Főoldal » Katalinka, szállj el! Jönnek a… harlekinkaticák!

Katalinka, szállj el! Jönnek a… harlekinkaticák!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Katalinka szállj el! Jönnek a törökök! Mindenki énekelte ezt a jól ismert gyerekdalt kisgyermekként egy katicabogárral a tenyerében. Manapság azonban a katicák számára máshogyan hangzik ez a nóta: Katalinka szállj el! Jönnek a harlekinkaticák!

Kik is ők valójában, honnan és miért jöttek?
Erre a kérdésre keresem cikkemben a választ.

A Hétpettyes katicabogár sok kisgyermek kedvenc állata volt már az óvodában is. Megtanultuk, megtapasztaltuk milyen kedves, hasznos bogarak is ők valójában. Mindannyiunk számára, ha a katicabogár szót halljuk a hétpettyes katica jut először az eszünkbe. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hazánkban 78 katicabogár faj él. Hatalmas pusztítást végez a levéltetvek között, de más rovarok lárváját sem kíméli meg, így áldozatul esik a liliomon élő liliombogár lárvája, vagy a szőlő kártevőjének, a szőlőmolynak hernyója is. Hasznos, jótékony állatok ők számukra, azonban hazánkban is megjelent az utóbbi években egy faj melyről mindez már nem mondható el. Ők a harlekinkaticák.

 

A harlekinkatica (Harmonia axyridis) valójában távol-keleti, szibériai elterjedésű katicafaj. Eredeti elterjedési területe az Altaj-hegységtől a Csendes óceánig tart; előfordul Kínában, Japánban, Mongóliában és Szibériában is.

Észak-Amerikába és később Európába a különböző levéltetű fajok elleni biológiai védekezés céljából telepítették be őket. Az USA-ban már 1916-ban próbálkoztak a betelepítésükkel, de többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült tartósan megragadnia a fajnak az észak-amerikai kontinensen. 1964-1982 között az USA 14 államában engedtek szabadon harlekinkaticákat. Az első, 1988-ban leírt, önfenntartó populációból mára az USA leggyakoribb katicafaja vált, mely kiszorította az ott élő őshonos fajokat természetes élőhelyükről.

Európai elterjedése a 90- es évek közepéhez köthető, amikor Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt. Terjedése 2002-től kezdve rohamossá vált és mára Európa legtöbb országában meghonosodott. Mind az USA-ban, mind pedig Európa legtöbb országában, figyelőszolgálat és monitorozó központ segíti a faj terjedésének kutatását.  Magyarországon először 2008-ban, Merkl Ottó jelezte megjelenését Szigetszentmiklóson. A Harlekin Projekt a faj hazai terjedésének monitorozását tűzte ki elsődleges céljául.

Miért baj, hogy ők megjelentek hazánkban is?

Mint minden behurcolt faj, a harlekinkatica sem illik a magyar faunába. Természetes ellenségek híján – elvégre azokat “otthon hagyták” – gyorsabban tudnak szaporodni, mint azok a fajok, amelyek már régóta itt élnek. Az őshonos fajok kiszorítása és egy új jövevényfajjal helyettesítése teljességgel kiszámíthatatlan és nagyon veszélyes a biológiai rendszerek működése szempontjából.
 
Hasonló a helyzet a harlekinkaticával is. Ez a jövevényfaj, amely emberi hatásra terjedt el, immár Európa legtöbb országában veszélyezteti az ott őshonos katicapopulációk fennmaradását. Nagyon gyorsan szaporodik, hazánkban természetes ellensége nincs. Rendkívül gyorsan és jól alkalmazkodtak hazánk éghajlati viszonyaihoz. Ráadásul az itt élő őshonos fajokkal nem csak a táplálékért verseng, hanem előszeretettel fogyasztja közkedvelt katicáink petéit, lárváit is. Sokkal ellenállóbb a vegyszeres, biológiai védekezéssel szemben, mint a hazai elterjedésű fajok. Nagyobb testmérete előnyt jelent számára őshonos fajainkkal szemben.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a harlekinkaticát a többi fajtól?

            A fajnak Európában, így Magyarországon is 3 színváltozata terjedt el.

Harmonia axyridis forma succinea: A szárnyfedők sötétebb, vagy világosabb narancssárgák, esetleg vörösek. 15-21 fekete pont van rajtuk. Az előtor hátán általában világos alapon sötét M (vagy fordítva nézve W) alakú mintázat van, esetleg a fekete foltok teljes összeolvadásával trapézalakzat is keletkezhet.

[token node title-raw]

1.      Harmonia axyridis forma spectabilis: szárnyfedői feketék, rajtuk 2-4 vöröses folttal. Ez az alak hasonlít a kétpettyes katica néhány sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem terjednek ki a szárnyfedők felső szegélyéig, és előtorukon is általában lényegesen nagyobb a fehér terület. A fejen fehér színű, háromszögletű folt van.

[token node title-raw]

1.      Harmonia axyridis forma conspicua: szárnyfedői feketék, rajtuk 2 piros folttal. A piros foltok közepén gyakran apróbb fekete foltok vannak.

[token node title-raw]

Miről ismerjük meg a hazai katica fajokat?

Mivel a harlekinkatica színezetre nagyon változatos, felismerése nem is annyira könnyű feladat. Összekeverni legkönnyebben talán a hazánkban őshonos kétpettyes katica (Adalia bipunctata) fekete változatával lehet. Ez a faj azonban általában lényegesen kisebb, mint a harlekinkatica, és a vállán lévő vörös foltok nagyok, hátul szögletesek. A foltok általában teljesen lehúzódnak a szárnyfedők oldalára.
Néhány bélyeg, ami biztosíthat minket, hogy az állat, amit a kezünkben tartunk NEM a harlekinkatica:

  1. Kisebb, mint 5mm.
  2. Szárnyfedőit apró szőrök borítják.
  3. A pajzsocska fekete, ez a folt mindkét szárnyfedőre kiterjed és mindkét oldalán 1-1 fehér folttal érintkezik. Szárnyfedőin a foltok száma 7. (Hétpettyes katica)
  4. 7-8mm, és fekete foltjai körül világos színű gyűrűk vannak (Szemfoltos katica)
  5. Foltjai krémszínűek, vagy fehérek
  6. Fekete, szárnyfedőin 4-6 piros folt van; az elülső kettő nagy négyzet alakú és a váll tájékán szinte teljesen a szárnyfedők szélére húzódik. (Kétpettyes katica, sötét színváltozat)

A harlekin katica komoly problémát jelent hazánkban is

Annak ellenére, hogy a kártevőkkel szemben hasznosnak bizonyult, komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak is. Táplálék híján szívesen fogyaszt gyümölcsöket, különös tekintettel a szőlőre. A bogyókon táplálkozó bogarakat nem lehet mind eltávolítani, és a szőlő feldolgozása során az állat testéből keserű vegyületek (alkaloidák) kerülnek a mustba, jelentősen rontva annak értékét.

A harlekinkatica ősszel előszeretettel húzódik az ember közelébe. A teleléshez készülő állatok gyakran nagy tömegekben szállják meg a lakásokat, sok bosszúságot okozva a lakosságnak.

Ha úgy véled, harlekinkaticát találtál, és szeretnél segíteni az állomány nyomon követésében, az alábbiakat teheted:

Látogass el a Harlekin Program honlapjára, és bizonyosodj meg róla, hogy valóban harlekinkaticát találtál. A monitorozást végző ökológusok azt kérik, hogy ha biztos vagy benne, pusztítsd el, ha nem, kérj segítséget a határozáshoz a harlekin@coleoptera.hu e-mail címen.

Akár elpusztítottad, akár nem, mindig küldj képet a fent megadott e-mail címre a lelőhellyel (lehetőleg minél pontosabban, lehet cím, GPS-koordináta vagy akár leírás is), dátummal és a megtaláló személy nevével. Lehetőség van a példány postai elküldésére is, ebben az esetben helyezd azt egy kis dobozba, mellékeld a gyűjtési adatokat, és küldd el a Domberdő Egyesület címére (8900 Zalaegerszeg, Zrínyi u. 31.). Kép vagy elrakott példány nélkül a lelőhelyet nem tudják felvinni az adatbázisba.

[token node title-raw]

Ha nem vagy biztos a meghatározásban, inkább ne bántsd az állatot, de lehetőség szerint ugyanúgy küldj róla fotót és a lelőhely adatait a fenti e-mail címre.

            Bízom benne, hogy a Harlekin Projekt segítségével sikerül feltérképeznünk teljes egészében a harlekinkaticák hazai elterjedését és sikerül megállítani inváziójukat, mert különben lehet, hogy unokáink már csak képekről és mesekönyvekből fogják ismerni közkedvelt Hétpettyes katicabogarunkat, és örökre elszállnak a Katalinkák.

 

 

Forrás: http://www.coleoptera.hu/harlekin/index.php
              
http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20090318-harlekinkatica-pusztitsa-el-es-adja-fel-postan.html
Képek:
http://www.coleoptera.hu/harlekin/index.php

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?