Főoldal » Dallos alma

Dallos alma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Eredete:Valószínűleg Szeged vidékéről származik. Ott a régi idők óta elterjedt ősi helyi fajta. Egyesek Csikós vagy Stráfos almának nevezik.

Érésének ideje: Az Alfödön augusztus első felében, míg a hűvösebb vidékeken szeptember elején kezdődik a érés.

Gyümölcse: Közepes nagyságú, magas, két végén menyomott, gömbölyded, egyik oldala sokszor hízottab. Többnyire alakja szabályos és részarányos. Hája sárgászöld, napos oldala pirossal belehelt, benne élénk piros szakadozott csíkokkal. Pontozata ritkás, alig szembetűnő. Húsa fehér némi zöldessel vegyülve. Érett állapotban lédús kissé savanykás és igen kellemes fűszeres izű. Magháza nagy, kelyhe középnagy és zárt. Szára rövid, vastag, bunkós alakú, kiszélesedő mélyedésben ül.

Fája: Fiatal korában erős növekedésű. Hajlandó görbe törzs nevelésére ennek ellenére terebélyes koronát nevel. Talajban, fekvésben nem válogat, de mégis az Alföld nyirkos altalajú homokjára való. Vadalanyon közepes törzsű fát növeszt. Már a második-harmadik évben termőre fordul. 40-50 évnél tovább aligha él, mert bő termései kimerítik. Vesszői barnák, molyhosak, sokszor termőrügyben végződnek. Hajtórügyei szélesek, lapodak, gallyai sokszor már termőrészekkel megrakottak. Levelei nagyok hosszúkás alakúak és vastagok. Virágai nagyok, fehér szirmúak, sokszor enyhe rózsaszín árnyalattal.

Termesztése: Alföldi tájfjta, a betegségekkel szemben az egyik leg ellenállób fajta. Gyümölcsei kemény húsuk miatt jól szállíthatók, leszedés után 3 hónapig is eltárolhatók. Bő terméshozama miatt rendszeres és kielégítő trágyázást igényel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?