Főoldal » Ujjnyomat szteroidból

Ujjnyomat szteroidból

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mi az a szteroidprofil, és hogyan használják fel a doppingellenőrök? Miért kell vigyázni a DHEA-val? Hogyan követhetnek el doppingvétséget a jóhiszemű sportolók? A Laboratorium.hu legfrissebb cikkéből kiderül

A doppingellenőrzés során a szteroidprofil felvétele általánosan bevett eljárás: az eredményeket a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) sportolónként összegyűjti, és a változásokat folyamatosan nyomon követi. Az emberi szervezet működéséhez ugyanis elengedhetetlenül fontos különböző szteroid típusú anyagok jelenléte a szervezetben.

Amikor a sportolók vizeletmintájából szteroidprofilt határoznak meg, akkor a szervezet által termelt egyes szteroidok (endogén szteroidok) mennyiségét mérik a vizeletmintákból – mondta el Horváthné Soós Erika, a többek között étrend-kiegészítők vizsgálatával is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. szakembere a Doppingmentes.hu weboldalon (az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok alapján itt gyűjtötték össze azokat az étrend-kiegészítőket, amelyek nem tartalmazzák a 85 legveszélyesebb tiltott hatóanyagot).

 

A nyomon követett komponensek közé tartozik például a tesztoszteron, epi-tesztoszteron, és a DHEA (dehidroepiandroszteron) is.

 

A vizsgált endogén szteroidok egymáshoz viszonyított mennyisége egy adott személy esetében általában állandó, és rá jellemző. A mért értékek csak kis mértékben különbözhetnek egymástól az eltérő időpontban vett mintákban. Kis túlzással azt is mondhatjuk tehát, hogy a szteroidprofil a sportolók ujjlenyomata!

Amennyiben a mért és rögzített szteroidprofiltól eltérést detektálnak a doppingellenőrök, gyanakodni kezdenek. Az eltérést természetesen több tényező is előidézheti, ezek közé tartozik például a különböző endogén és exogén anabolikus androgén szteroidok alkalmazása, ami a WADA szabályzata alapján sportolók számára tilos.

A WADA tiltólistája alapján a tiltott hatóanyagok közé tartoznak a DHEA és a hozzá hasonló anyagok, de az USA-ban engedélyezett az étrend-kiegészítőkben történő alkalmazásuk. Ezért a sportolóknak szánt termékek között több esetben találkozhatunk DHEA, és 19-nor-DHEA tartalmú készítményekkel. Ezek Magyarországon is beszerezhetők (a címkén leggyakrabban megjelenített nevek a Doppingmegntes.hu cikkében olvashatók!)

A DHEA tartalmú készítmények nem gyógyászati célú, orvosi ellenőrzés nélkül történő alkalmazása egyrészt egészségkárosodáshoz vezethet, a leigazolt sportolók azonban mindemellett a szerek használatával doppingvétséget is elkövetnek!


Ezért annyira fontos odafigyelni a szteroidprofilra, illetve arra, hogy milyen étrend-kiegészítőket szedünk. A doppingmentes.hu adatbázisában Magyarországon elsőként és egyedülálló módon több száz étrend-kiegészítő található, amelyek az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok alapján bizonyosan nem tartalmazzák a 85 leggyakrabban előforduló doppingszert.

forrás:laboratorium.hu

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?