A szőlő metszése | Felsőfokon.hu

A szőlő metszése

Agrár
szőlészet-borászat
Vezérkép: 
A szőlő metszése

A szőlőt azért kell metszeni, hogy minden évben egyenletesen jó minőségű termést hozzon. Ennek érdekében mindig csak annyi rügyet hagyjunk meg, amennyit a szőlő erőnléte lehetővé tesz.

A tőkén több rügyet hagyjunk, ha alaposan trágyázott, gondosan művelt, esetleg öntözött, jó talajú helyeken termesztjük, mintha öntözetlen, silány homokon nevelnénk. Ennek figyelembevételével hazánkban 10-25 egészséges rügyet szokás meghagyni négyzetméterenként. A metszésnél ügyeljünk arra, hogy a tőkéhez minél közelebb maradjunk, nehogy alaktalanná váljon, felkopaszodjon. Ezt váltómetszéssel érjük el, amin azt értjük, hogy a magasabban fekvő termőcsapokat alacsonyabban kialakított csapokkal váltjuk fel.

A www.szon.hu tájékoztatása szerint a szőlő metszése kissé differenciáltabb, de koránt sem áttekinthetetlen művelet. Bármilyen tőkeformát alakítunk ki, azt feltétlenül tudni kell, hogy milyen fajtájú szőlőt metszünk, mert a különböző fajták termővesszőit különböző hosszúságúra kell metszeni. Vannak fajták, amelyek rövid csapon, mások hosszú csapon, ismét mások szálvesszőn teremnek biztonságosan. Minden termőcsap mellett kétrügyes ugarvesszőt kell hagyni, amely a jövő évi termővesszőt hozza létre.

Nagyon gondosan kell megállapítani a szőlőtőkék és szőlőlugasok metszésének időpontját, nem a naptár, hanem az időjárás alapján!
A korán metszett szőlővesszőkön a rügyek fagyérzékennyé válnak, a késői metszés következtében bekövetkező „könnyezés„ pedig nagymértékben legyöngíti a növényeket.

A letermett, elöregedett fásrészek eltávolításával a tőke felkopaszodását előzzük meg. Fontos tudni, hogy a szőlő metszésével a termés mennyiségét is "beállítjuk". Nem szabad a tőkéket termőrügyekkel túlterhelni, mert ez a következő évek termését csökkenti, a növény élettartamát rövidíti meg és a fürttermés minőségét rontja.

Kapcsolódó tartalom: 
Tavaszi teendők - Metszés...
Kapcsolódó tartalom: 
A sokarcú szőlő
Kapcsolódó tartalom: 
A magyar szőlő és bor Európában

Ajánlott bejegyzések

 • IndyCar: Huner-Reay-nak most sikerült

  A 2012-es bajnok Ryan Hunter-Reay szerezte meg a pole pozíciót az IndyCar 2014-es idényének második helyszínén Long Beach-en. A futamot 2010-ben megnyerő pilóta mögött csapattársa és Sebastian Bourdais érte el a második és a harmadik leggyorsabb időt. 
  ...
  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Töltött káposzta

  Egy tradícionális étel, mely szerintem sosem hiányozhat a karácsonyi menüből (se). Ízletes, laktató étel.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A biomassza közvetlen eltüzelése

  A biomassza közvetlen eltüzelése

  A biomassza felhasználására a tüzelés a legegyszerűbb mód. Ez a hasznosítási mód az emberiség legősibb energiaforrása.

  A tüzelésre felhasználható biomassza körébe tartozik a fa, az erdő-és mezőgazdasági, valamint a faipari...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Csillagfüggő teljesítmények?

  Szezonját éljük a vizsgáknak. A life long learning, az élethosszig tartó tanulás kortól függetlenül folyamatosan beszámoltatás, megmérettetés elé állít bennünket.  Talán az is „meg van írva” a csillagokban, hogy miképpen vagyunk képesek az akadályok leküzdésére. Kimondva vagy...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A banánról kicsit bővebben

  A banán eredetileg, vad formájában Malajziából származik, innen terjedt el a világ minden szubtrópusi éghajlattal rendelkező országába.

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter