A burgonya betakarítása, tárolása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A burgonyát akkor szedjük fel, ha a betakarítást a gumók nagysága gazdaságossá teszi. 

A foszlós héjú újburgonya hosszú időn át nem tartható el. 

A raktározásra kerülő burgonyát éretten kell felszedni. Az érett krumpli levelei leszáradtak szára azonban még zöld, a gumók leválnak és a földben maradnak. A burgonyát lehetőleg kötött talajon és száraz időben szedjük. A burgonyaszedő gépek csak akkor dolgoznak jól, ha előzetesen száratlanítottunk. A gumók kiszedésére különböző teljesítményű gépek álnak rendelkezésre.15 t% talajnedvesség tartalomig végeznek jó minőségű munkát a betakarítógépek

A biológiailag betakarításra érett burgonya jellemzői: lomb leszárad, kihúzva a szárról a gumó leszakad, szár zöld, héj parás, a csúcson se válik le.

A kiszedett burgonyát prizmában tároljuk, vastagon szalmával takarjuk, hogy szikkadhasson.

Lombbetakarítás eljárásai: fizikai (perzseléses), mechanikai (szárzúzás), kémiai, kombinált. 

Tartós tárolás opt. hőmérséklete 4-7 C°. 

[token node title-raw]

Tárolás alatti veszteség forrásai: hajtás romlás, apadás (légzés, párolgás).Átlagos tárolási vesztesége 200 napos tárolás alatt korszerű tárolási technika mellett 10-15 %.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?