Amit a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító programról tudni kell... | Felsőfokon.hu

Amit a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító programról tudni kell...

Agrár
kertészet
Vezérkép: 
Amit a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító programról tudni kell...

Azok a termelők, akik szeretnének részt venni a zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási programban, az egységes kérelemben május 15-ig jelezhetik belépési szándékukat.

A szerkezetátalakítási támogatás 2010. év elején indult, de sokan nem értesültek róla, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) új jelentkezőket is befogad a programba, hogy az érintett gazdálkodók minél szélesebb köre részesüljön a közösségi forrásból, így javul a részt vevő termelők versenyképessége. Az intézkedés segíti a munkahelyek megőrzését, és a mezőgazdasági feketemunka visszaszorulását is.

A zöldség- és gyümölcstermelők jövőre közel 9 millió eurót – 292,55 forint/euró árfolyamon számolva – több mint 2,6 milliárd forintot kapnak.

Zöldség szerkezetátalakítási támogatást vehet igénybe az a gazdálkodó, aki spárga, dinnye, torma, fűszerpaprika termelésére szolgáló terület után kapott támogatást a 2009-ben benyújtott egységes kérelme alapján, és az idén az egységes kérelemben jelzi belépési szándékát a programba. Gyümölcs szerkezetátalakítási támogatást igényelhet az a termelő, aki cseresznye, sárgabarack, meggy, körte őszibarack, alma, szilva termelésére szolgáló terület után kapott támogatást a 2009-ben benyújtott egységes kérelme alapján, továbbá eléri és igazolja a referenciaterület megállapításánál figyelembe vehető minimális hektáronkénti tőszámot, az ültetvény életkorát, és az idén csatlakozik a programhoz az egységes kérelemben.

A nemzeti programba belépő gazdálkodó kötelezettsége, hogy a megállapított támogatási jogosultságoknak megfelelő hektárszámú földterületre egységes területalapú támogatást igényeljen, és a programba bejelentett területek minden egyes hektárja után 700 óra élőmunka ráfordítást, valamint 300 000 forint - elismert tevékenységből származó - árbevételt igazoljon.


Ajánlott bejegyzések

 • Veszélyben a PayPass ügyfelek?

  Ha hinni lehet egy videónak, veszélyben lehetnek azok a banki ügyfelek, akik PayPass technológiájú bankkártyával vagy karórával rendelkeznek. Megkérdeztük az OTP Bankot és a Takarékpontot, mit gondolnak az elektronikus zsebtolvajlásnak nevezett módszerről.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A Világ, ahogy még sosem láttuk...

  Ezt a fantasztikus videót az Amerikai Természettudományi Múzeum készítette 2009-ben.

  A jelenlegi legpontosabb ismereteink szerint ábrázolja az Univerzumot a földi Himalájától indulva a kozmikus horizontig - és vissza...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Fokozottan ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket

  Az FM Sajtóiroda tájékoztatása szerint elkezdődött a parlagfű szezon, ezért a hatóságok a földi felderítés mellett bevetik a légi felderítés eszközeit is. Négy éve a hatóságok a helikopteres ellenőrzést is felhasználják a parlagfű fertőzöttség...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Dyga Zsombor: Utolér

  Nemrég azt a megkülönböztetést hallottam a magyar és a cseh filmipar között, hogy a csehek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nézik a saját filmeiket. Nem szeretném kategorikusan kijelenteni, hogy igen, a magyarok egyáltalán nem néznek magyar filmeket, és hogy ennek meg is van az oka,...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A világ pénz nélkül

  Manapság, mikor szinte már minden a pénzről szól, érdekes lehet belegondolni, hogy mi lenne velünk pénz nélkül. Most ne azt az esetet vegyük, amikor üres a zsebünk, mert arra nem az érdekes kifejezés illik, hanem abban az értelemben gondoljunk bele, amikor...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter