Főoldal » Vízszennyezés

Vízszennyezés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A levegőbe kerülő anyagok nagy része az atmoszférából nedves vagy száraz kihullás után kerül a felszíni vizekbe. A vizekből természetesen tovább juthat a talajba majd vissza a levegőbe. Bekerülhet a táplálkozási láncba. Növény – állat- ember-szenyvíz útvonalon. A vizet szakemberk minősítik amelynek három módja ismert

– kémiai vízminősítés
– biológiai vízminősítés
– bakteriológiai vízminősítés

A vízszennyezés következtében a víz emberi használatra részben vagy teljesen alkalatlanná válik, illetve a természetes víz életfolyamatai kárt szenvednek.

Vízminúségi kategóriák
Az MSZ 12749 szabány szerint a következő vízminőségi osztályokat különböztethetjük meg:

– I. osztályú víz: mesterséges szennyező anyagoktól mentes, tiszta természetes állapotú víz

-II. osztályú víz: külső szennyezőanyagokkal és biológiailag hasznosítható tápanyagokkal kismértékben terhelt víz

– III. osztályú víz: mérsékelten szennyezett pl. tisztított szennyvízzel terhelt víz

– IV. soztályú víz: külső eredetű szerves és szervetlen anyagokkal, illetve szennyvízekkel terhelt

– V. osztályú víz: erősen szennyezett víz különféle szerves és szervetlen anyagokkal, illetve szennyvizekkel erősen terhelt, esetenként toxikus víz.

A szennyezésnek két formája ismert a pont és nem pontszerű.

A pontszerű szennyezés során a szennyezőanyagok a vízfolyások egy meghatároztt helyén, többnyire csővezetéken, csatornán, szennyvízcsatornán keresztül jutnak el a vízbe.

A nem pontszerű szennyezések forrása nagy területen szétterülve nehezen azonosítható. Tavasz kezdetén ezeknek a nem pontszerű szennyezésnek az aktív időszakát éljük. A mezőgazdasági területek veteményezése után a gazdák alkalmazzák a pétisót, remélve a jobb terméshozamot. De nagyon sokan szakamberek megkérdezése nélkül alkalmazzák. Gondolják minél több kerül a területre annál jobb lesz a termés. Pedig nem ha nem elkezdik a terület alatt elhelyezkedő vizeket terhelni ezekkel az oldott anyagokkal és amint említettem minden visszajut a táplálék láncba.

Kérek minden embert, hogy figyeljen környezetére és a benne végzett minden napos tevékenységére ne, hogy saját magában és családjában tegyen kárt egy esetleges felelőtlen döntés miatt.

Irodalom

Környezetvédelem előadás (szóbeli közlés alapján)

Dr. Simon László: Környezetgazdálkodás

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?