Főoldal » Felsőoktatási jelentkezések

Felsőoktatási jelentkezések

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 A színművész szakra jelentkeztek az idén is a legtöbben, 377-en a Kaposvári Egyetemen – derült ki a felvi.hu adataiból.Megőrizte pozícióját a Debreceni Egyetem. A szakterületen az SE képzései a legnépszerűbbek.Továbbra is az egri az ország legnépszerűbb vidéki főiskolája.

Kaposvári Egyetem

A 2424 jelentkező közül 970-en jelölték meg első helyen az egyetem négy karának valamelyikét. A pedagógiai karra 961-en, a művészeti karra 794-en, az állattudományi karra 480-an, a gazdaságtudományi karra 380-an jelentkeztek.

Az egyes karokon belül a színészképzés mellett népszerű a gyógypedagógia szak, melyre 198-an adták be felvételi kérelmüket, az állattenyésztési mérnöki szakra 131-en, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szakra 77-en jelentkeztek.

A Kaposvári Egyetem alapképzéseire 1610-an, mesterképzésre 68-an jelentkeztek. Állami ösztöndíjjal támogatott képzéseken 2154-en szeretnének részt venni.

A felvi.hu közlése szerint Somogyban összesen 2899-en, közülük Kaposvárról 1062-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Nappali alapképzésre 1802-en, mesterképzésre 548-an jelentkeztek. Állami ösztöndíjjal támogatott képzésekre 2503-an adták be felvételi kérelmüket.

Debreceni Egyetem

Az első helyen megjelölt jelentkezések alapján az ELTE után a Debreceni Egyetem (DE) a legnépszerűbb a felvételizők körében: idén 8278-an választották első helyen az intézményt – derül ki a felvi.hu adatai alapján az intézmény honlapján szerdán közzétett adatsorból.

A felsőoktatási portálon olvasható információk szerint az összes jelentkezést tekintve az országos átlagnál (22 százalék) Debrecenben valamelyest kisebb a csökkenés az elmúlt évi adatokhoz képest.

Az egészségügyi területeken az osztatlan képzéseknél és az alapképzéseknél jelentős emelkedés tapasztalható a jelentkezésekben: általános orvosnak, fogorvosnak, gyógyszerésznek, szülésznőnek is többen jelentkeztek nappali képzésre, mint egy évvel korábban.

Népszerűbbek lettek az agrártudományi képzések is, különösen az alapképzések és a felsőfokú szakképzések esetében.

Bár összességében kevesebben jelentkeztek bölcsésznek, bizonyos alap-, illetve mesterképzésekre, felsőfokú szakképzésekre jelentősen több az elsőhelyes jelentkezések száma: például romanisztika, szlavisztika és szociológia alapképzésekre, a néprajz, a pszichológia, a szociálpolitika mesterképzésekre és a sportkommunikátor szakképzésre.

Az informatikai, a műszaki és a természettudományos képzések megőrizték korábbi pozíciójukat, a jelentős részleges támogatású keretszám nem eredményezte e területeken a jelentkezések várt emelkedését.

Az állam- és jogtudományi karon, valamint a gazdaságtudományi képzési terület szakjain az államilag támogatott keretszámok radikális csökkentése miatt a jelentkezők száma összességében visszaesett, igaz a költségtérítéses képzésre jelentkezők száma több képzés esetében növekedett.

A mesterképzések közül a szociális munka és szociális gazdaság nemzetközi közös képzésre, a számvitel, a létesítménymérnöki, a komplex rehabilitáció, az egészségpszichológia, a matematikus, a matematikatanár és a földrajztanár mesterszakokra nőtt kiemelkedő mértékben a jelentkezés a Debreceni Egyetemen.

Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem (SE) orvosi, fogorvosi és gyógyszerészi képzése a legnépszerűbb a felsőoktatási képzési területre jelentkezők körében – tette közzé honlapján az intézmény szerdán a felvi.hu adatai alapján.

A felsőoktatási portálon közzétett statisztikák szerint a Semmelweis Egyetem általános orvosi karára első helyen 1315-en jelentkeztek, két- háromszor annyian, mint más egyetemek orvosképzésére. Az intézmény fogorvos-tudományi karára 227-en, a gyógyszerész-tudományi karra 375-en próbálnak első helyen bejutni. Ez ugyancsak két-háromszorosa más egyetemek ugyanezen karaihoz képest – írták.

Az összegzés kitér arra is, hogy a Semmelweis Egyetemen működő diplomás pályakövetési rendszer keretében végzett reprezentatív felmérés szerint minden évben több mint 1700-1800 hallgató szerez diplomát a hat karon, és a frissen végzettek egy-három hónapon belül megtalálják első munkahelyüket.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint az elmúlt évekhez hasonlóan most is az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzéseit jelölték meg első helyen a legtöbben, több mint 13 ezren. Minimális különbséggel a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem áll a dobogó második, illetve harmadik fokán, mindkét intézménybe nyolcezren jelentkeztek. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola az egyetlen, amelyik bejutott az első tízbe.

Eszterházy Károly Főiskola

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kimutatása szerint továbbra is az egri az ország legnépszerűbb vidéki főiskolája a 2012 őszi tanévre jelentkezők száma alapján – tájékoztatta az intézmény médiareferense szerdán az MTI-t.

Csáfor Hajnalka közölte: az Eszterházy Károly Főiskolára az idei felvételi eljárásban 4971 pályázó 9318 jelentkezést adott be, ami azt jelenti, hogy az egri intézménybe jelentkezők száma kisebb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

Elmondta: a legtöbb, összesen 3208 jelentkezés a természettudományi karra érkezett. Kiemelkedő a sporttudományi képzési területre – testnevelő-edző, sportszervező alapszakra – benyújtott jelentkezések száma. Ezt követik a programtervező informatikus, a biológia, illetve a földrajz alapszakos jelentkezések.

A bölcsészettudományi karon a képi ábrázolás, valamint a történelem szakra nyújtották be a legtöbb jelentkezést, míg a tanárképzési és tudástechnológiai karon a csecsemő- és kisgyermeknevelő, illetve a szociálpedagógia szak vezeti a “jelentkezési ranglistát”.

A gazdaság- és társadalomtudományi Karon az idén, a kormány januári döntése alapján csak költségtérítéses képzésre lehetett jelentkezni a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, illetve turizmus-vendéglátás alapszakokon. Ennek ellenére a felsorolt költségtérítéses szakokra nappali tagozaton több mint kétszáz jelentkezést tart nyilván az Oktatási Hivatal. A karon a legtöbben a kommunikáció és médiatudomány szakot jelölték meg.
Az összes jelentkezés több mint 60 százaléka nappali tagozatra érkezett. Hasonló arányú, összesen 5210 az alapképzésre beadott jelentkezések száma – sorolta a referens.

forrás: MTI

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?