A szőlő metszése | Felsőfokon.hu

A szőlő metszése

Agrár
szőlészet-borászat
Vezérkép: 
A szőlő metszése

A szőlőt azért kell metszeni, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű termést hozzon. Ennek érdekében mindig csak annyi rügyet hagyjunk meg, amennyit a szőlő erőnléte lehetővé tesz.

A tőkén több rügyet hagyjunk, ha alaposan trágyázott, gondosan művelt, esetleg öntözött, jó talajú helyeken termesztjük, mintha öntözetlen, silány homokon nevelnénk. Ennek figyelembevételével hazánkban 10-25 egészséges rügyet szokás meghagyni négyzetméterenként. A metszésnél ügyeljünk arra, hogy a tőkéhez minél közelebb maradjunk, nehogy alaktalanná váljon, felkopaszodjon. Ezt váltómetszéssel érjük el, amin azt értjük, hogy a magasabban fekvő termőcsapokat alacsonyabban kialakított csapokkal váltjuk fel.

A www.szon.hu tájékoztatása szerint a szőlő metszése kissé differenciáltabb, de koránt sem áttekinthetetlen művelet. Bármilyen tőkeformát alakítunk ki, azt feltétlenül tudni kell, hogy milyen fajtájú szőlőt metszünk, mert a különböző fajták termővesszőit különböző hosszúságúra kell metszeni. Vannak fajták, amelyek rövid csapon, mások hosszú csapon, ismét mások szálvesszőn teremnek biztonságosan. Minden termőcsap mellett kétrügyes ugarvesszőt kell hagyni, amely a jövő évi termővesszőt hozza létre.

Nagyon gondosan kell megállapítani a szőlőtőkék és szőlőlugasok metszésének időpontját, nem a naptár, hanem az időjárás alapján!
A korán metszett szőlővesszőkön a rügyek fagyérzékennyé válnak, a késői metszés következtében bekövetkező „könnyezés„ pedig nagymértékben legyöngíti a növényeket.

A letermett, elöregedett fásrészek eltávolításával a tőke felkopaszodását előzzük meg. Fontos tudni, hogy a szőlő metszésével a termés mennyiségét is "beállítjuk". Nem szabad a tőkéket termőrügyekkel túlterhelni, mert ez a következő évek termését csökkenti, a növény élettartamát rövidíti meg és a fürttermés minőségét rontja.

Kapcsolódó tartalom: 
Tavaszi teendők - Metszés...
Kapcsolódó tartalom: 
A sokarcú szőlő
Kapcsolódó tartalom: 
A magyar szőlő és bor Európában

Ajánlott bejegyzések

 • Mini világ a Wörthi-tó partján

  Az Ausztriában található Minimundus egy miniatűr játékváros. A park Klagenfurt nyugati szélén, a Wörthi-tó közelében fekszik. A játékvárosok divatja az 1960-as évek elején kezdődött. Hollandiában a Hága melletti Madurodamban építették meg az első...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Dinnyési programok

  Február 2. (Szo): Ragadozómadár etetés és sasles
  A Dinnyésen előforduló ragadozómadarak etetése és megfigyelése.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Szeméttelenítik Szolnok környékét

  Hasonló probléma és annak megoldása olvasható Gruska Imre: Szemét egy telep című cikkében, mely elérhető blogomon!

  Az év végére felszámolják Szolnok valamint három környékbeli település - Abony, Rákóczifalva és Szajol...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Turisztikai ajánló: Egri vár

  Turisztikai ajánlónk keretében rendszeres időközönként bemutatunk egy felkeresésre ajánlott magyarországi érdekességet.
  E heti ajánlatunk: ...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A teremtés ősoka

  A világegyetem teremtése egyike azoknak a kérdéseknek, melyekre az ember még nem találta meg az egyértelmű, és végleges választ. Hiszem, hogy a maga tudományával soha nem fogja tudni megválaszolni. Az ember mindig korlátokba ütközik, melyeket nem léphet át. Ezek a korlátok néha végtelen...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat