Sertés fajták... | Felsőfokon.hu

Sertés fajták...

Agrár
sertéstenyésztés
Vezérkép: 
Sertés fajták...

NAGY FEHÉR FAJTACSOPORT:Szaporasági és felnevelési teljesítményre, hízékonyságra és szervezeti szilárdságra nemesített fajták. Hazai alapfajta a magyar nagy fehér hússertés.

LAPÁLY FAJTACSOPORT:
Szaporasági teljesítményre és vágóértékre nemesített kombinatív fajták. Magyarországon, a csoporton belül jelentős populációalkotó a magyar lapály sertés.

ROBOSZTUS FAJTÁK:
Kedvező minőségű húst termelő fajták. Hízékonyságra, vágóértékre és stressz tűrő képességre tenyésztették ezeket a fajtákat. Duroc és hampshire sertéseket használnak tenyésztésre.

HIBRIDEK:
Az egyedekben a nemesítői, tenyésztői és a felhasználási célnak megfelelően integrálódnak a termelési értékek és tulajdonságok. Élelmiszer nyersanyag-ismereti és feldolgozási szempontrendszer szerint történik a jelentős sertésfajták csoportosítása. Legfontosabb szempont a küllemi tulajdonságok és a termelési mutatók.

RÉGI HAZAI SERTÉSFAJTÁK:

Bakonyi sertés: Dunántúli lomberdők környékén tenyésztették. A lábak és a törzs mérsékelten hosszúak. Kültakarója hamuszürke. Szaporasága mérsékelt, fejlődése lassú. Fő takarmánya a tölgy- és bükkerdők makktermése. Szervezete szilárd, ellenálló.

Szalontai sertés: Elsősorban a Tiszántúlon, főleg a vízjárta tájakon tenyésztették. Testmérete nagy, jellemző rá a nyurga lábak, lapos törzs. Szőrzete durva, színe barnás. Szaporasága mérsékelt, növekedése lassú. Szerepét a jobb zsírtermelő képessége miatt a mangalica vette át.

Mangalica sertés: Négy színváltozata alakult ki: szőke mangalica, fekete, fecskehasú és vörös színű mangalica. Születéskor kültakarója csíkolt, feketésbarna és világosszürke. Vedlése rendszeres. A test rövid, a törzs mély. A fülek előre állnak, a nyak rövid és telt. A mar rövid. A hát, az ágyék, a far rövid. A lapocka izmoltsága mérsékelt. A combok kevésbé teltek. A fajta több mint 100 éven át fontos szerepet töltött be a hazai sertéshús- és fehéráru-előállításban.


Ajánlott bejegyzések

 • Kukkold madarainkat!

  Kukkold monitoron a madarak titkos életét. Nem csak a kerecsen sólyom és a gólya párt tudjuk figyelni, hanem ennek segítségével más fajok is a szemünk elé kerül. Íme néhány webkamera elérhetősége! Nagyon szuper és izgalmas élményt nyújt annak, aki az épület...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Sopron város Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíja

   A pályázatok benyújtási határideje 2010. október 31.

  Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében a Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2010. (VIII.30.) önkormányzati rendelete szerinti előkészítő bizottság pályázatot hirdet 2010-2011-es...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Szállítástechnika - tervezési feladat: kiszállítási eszközei

  A  szükséges járművek, konténerek és rakodólapok meghatározásával meg tudjuk állapítani, hogy a feladat végrehajtásához milyen mennyiségű eszközre lesz szükség. Ez fontos a göngyölegkezelés, illetve a tárolt árumennyiség szempontjából is. A megvalósítás során ennek...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Ki vagyok?

  Én már nem vagyok új a Felsőfokon.hu oldalon, de a környezetvédelmi területen igen, és ez a blog is új. Láttam, hogy szinte mindenki írt már bemutatkozást ezen a szakterületen, ezért én is megpróbálom, bár nekem ez elég nehéz. (A személyes blogomban sem arról írok,...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • JAJAJAJAJA

  Jaj, ajaj, aja...

  Mi lehet ez?

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat