Főoldal » Éjszakai szerenád, fiúknak

Éjszakai szerenád, fiúknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

    Ilyenkor tavasszal, nem csak a természet ébred téli álmából, hanem az emberek is egyre többet  és egyre hosszabban mozdulnak ki.  Aki este sötétben megy haza, vagy hajnalban kel még a városi parkokban is hallhatja a fülemüle énekét.  Ez a furcsa, ám gyönyörű éjjeli szerenád az hímek csőréből hangzik el és kutatások szerint fiaikat tanítják a csábítás eme trükkjeire.

   A fülemüle vagy csalogány (Luscinia megarhynchos) egész Európában sőt közép Ázsiában is költ, a telet pedig Nyugat- és Közép Afrikában tölti. Picike (kb 16 cm testhosszúságú) madár szürke, vörösesbarnás, szinte jelentéktelen tollruhában. Ám hagja annál figyelemre méltóbb. Csak a hím dalol, 4 hangot képes egyszerre kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel. Minden hímnek egyedi repertoárja van, amellyel áprilisi érkezése után a tojókat csalogatja. A fiókák nevelgetése közben, pedig territóriumának határait közli énekével a többi csalogány-apával. Az ének elemzésével sok kutató foglakozott, az eredményekről egy rövid összefoglaló olvasható itt.

    Kutatások szerint, az emberek által fölnevelt hímek jóval gyengébb énekesek mint a természetben élők és ezáltal a szaporodási versenyben is sikertelenebbek. A városi példányok éneke hangosabb, mint az erdeieké, mert túl kell harsogniuk az állandó városi alapzajt.

   A fészket a földre, bozótos, dús aljnövényzetű, vagy avarral borított területre építi a tojó, a hím pedig zenei aláfestést biztosít a munkához. A 4-6 tojás kiköltése is a nőstény feladta, az etetésből már a hím is kiveszi  a részét. Érdekesség, hogy az apróságok még azelőtt elhagyják a fészket, hogy repülni tudnának. Persze a közelben maradnak és szüleik etetik őket. Talajon mozgó rovarok pókok, kisebb csigák, férgek kerülnek a bendőjükbe.

 Eszmei értéke: 10000 Ft

Az éneke itt hallható: 

http://www.youtube.com/watch?v=teP1pE6S7tQ&feature=fvwrel

Források és további érdekességek: 

http://oikostat.ch/pdfs/amrhein%20et%20al%202002.pdf 

http://www.wildechoes.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=88:nightingale&catid=53:turdidae-thrushes&Itemid=83

http://www.nimfea.hu/kiadvanyaink/puszta/szekelyzs%20-%20f%FClem%FCle%20-%202002.pdf

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BClem%C3%BCle

http://www.haziallat.hu/madar/diszmadarak/erdekessegek-a-fulemulerol/898/

Élővilág enciklopédia I. (Kossuth Kiadó 2005)

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?