Főoldal » Választott országgyűlési képviselő, vagy hivatalos lobbista – elkülönülő fogalmak

Választott országgyűlési képviselő, vagy hivatalos lobbista – elkülönülő fogalmak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az országgyűlési képviselő és a politikai-gazdasági lobbista értelmezésemben két eltérő jogállás és fogalom.


 Különösen erre utal az egykoron hatályban volt első magyar lobbitörvény összeférhetetlenség vonatkozásában megfogalmazott rendelkezései.


 Az összeférhetetlenség szabályozása egyértelmű és végighaladva a megkötéseken világosan elhatárolja a választott országgyűlési képviselő, illetve a megbízásokkal dolgozó független lobbista szerepkörét és fogalmát.


 


Nem tartom összetévesztendőnek az országgyűlési képviselő jogállásából eredeztetett ajándék, támogatói ajándék elfogadásának lehetőségével.


 E vonatkozásban a FIDESZ 50%-os önmérsékletre tett javaslatot egy aktuális jogszabálytervezetében, amely az országgyűlés rendjét lenne hivatott szabályozni.


 


Lobbista nem országgyűlési képviselő, eszközrendszere, szélesebb és szűkebb nézőpontonként váltogatva.


 A megválasztott országgyűlési képviselő mandátuma összeférhetetlen – a közélet tisztaságának megőrzésekor – a gazdasági érdekek megbízás alapján képviselő gazdasági lobbistától.


 Reális átjárás a minőségek között az egyik megszűnése – átmeneti időt követően – a másik minőség művelése alapján reálisan lehetséges.


 Ilyen lehet a 2014 után lecsökkent számú képviselőből álló parlamentbe nem kerülő volt országgyűlési képviselők későbbi gazdasági lobbista pályafutása.


 Hasonlóan létező minőségváltás, hogy társadalmi célokért is dolgozó lobbista, később vezető politikus legyen.


 A két minőség egyidőben folytatása egy személyben ártalmas a magyar társadalomra, a politikai közhangulatra, a politikai elitre akkor ha a választott képviselő lobbival járó előnyökre tör.


 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?