Főoldal » Agrár » Denevér Nyitány

Denevér Nyitány

Denevérekkel gyakran találkozhatunk a lakóhelyek környékén, akár nagyvárosban, akár kisebb településen. Panellakóként leggyakrabban a korai denevér válhat szomszédunkká, mely az európai fajok között nagytermetű, egész testén selymes bundájú denevérfaj. Nemcsak faodvakban, hanem barlangok bejárati szakaszán található kisebb üregekben, repedésekben gazdag sziklafalak réseiben is megbújik.

Az Év Emlőse: a denevér!

Ebből az alkalomból a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Programja és a Magyar Természettudományi Múzeum több szakmai támogató szervezettel karöltve tematikus évet hirdet.

A programsorozat ünnepélyes megnyitójára a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül sor „Denevér Nyitány” címmel, 2016. április 6-án. A sajtót 9.30-tól sajtótájékoztatóval és egy „denevéres meglepetéssel” is várják.

A sajtótájékoztató keretében a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum Együttműködési megállapodást ír alá. A múzeum 200 éves története során számos ponton kapcsolódott a hazai természetvédelmi törekvésekhez, szolgáltatott adatokat és dolgozóinak szakértelmét, segítette az állami természetvédelem céljainak elérését. A felek a jelen megállapodással az eddigi sokrétű és szintű együttműködésnek új keretet kívánnak biztosítani, annak hatékonyabbá tétele céljából.

Helyszín: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Időpont: 2016.04.06.

A Denevér Nyitány programja:

9.30-10.00: sajtótájékoztató:

A Denevér évének indítása és programjainak bemutatása. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Földművelésügyi Minisztérium Együttműködési Megállapodásának ünnepélyes aláírása. Sajtótájékoztatót tart: dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár, dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum Főigazgatója és Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa.

10.00 – 10.20: Bemutatkozik a Denevérgyűrűző Központ: dr. Csorba Gábor és Görföl Tamás interaktív, játékos betekintése a hazai denevérvédelembe, a meghívott általános iskolások közreműködésével.

10.30 – 11.00: Barlangok és denevérek. Egri Csaba 3D-s diavetítéses előadása.

11.00 – 11.30: Navratil Andrea: „Sej-haj denevér, biciklizik az egér…”: dalok, táncok, játékok természetszerető kicsiknek és nagyoknak.

Program vége: 12.00 óra