlesztenem, ha van ingyenesen használható CMS (Content Management System).

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter