Hosszútávú időjárás-előrejelzés: zivataros május vége, változó június, száraz és meleg július, átlagos augusztus | Felsőfokon.hu

Hosszútávú időjárás-előrejelzés: zivataros május vége, változó június, száraz és meleg július, átlagos augusztus

Természettudomány
meteorológia
Vezérkép: 
Hosszútávú időjárás-előrejelzés: zivataros május vége, változó június, száraz és meleg július, átlagos augusztus

Ma 2012. május 20., vasárnap van. Jelenleg általában derült az ég, északkeleten és Erdélyben vannak felhős tájak, ott záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A következő napokban egy mediterrán ciklon éri el az országot és záporokat, zivatarokat okoz.

Holnap hajnalban 9 °C és 14 °C között lesz a legalacsonyabb hőmérséklet, délután pedig a felhősebb vidékeken kb. 20 °C, a naposabb helyeken kb. 26 °C várható. Délnyugat felől egyre több helyen borul be az ég, azonban eső, zápor, zivatar főleg délnyugaton, keleten és Erdélyben alakul ki. A délkeleti szél megélénkül.


Holnapután, kedden reggel 11 °C és 16 °C között lesz a minimum hőmérséklet, délután pedig a felhősebb tájakon kb. 20 °C, a naposabb tájakon kb. 27 °C várható. Egyre többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar.

Szerda reggel 10 °C és 15 °C közé hűl, délután 21 °C és 27 °C közé melegszik a levegő. Az északkeleti tájak kivételével sokfelé lesz újabb eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Mérsékelt lesz az északkeleti szél.

csütörtök hajnalban 10 °C és 15 °C közé hűl le a levegő, délután pedig 20 °C és 28 °C közé melegszik fel a levegő. Továbbra is bárhol kialakulhatnak esők, záporok, zivatarok. Az északi szél megélénkül.

2012. május 25., péntek reggel 9 °C és 14 °C közé hűl, délután 13 °C és 18 °C közé melegszik a levegő. Csökken a felhőzet, délen lehetnek még elszórt záporok. Erdélyben továbbra is lesznek záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső. Az északias szél a keleti országrészben megerősödik.

2012. május 26., szombat hajnalban 9 °C és 14 °C közé hűl le a levegő, délután pedig 17 °C és 22 °C közé melegszik fel a levegő. Délnyugat felől elszórt záporok, zivatarok érkezhetnek, de többnyire napos idő várható. A szél mérséklődik.

2012. május 27., vasárnap hajnalban 10 °C és 15 °C között lesz a legalacsonyabb hőmérséklet, délután pedig 16 °C és 21 °C között lesz a legmagasabb hőmérséklet. Ezen a napon szintén kialakulhatnak záporok, zivatarok.

A jövő hét utáni héten is marad a zivatarhajlam. Bárikus mocsárhelyzet alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a légköri frontok elkerülik hazánkat. Ugyanakkor a felhalmozódott nedves levegő miatt a délutáni menetrendszerű zivatarok kialakulási esélyei megnőnek. Hőmérsékletben jelentős változás nem várható, marad a 22 °C és 27 °C között a maximum, 12 °C és 17 °C között a minimum hőmérséklet.

Előrejelzés júniusra:

Június első napjaiban folytatódni fog a zivatarhajlam és az átlagos hőmérsékletű idő. A hónap első harmadában a nyugati áramlás újra felgyorsul és újra anticiklonáris, kevés csapadékkal járó, szeles idő jön. A minimum és a maximum hőmérsékletek is az átlagosnál kb. 1 °C-kal melegebbek lesznek. A hónap végére az idő melegszik, a nyugati szél elcsendesedik, viszont melegrekordok is dőlhetnek meg (35 °C, vagy annál melegebb maximum hőmérsékletek is lehetnek.) A felmelegedés nagy valószínűséggel hirtelen következik be a hónap utolsó tíz napjában (június 20. körül).

Távolabbi kilátások júliusra és augusztusra:

Az Amerikai Klímakutató Központ előrejelzési térképei szerint júliust a Kárpát-medencében az átlagosnál 2-3 °C-kal melegebb és szárazabb idő jellemzi majd. Augusztusban átlagos mennyiségű csapadék fog esni és a hőmérséklet sem tér el nagyon a sokévi átlagotól. A zivatarok inkább a nyár első és utolsó hónapjára lesznek majd jellemzőek.

Készült a http://www.cpc.ncep.noaa.gov weboldal (Amerikai Klímakutató Központ) és saját tapasztalatok alapján. Előrejelzésem nem hivatalos. Hivatalos előrejelzésért az Országos Meteorológiai Szolgálathoz kell fordulni.

(http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/)


Ajánlott bejegyzések

 • Mindennapjaim „igazgatója” az égi óra

  Gyerekkorom óta különös vonzalmat érzek a Hold iránt. Titokzatosnak és néha félelmetesnek véltem, de mint afféle veszélyt nem ismerő, kissé még ösztönös lény, nem tudtam betelni a látványával. Később egyre inkább erősödött bennem az érzés és távoli barátommá fogadtam. Akkoriban még csak...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Ökológiai szakkönyvek...

  Az ökológia az élőlények és környezetük kölcsönhatásait az egyedek, a populáció (azonos fajhoz tartozó, azonos biotópon egy időben élő, szaporodási közösséget alkotó egyedek összessége), az életközösség és a bioszféra (a földi élet színtere) szintjén tanulmányozza....

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Emléklap a táborról

  A tábor végén nemcsak a licitáláson szerzett fantasztikus dolgokat, hanem egy kis apró emléket is kapnak a gyerekek. Ezt a tábor ideje alatt szoktuk megvásárolni. Jártunkban-keltünkben mindig sikerül találni valamilyen – a táborhelyre jellemző – kitűzhető,...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Krisztus és a világ

  Nagyon nehéz naponként szembesülni azzal, hogy az emberek tömegei élnek lelki sivárságban, állandó harcban a túlélésért, miközben egyre inkább elveszítik az emberi méltóságukat. Összetört, elkínzott, félelemben élő emberekkel van tele az ország. Reménység nélküli felnőttek, a...
  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Pihenő a wellness hullámhosszán a Szamárkő alatt

  Dunántúlon, a Balaton déli partján fekvő város nevét az ősi áldozati hely, a Szamárkő néven ismert magányos sziklacsoportról kapta. A magyar tenger tíz kilométeres partszakasszal ajándékozta meg Zamárdi települést. A fürdőtelep kiépítésével száz éve örvendezteti meg a Balaton szerelmeseit....

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter