Főoldal » Egy új szakma 10 éves nyitánya – felemás statisztikákkal

Egy új szakma 10 éves nyitánya – felemás statisztikákkal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Európában és az USA-ban egyre hódít az értékvédő és a jogvitakultúrát  minőségében javító mediáció.

Első szakmai bejegyzésemben  egy pillanatkép és egy múltba tekintés az, amit a szakértőként publikálónak szükséges az olvasók  felé megtennie.

2002.-ben a FIDESZ egyik országgyűlési képviselője a hazánkban itt-ott elkülönülő magánkörökben, iskolákban folyó  mediáció előtt egyéni képviselői indítványával megnyitotta a parlament számára a döntés lehetőségét – ennek eredménye a közvetítői törvény. Az országgyűlés felismerte a mediáció európai térhódítását, társadalmi szerepét és költségvetésre gyakorolt kedvező hatásait.

Jogszabályi környezete a tíz év alatt nem sokat változott, de egy átgondolatlan miniszteri rendelet 2009-ben a képzést torzította, amely torzulás rányomta a bélyegét a mediáció hazai alakulására.

 

Kiderült, hogy közoktatás zöldkönyve után  (ahol a túlképzések mellett a közoktatás működési és minőségi csődje vált láthatóvá) a piaci szegregációt okozó képzésindítási feltételek a mediátorok 2011, 2012. évi statisztikáiban felemás eredményt hoztak.

 

Több mediátor iskola alakult ki, melyek részben nem felelnek meg a lakosság, a vállalkozások igénye szerinti mediátorok piacra bocsájtásának.

 

Megkeresésemre a Magyar Fogyasztók és Ügyfelek Országos Érdekvédelmi Egyesülete (alapszabályában a közvetítői képzések hazai alakulása követése, megújítása cél) tájékoztatást adott arról a tapasztalatról, hogy egyre több a KIM névjegyzékben regisztrált, de valódi piaci igényt ki nem elégítő, nem praktizáló mediátor.

 

Társadalmi igény és európai elvárás alapján elsősorban a francia, német mediáció tapasztalataira támaszkodva két irányból megindult az átalakulás 2012-ben.

 

Gazdasági jogi mediáció újszerű és gyakorlatias képzése a BKIK szervezésében folyik a tavalyi év óta.

Polgári jogi és családjogi területen a Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ és szakmai partnerei indítottak továbbképzési TFKKE modulsorozatot a leggyakorlottabb vezető mediátor szakértők oktatói közreműködésével.

Ez utóbbi képzés a mediátorok piacralépését vállalta fel megerősíteni, moduljaikban a mediáció felé mutatkozó társadalmi igény kiszolgálására rámutatni a mediátorhallgatók számára.

 

Kialakultak erős az ügyfelek számára elérhető irodák, amelyek széleskörben képesek szolgáltatni. Összeségében a mediáció EK irányelvek szerinti  szerepvállalása az igazságügyben előremutató, azonban a perrendtartásban jogszabályi ösztönzés szükséges az ügyszámok növekedéséhez.

Egy lapgyűjtemény a sok közül, ahol ügyfélszolgálatok között mediátor ügyfélszolgálatok is találhatóak:

ÜGYFÉLSZOLGÁLATOK

 

Bíró Mihály

szakértő – mediáció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?