Főoldal » Az oxfordi egyek (10)

Az oxfordi egyek (10)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az oxfordi egyek (10)

Kedves olvasó, ha nem vágod álmodból is felverve a hidegháború első felének hírszerzési vonatkozásait, akkor sűrgősen olvasd el az említett Kim Philby életét remekül bemutató cikkeket itt, itt és itt.  Mert, ha nem teszed, akkor sajnos, nem sokat fogsz érteni az egészből.

– Tehát Philby. Először még 51-ben került a látókörünkbe, amikor is két társa (MacLean és Burgess) – és egykori egyetemi cimborája – lebukott és a szovjetekhez menekült.

– Ki buktatta le őket?

– Én.

– Gondoltam, hogy ezt mondja.

– Most érdekli a történet, vagy sem?

– Folytassa csak, igérem, figyelünk. Ugye?

– Persze, figyelni fogunk.

– Tehát, Philby-re semmit se tudtunk rábizonyítani, de azért figyeltük, és úgy döntöttünk, hogy hosszú pórázra engedjük; vagyis – mivel volt tapasztalata ezen a téren – terepmunkára küldtük. Hivatalosan persze elbocsátottuk, de ténylegesen – újságírói fedéssel – a közel-keletre küldtük. És figyeltünk. A sok apró jelből 62 végére állt össze a kép, és 63 januárjában már le is akartuk tartóztatni, de akkor valaki köpött, és lelépett az emberünk.

– Nem maga volt?

– Nem, nyílván az volt, aki engem is befeketített, de bizonyítani nem tudom. Értelem szerűen ő is ismert egy kódszót, amit elmondva Philby megértette, hogy lépnie kell, és úgy is tett.

Viszont az is tény, hogy ezután az én helyzetem is elkezdett romlani, elkezdtek a dolgok romlani, és már Grace sem bízott bennem. Legalábbis úgy éreztem. Ami meg a szovjeteket illeti, olyan hülyeségeket kérdeztek, amiknek semmi értelme sem volt. Szóval kezdett romlani a helyzet.

– Az okra hamar rájöttem, de, hogy ki volt a felelős, az nem volt világos egy darabig.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?