Rozsomák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tudtátok, hogy Hugh Jackman által alakított Farkas (X-men) valójában Rozsomák? Több szócikkben olvasható Rozsomákként a karakter a filmben mégis Farkasként ismerhető Logan azaz Hugh Jackman. X-Men Kezdetek: Farkas című epizódban hiányoztak is a Rozsomák jellemzői ezért egy 2. részt is forgattak e filmből. Látni még nem láttam, de biztos elém fog kerülni a napokban. (http://filmek.s9.hu/x-men-kezdetek-farkas-2/) Ennek a filmnek köszönhetően kezdett el igazán érdekelni milyen állat is valójában ez a rozsomák. Milyen vérengző fenevad lehet az kit a filmesek egy farkassal kevernek össze vagy helyettesítenek, milyen lehet az ki oly erős, vad, makacs és önfejű, mint “Farkas” a filmben, Hát én mikor megláttam a képeit, olvastam róla, videót néztem a rozsomákról mi tagadás egyből megtetszett ez a a harcias kis dög :) S most egy pár szóban szeretném az olvasóknak is bemutatni hátha rajtam kívül valaki más is bele szeret.

A rozsomák (Gulo gulo) a menyétféle ragadozók legnagyobb testű faja. Népies neve: torkosborz. Jelenleg a Gulo nembe besorolt egyetlen faj.Elterjedése, élőhelye

Skandináviában, Kelet-Európa északi részén, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában él, szinte kizárólag a tajgán (fenyőerdőkben) és a tundrán. A Baltikumból, Lengyelországból, Északnyugat-Oroszországból a történelem alatt szorították ki, ezekre a területekre az utóbbi évtizedekben újra visszatér. Amerikában olykor egész délen is megjelenik, láttak már rozsomákot Kaliforniában is. Csak ott található, ahol ellensége, a farkas nem. 2007 nyarán az állat Magyarországon is nagy riadalmat keltett, amikor Balatonvilágoson több példány is elszabadult, és komoly károkat okozott. Az állatot egy turista csoport hozta be az országba.

Rendszertani  besorolás

Ország



Állatok

Törzs:

Gerinchúrosok (Chordata)

Altörzs:

Gerincesek (Vertebrata)

Osztály:

Emlősök (Mammalia)

Alosztály:

Elevenszülők (Theria)

Alosztályág:

Méhlepényesek (Placentalia)

Öregrend:

Laurasiatheria

Rend:

Ragadozók (Carnivora)

Alrend:

Kutyaalkatúak (Caniformia)

Család:

Menyétfélék (Mustelidae)

Alcsalád:

Menyétformák (Mustelinae)

Nem:

Gulo

Faj:

G. gulo

Alfajai

Gulo gulo gulo (Linnaeus, 1758) – mely Eurázsia északi részén él

Gulo gulo katschemakensis (Matschie, 1918)

Gulo gulo luscus (Linnaeus, 1758) – mely Észak-Amerikában él

Gulo gulo luteus (Elliot, 1904)

Gulo gulo vancouverensis (Goldman, 1935) – mely a Kanadához tartozó Vancouver-szigeten él

Megjelenése

Egy felnőtt rozsomák teste kb. 1m, a farka 15–25 cm, testtömege 22–32 kg. A nőstények legalább 10%-kal rövidebbek, a súlyuk pedig általában 30%-kal kisebb. A menyétfélék legnagyobb faja, medveszerű, zömök, izmos testű; a bundája hosszú és tömött. Lába hosszú, széles mancsának ujjai között bőrhártya feszül. (Ez a hóba süllyedését csökkenti). Állkapcsa nagyon erős. Egy kisebb medvére emlékeztet, azoktól az oldalán végigfutó világos sáv különbözteti meg.

Életmódja

A rozsomák magányosan vadászik 2000 km² körüli revírjén, annak határait illatmirigyével, vizeletével, ürülékével jelöli meg. Életritmusával nem követi a sarkvidéki nappalok és éjszakák váltakozását, néhány óránként pihen, majd újra vadászni indul. Legfeljebb 18 évig élhet, de a vadonban 8–10 év után elpusztul. Mérete ellenére jól mászik fára, de főleg a talajon tartózkodik. Téli álmot nem alszik.

Táplálkozása

Nyáron a lemmingeket ássa ki, a rénszarvas– vagy jávorszarvas-borjakat próbálja elfogni, a tundrán portyázva a télről maradt tetemeket és gyümölcsöket fogyaszt.

Télen az addig nehézkes állatból harcias ragadozó válik: a havon nesztelen siklással meglepi a fajdokat, havasi nyulakat. Bőrhártyás mancsaival a havon futva a nagyobb és gyorsabb állatokat is legyűri (amelyek nyáron elfutnának előle). Más ragadozók zsákmányát elorozza, a rókát, hiúzt, vagy szükség esetén akár a medvét vagy a farkast is megtámadja. Erős tarkóharapással teríti le áldozatát, amit nem tud megenni, azt elrejti, és később fogyasztja el: a torkos, zabáló névre egyáltalán nem szolgált rá. Az emberre is veszélyes lehet.

Szaporodása

A párzási idő májusban van, a pár néhány hetet együtt tölt. A nőstény nagyjából 9 hónapig hordja kicsinyeit, mielőtt azok megszületnének. Februármárciusban 2–4 utód jön a világra, születéskor vakok és siketek. A kölykök 4 hetesen nyitják ki a szemüket, 10 hétig szopnak, majd a nőstény előrágott táplálékkal eteti őket. 3 hónaposan már felnőtt méretűek, 2 éves korukig az anyjuk mellett maradnak, 3 évesen lesznek ivarérettek.

Források


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?