Amit a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító programról tudni kell... | Felsőfokon.hu

Amit a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító programról tudni kell...

Agrár
kertészet
Vezérkép: 
Amit a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító programról tudni kell...

Azok a termelők, akik szeretnének részt venni a zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási programban, az egységes kérelemben május 15-ig jelezhetik belépési szándékukat.

A szerkezetátalakítási támogatás 2010. év elején indult, de sokan nem értesültek róla, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) új jelentkezőket is befogad a programba, hogy az érintett gazdálkodók minél szélesebb köre részesüljön a közösségi forrásból, így javul a részt vevő termelők versenyképessége. Az intézkedés segíti a munkahelyek megőrzését, és a mezőgazdasági feketemunka visszaszorulását is.

A zöldség- és gyümölcstermelők jövőre közel 9 millió eurót – 292,55 forint/euró árfolyamon számolva – több mint 2,6 milliárd forintot kapnak.

Zöldség szerkezetátalakítási támogatást vehet igénybe az a gazdálkodó, aki spárga, dinnye, torma, fűszerpaprika termelésére szolgáló terület után kapott támogatást a 2009-ben benyújtott egységes kérelme alapján, és az idén az egységes kérelemben jelzi belépési szándékát a programba. Gyümölcs szerkezetátalakítási támogatást igényelhet az a termelő, aki cseresznye, sárgabarack, meggy, körte őszibarack, alma, szilva termelésére szolgáló terület után kapott támogatást a 2009-ben benyújtott egységes kérelme alapján, továbbá eléri és igazolja a referenciaterület megállapításánál figyelembe vehető minimális hektáronkénti tőszámot, az ültetvény életkorát, és az idén csatlakozik a programhoz az egységes kérelemben.

A nemzeti programba belépő gazdálkodó kötelezettsége, hogy a megállapított támogatási jogosultságoknak megfelelő hektárszámú földterületre egységes területalapú támogatást igényeljen, és a programba bejelentett területek minden egyes hektárja után 700 óra élőmunka ráfordítást, valamint 300 000 forint - elismert tevékenységből származó - árbevételt igazoljon.


Ajánlott bejegyzések

 • Itt az ősz-bőgnek a szarvasok!

    Ha manapság alkonyatkor az erdőbe merészkedünk, már hallani a szarvasbikák mély, zengő bőgését, ami számunkra azt jelzi: itt az ősz! Hazánk legnagyobb szarvasféléje, a gímszarvas (Cervus elaphus) üzekedési időszaka szeptember elejétől...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • kornyezetvedelem

  A 12,5 km hosszu utszakaszbol melyet a Somlyo patak a forrastol az Olt vizebe omlesig megtesz, megkozelitoleg 7 km szakaszon nem lakott teruleten folyik at.Azonban, a kristalytiszta forrasviz, amint lakott teruletre er sok szennyezezodessel talakozik, a viz tisztasagat...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Igazságügyi mediátorok a perek előtt, egyezségek a perek közben

  Bírósági perek előtt a kiadások számbavétele, a lehetőségek megismerése igen lényeges!


  Egyezségek szakértői az igazságügyi mediátorok a per előtt - tanácsadásuk a semleges és az alternatív jogvitarendezést értékként kezelő tanácsadás.


  A...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Miért is fontos az innováció?

  Napjaink globalizált világában, ahol a politikai határokat kinőtték a gazdasági határok, talán az innováció a legfontosabb egy sikeres vállalat számára. Számtalan sok jó cég van, talán izgalmasabb kérdés, mely sokat foglalkoztat, hogy mitől lesz egy jó cégből kiváló cég. Kiváló cégnek nevezi a...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A szellemi tulajdon védelme

    A ma Magyarországon ismertté váló, folyamatosan csökkenő számú innovatív megoldások mind nagyobb hányadára igaz, hogy a hasznosításuk sajnos nem idehaza történik meg. Az általános tapasztalat okainak elemzése nagyon messzire vezetne. Az azonban jól...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat