Főoldal » A sertések hasznosítás szerinti felosztása

A sertések hasznosítás szerinti felosztása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mikolai-féle felosztás:

–    Zsírtípus: Genetikailag determinált erre a hasznosításra. Túlsúlyos sertések. Jellemzők a nagy tokák, rövid fej és lábak, mély és dongás törzs.

–    Hústípus :

1)Bacon-típus: Megnyúlt törzs, jól izmolt hát, fejlett sonkák és könnyű vállak. Ide tart. a lapálysertések. Intenzív a hústermelő képesség. A későn zsírosodó hús alkalmas ~ előállításra. A hasított sertéshús 55 – 63 kg között lehet.

2)Tőke-típus: Jellemző a hát, far és a combok erőteljes izmoltsága, a telt és jól izmolt lapockák. Ebbe a típusba sorolhatók a duroc, pietrain, belga lapály. A súlya vágáskor 90 – 120 kg között mozog.

Ipari felhasználás szerinti (Cseuz- féle) felosztás:

–    Baconsertések: Tőke jellegű húsok. Pl.: Dán lapálysertés

–    Sonkasertések: Húsipari készítményeket gyártanak. Jó húsformákat mutatnak. Nem stressz-érzékenyek.

–    Tőkesertések: 110-150 kg súlyú sertések alkalmasak tőkesertésnek. Hazai viszonylatban 85%-ban a húsipar erre a célra dolgozza fel a sertést.

–    Öregsertések: Ajánlatos nagy súlyra felhízlalni. Tartó töltelékáru pl. szalámi előállítására használják

Kereskedelmi szempont .szerinti csoportosítás:

–    Pecsenyemalac: Élősúlya 5-15 kg között mozog. Legtöbbször pigment mentes, kiváló húsformákat mutat. Pl.:Belga lapály

–    Könnyű pork: Borjúhúst helyettesítő termék. 40-60kg-nál vágják. Korán ill. középkorán érő típus.

–    Nehéz pork: Korán és középkorán érő típus, 60-80kg élősúlyban vágják. Főleg frisshúsként értékesítik.

–    Baconsertések: Extra minőségű soványhús. 80-90kg élősúlyban vágják.

–    Sonkasertések: Bacontípusúak alkalmasak ilyen irányú feldolgozásra. 100-110kg élősúlyban vágják. Fontos, hogy ne legyen PSE jellegű a hús.

–    Tőkesertés: 110-120kg súlyú sertések alkalmasak. Darabolt és zsugorfóliás kiszerelésben értékesítik.  Fontos a hús jó létartó képessége és tömörsége.

–    Ipari sertéshúst szolgáltató sertések: 130-150kg-os súlyú tőkesertések. Szárazárú készítés.

–    Szalámi sertés: A húsipar legexportképesebb terméke. Kiselejtezett kocák és kanlott sertések képezik a nyersanyagot. Darálják, fűszerekkel és konyhasóval vegyítik.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?