Főoldal » Tájékoztató a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyvről…

Tájékoztató a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyvről…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint, megjelent a frissített Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv. Az aktualizált változatban helyet kapnak a jogszabály-változásból eredő módosítások, valamint az Európai Bizottság időközben megjelent iránymutatásai miatt szükségessé vált korrekciók is.

A növénytermesztés diverzifikálása esetében egy nagyobb kiegészítő rész került a kézikönyvbe. Ebben a gazdálkodók példákat találnak arra, hogy a május 1–től szeptember 30-ig tartó öt hónapos időablakban hogyan valósulhat meg a jogszabályoknak megfelelő termény-diverzifikáció a hagyományos – és az ökológiai jelentőségű másodvetést is figyelembe véve.

Fontos kiegészítése az ideiglenes gyep fogalmának, hogy a Trifolium (herefélék) és a Medicago (lucernafélék) nemzetségbe tartozó fajok és ezek kizárólagos keverékei alkotta növényállományok nem minősülnek ideiglenes gyepnek. Vagyis azokat szántóföldi kultúraként kell figyelembe venni. Ennek a termény-diverzifikációra és az ökológiai jelentőségű terület kijelölés alóli mentességre nézve van jelentősége.

tanácsadás2xAz állandó gyepterületek fedvénye a visszajelzések alapján sok meglepetést okozott a gazdálkodóknak. Emiatt a kézikönyvben egyértelműsítik, hogy az egységes kérelemben a valós hasznosítás, és nem a földhivatali nyilvántartási besorolás alapján kell bejelenteni a területeket. Ezért amennyiben a gazdálkodó területe szántó művelési ág besorolású, de a gyakorlatban több mint 5 éve gyepként/parlagként hasznosítja, úgy az helyesen szerepel az állandó gyep fedvényben. Nem állandó gyep hasznosítási kód kiválasztása esetén az MVH hivatalból vizsgálja a bejelentést, és amennyiben azt tapasztalja, hogy a fedvény hibás, javítja azt.

Az ökológiai jelentőségű területek esetében a legalább 5 százalékos EFA terület kijelölési kötelezettség alapját úgy kell megállapítani, hogy a szántóterülethez hozzá kell adni a fás sáv, a fasor, táblaszegély, a vizes árok, a folyóvíz vagy állóvíz mellett elhelyezkedő vízvédelmi sávok, a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvények és az erdősített területek nagyságát; persze csak abban az esetben, ha az adott gazdálkodó rendelkezik ilyen területtel.

Felhívják a gazdálkodók figyelmét, hogy az ökológiai jelentőségű területként bejelenteni kívánt parlagon hagyott területen a vegyszeres gyomirtás megengedett, viszont ökológiai jelentőségű területként csak abban az esetben fogadható el, amennyiben a gazdálkodó azt legalább 2016. január 1. napjától augusztus 31. napjáig pihenteti.

Az a gazdálkodó, aki az ökológiai jelentőségű másodvetést nem minősített szaporítóanyag vetésével hozza létre, annak a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 8. melléklete szerinti gazdálkodási napló GN-01, GN-06, GN-17, GN-18 és GN-19 betétlapjait kell vezetnie. Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy a kézikönyvben lévő össze fajlistát frissítették a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet hatályos fajlistáival.

A változásokról a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv aktualizált változatában olvashatnak, mely itt elérhető el.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?