A tejtermékek piaca…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elkészült a Magyar Élelmiszerkönyv két újabb, a különleges tejtermékekre és a különleges kézműves tejtermékekre vonatkozó szabványa. Ezen túl a gyártók feltüntethetik a tejtermékek csomagolásán a „különleges minőségű” és a „különleges kézműves” tejtermék elnevezést, amennyiben a szabályozás szerinti feltételeket teljesítik.

A fogyasztó egyre határozottabban szeretné, ha a termékek csomagolásán megjelenő információk alapján meg tudná különböztetni a piaci kínálatból azokat az élelmiszereket, amelyeknek magasabb a hozzáadott értéke, kevesebb adalékanyaggal készülnek, esetleg adalékanyag-mentesek, vagy éppenséggel hagyományos, kézműves technológiát alkalmaznak előállításuk során.

A magyar tejágazat bruttó termelési értéke 2011-ben 218 milliárd forint volt, a tejtermékeket illetően mind az import, mind az export nőtt az elmúlt tíz évben. Sajtkészítményekből Magyarország 2011-ben 135 millió euró értékben importált, míg az export értéke 45 millió euró volt.

A Magyar Élelmiszerkönyv újabb irányelve a különleges tejtermékekre és a különleges kézműves tejtermékekre ír le szabályokat. Az első meghatározásban szempont a tejtermékek fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságai között a hagyományos jelleg megőrzése. Például a sajt ízének kialakításában kulcsfontosságú, hogy milyen alakban, méretben és milyen érési feltételek mellett készül.

A különleges kézműves tejtermék minősítést azok az árucikkek kaphatják, amelyeket hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, többnyire kézzel, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikákkal állítanak elő, vagyis amelyek gyártásakor a kézi munka meghatározó.

Az elsőként kidolgozott szabvány a mézekre vonatkozott, ezt követően megjelent a lekvár és szörp, valamint az édesipari termékkategória szabályozása, legújabban pedig a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes tejtermékek szabályozása készült el. A következő irányelvben a sütőipari termékekre, illetve a fűszerpaprikára vonatkozó szabályok készülnek majd el.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?