Főoldal » Búza

Búza

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Búza éghajlat és talajigénye:Elsősorban a mérsékelt égöv növénye, de -20 – +40 °C fok között biztonsággal termeszthető. (-20 °C alatt hóborítottság elengedhetetlen). Maximum 90 nap hóborítást visel el károsodás nélkül. Csapadékigénye: min. 300-350 mm, optimális 500-600, fontosabb a jó eloszlás (bokrosodás, szemfejlődés idején). Talajigénye: lényegében minden talajon sikerrel termeszthető homoktól a nehéz agyagig, tehát igénytelen, azonban a jó talajon nagyobb termésbiztonsággal és termésmennyiséggel terem. A csernozjomokat és erdőtalajokat kedveliA sziket a többi kalászosnál jobban tűri, azonban a talaj típusánál fontosabb annak kultúrállapota.

Helye a növényi sorrendben:Nem igényen az előveteményre. Fontos a megfelelő vízellátottság megléte. Jó előveteményei a hüvelyesek, repce, mustár, len, valamint jónak számítanak a szója, kukorica és a napraforgó. Monokultúrás termesztése kerülendő, szükségesség esetén maximum egyszer vethető vissza maga után

Talajelőkészítés:A jó magágynak optimális mélységűnek, kellően ülepedettnek, aprómorzsás szerkezetűnek, gyommentesnek és nyirkosnak kell legyen. Nem igényel forgatást, sekély gyökérzetének köszönhetően. A magágykészítést kultivátorral vagy kombinátorral javasolt végezni.

Tápanyagszükséglet:A foszfort és kálium műtrágyákat alapművelés során kell kijuttatni. A nitrogén 1/4-ét ősszel a vetés előtt, a fennmaradó mennyiséget tavasszal egy vagy két menetben fejtrágyaként kell kijuttatni. A búza tápanyagigénye 1 tonna termésre vetítve: Nitogén – 27kg, Foszfor – 11kg, Kálium – 18kg, Kálcium – 6kg, Magnézium 2kg. Mellé szükséges még néhány mikroelem, amelyet lombtrágyával tudunk biztosítani.

Vetése: A termesztés célja szerint (vetőmag-, malmi-, takarmánybúza) változik az optimális 4-5 millió csíra/ha. Vetés esetén minden esetben igazolt származású, tiszta, csávázott, fajtaazonos vetőmagot vessünk. Vetésmélység: 3-5 cm, jól ülepedett, lezárt magágyban. Sortávolság: 10-15 cm, az általános gabonasortávolság a használandó. Vetésidő: A fajtára jellemző optimumokat követve, de általában október hónap első felében. A korai és kései vetés egyaránt veszélyes lehet (őszi búza).

Búza ápolás: Fagykárok: elfagyás, kifagyás,felfagyás. Vízkár: Belvízkárok utáni cserepesedés feltörése. Betegségek: porüszög, kőüszög, szárrozsda, levélrozsda, fuzáriumok, szártörő gomba. Kártevők: fritlégy, futrinka, gabonapoloska, szipolyok, vetésfehérítő.

Betakarítás: A búza betakarítását teljes érésben kell elvégezni. Korábban két menetben, manapság egy menetben arató-cséplőgéppel takarítjuk be. A túlérés mennyiségi és minőségi romláshoz vezet. A betakarítás időpontja július közepe.

Tavaszi búza: Az őszi búza károsodása vagy őszi vetés akadályoztatása esetén vetjük. Azonban soha ne vessük felül a kiritkult őszi búzát. Termés minősége jobb, mivel a kalászolása később kezdődik, azonban termésmennyisége többnyire alacsonyabb. Hazánkba körülbelül 3000 hektáron termesztik.

Tönkölybúza: A korábbi évszázadokban termesztett növényünk. A szem pelyvával burkolt, ezért feldolgozás előtt hántolni kell. Malom és sütőipari felhasználásra termesztjük. A pelyva faipari alapanyag. Gyengébb termőhelyi adottságú talajokon termesztik. Kiváló a télállósága, kalászorsója törékeny, zárt kalászú, robosztus növény.

Durumbúza: A második leggyakoribb búzafaj a világon. Tojás nélküli tészták készítéséhez használják. Gyengébb alkalmazkodóképességű, magasabb hőmérsékletigényű, tetraploid búzafaj. Tavaszi és őszi termesztésű változat egyaránt létezik. Hajlamos az idegentermékenyülésre

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?