Főoldal » Amit a vetőmagról tudni kell…

Amit a vetőmagról tudni kell…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A vetőmag minőségét, annak értékmérő tulajdonságai határozzák meg.

Az értékmérő tulajdonságokat befolyásoló tényezők:

a/ termesztési értéket befolyásoló tényezők (azonosság, fajta érték, származási érték)

b/ vetőmag minőségét befolyásoló tényezők (tisztaság, csírázóképesség, használati érték, ezermag tömeg, hektoliter tömeg, nedvességtartalom, stb.).

Azonosság: a szaporító anyagnak egy adott fajhoz, vagy fajtához való tartozását jelenti.

Tisztaság: azt fejezi ki, hogy az adott vetőmagban hány %-ék a fajtaazonos ép mag.

Csírázóképesség: azt jelenti, hogy 100db fajta azonos ép magból hány db csírázik ki egy meghatározott idő alatt. 4×100 darab magot kiszámolnak, külön csíráztatják, és 2 alkalommal megszámolják. Az első ellenőrzésből megkapjuk a csírázási erélyt, ami a csírázás gyorsasága. A másodikból a csírázási %-ot kapjuk.

Használati érték: azt fejezi ki, hogy100 kg vetőmagban hány kg csírázó képes vetőmag található. Tiszt % x csírázási % / 100

Ezermag tömeg: 1000 db magnak a grammban kifejezett tömege.

Hektoliter tömeg: 100 l mag tömege.

Osztályozottság: a magvak alakra, nagyságra nézve mennyire egyformák.

Egészségi állapot: vetésre csak az ép, sérülés, betegségmentes, kártevőktől mentes magot használunk.

Nedvességtartalom: a magban lévő víz %-os mennyiségét jelenti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?