Főoldal » Az EU állategészségügyi szabályozás

Az EU állategészségügyi szabályozás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az állatbetegségek megelőzésére, leküzdésére és megszüntetésére kidolgozott stratégia alapvető célja:

* a legjobb egészségi állapot elérése a betegségek kiirtása útján,

* bizonyos betegségek ellen a vakcinálás megszüntetése, a beteg állomány kiirtása betegség fellépése esetén,

* az állatorvosi ellenőrzés erősítése a származási és feladási helyen,

(Ez érvényes a harmadik országokból érkező állatokra és termékekre is.)

* az állat szállítások követése számítógépes információval a Közösségen belüli (ANIMO), s a kívülálló országokból importált állatokon állatorvosi ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok esetén (SHIFT),

* közös eljárások a betegségek elleni küzdelemben.

A közegészségügyi szempontú szabályozás alapvető feltételei:

* az állatok kezelésére felhasználható anyagok engedélyezése, az engedélyezett hatóanyagok (gyógyszertartalmú takarmány-premixek) előírásszerű alkalmazása és forgalmazása,

* az állati eredetű gyógyszer és hormon maradványtartalmának ellenőrizése,

* Zootechnikai előírások: A Zootechnikai előírások az állatok azoníthatóságára, nyilvántartására, a tiszta és hibridtenyészeteket fenntartó társaságok működésének szakmai szabályaira, az állatok teljesítményőrző és genetikai értek-megállapító rendszereire terjednek ki. Tárgyuk nemcsak az élőállat, hanem az egyre nagyobb teljesítményű fajták kiemelkedő egyedeinek kereskedelmi forgalomba lépő spermiuma, petesejtje és embriója is.

* Animal welfare (állatjóléti) előírások: Az állattenyésztés tudományán belül a gazdasági állatok viselkedésével foglalkozó hazai és nemzetközi kutatások az elmúlt néhány évtizedben igazolták, hogy a gazdaságos állatitermék-előállítás egyik lényeges feltétele – a különböző fajok viselkedésének kellő mélységű ismeretében – az állatok igényének megfelelő tartásmód. Kétségtelen ugyanakkor, hogy napjainkban a tudományok egyre inkább egymásra épülnek, vagyis egy adott kérdés megválaszolása csakis összefogással, több kutatócsoport (pl. állattenyésztő és biológus) együttműködése révén lehetséges.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?