Főoldal » A biodiverzitás jelentősége…

A biodiverzitás jelentősége…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Biodiverzitás – az élővilág sokfélesége. A fogalom több szinten értelmezhető, egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot (nézzük csak meg hányféle alma van), de egy kisebb területen belül is értelmezhető, pl. a Kárpát-medence biológiai sokfélesége, vagy akár egy kerti tó biodiverzitását is vizsgálhatjuk.

A biodiverzitás, azaz a bennünket körülvevő ökoszisztémák, fajok és gének rendkívüli változatossága nemcsak önmagában véve fontos, hanem számos nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatást is biztosít a társadalom számára, így élelmet, ivóvizet, növények beporzását, az árvizekkel szembeni védelmet stb.

A biológiai sokféleséget számos tényező veszélyezteti. Ezek között vannak természetes okok, mint például a rendszeresen visszatérő jégkorszakok, vagy az űrből érkező nagyobb meteoritok. A mesterséges, emberi tevékenység által kiváltott okok között említendő meg az élőhelyek elpusztítása, amely lehet erdőirtás, beépítés, mezőgazdasági termelésbe való bevonás, vagy különféle ipari tevékenységek, valamint az élelemszerzés miatt. A bolygó erőforrásainak folyamatos és egyre intenzívebb kihasználása az elmúlt 115 év során mintegy 400 gerinces faj kihalásához vezetett.

A biológiai sokféleség válságban van. Európában jelenleg a vadon élő fajok csaknem egynegyedét kihalás fenyegeti, és az ökoszisztémák többségének állapota olyan szintre romlott, hogy már nem képesek a továbbiakban az értékes szolgáltatásaikat nyújtani. Ez az állapotromlás mind társadalmi, mind gazdasági szempontból hatalmas veszteséget jelent az EU számára. biodiverzitás

A biodiverzitás csökkenését kiváltó fő okok (az élőhelyek átalakítása, a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, az idegenhonos özönfajok behurcolása és elterjedése, az éghajlatváltozás) hatása az utóbbi időben felerősödött, kioltva a biodiverzitás csökkenésének megállítására tett intézkedések pozitív hatásait.

2011 májusában az Európai Bizottság új stratégiát fogadott el, amely meghatározza az uniós intézkedések keretét a következő tíz évre annak érdekében, hogy az uniós vezetők által 2010 márciusában a biológiai sokféleségre vonatkozóan 2020-ra kitűzött kiemelt célt teljesíteni lehessen.

A stratégia hat, egymást kölcsönösen támogató cél mentén épül fel, amelyek igyekeznek megszüntetni a biodiverzitás csökkenésének fő okait, valamint mérsékelni az Európai Unióban a természetre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra negatív hatást gyakoroló fő tényezőket. Minden cél egy határidős intézkedésekből álló csomagra és egyéb kiegészítő intézkedésekre van lebontva.

A stratégia végrehajtására közös végrehajtási keret révén kerül sor, melyben az Európai Bizottság és a tagállamok is részt vesznek, együttműködésben a főbb érdekelt felekkel és a civil társadalommal. A stratégiát egy, az európai biodiverzitásra és ökoszisztémákra vonatkozó, szilárd alapokon nyugvó, az előrehaladás nyomon követésének alapjául szolgáló uniós állapotfelmérés egészíti ki.

A NBP elő kívánja segíteni olyan stratégiailag fontos kutatások támogatását és döntések meghozatalát, amelyek a Biodiverzitás Egyezmény szellemében hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez, helyreállításához, elemeinek fenntartható felhasználásához, összességében a biodiverzitás-csökkenés megfékezéséhez. A NBP az európai platformon (EPBRS) keresztül az Európai Kutatási Program (European Research Area) része.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?