A diabétesz egyik oka az egészségtelen élet | Felsőfokon.hu

A diabétesz egyik oka az egészségtelen élet

egészségügy
Vezérkép: 

 

November közepén tartották a diabétesz-világnapot, amelyet 1991 óta a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation – IDF) javaslatára minden évben megrendeznek. Azért választotta az IDF november 14-ét, amelyet az ENSZ is megerősített, mert 1891-ben ezen a napon született Frederic Banting. Ő és munkatársai 1921-ben fedezték fel a torontói egyetemen az inzulint. 1922-ben alkalmazták először embernél és mentették meg vele az első beteg, Leonard Thomson életét.

Az inzulin felfedezésének jelentőségét mutatja az a tény is, hogy 1923-ban ezért az orvosi élettani Nobel-díjjal jutalmazták a felfedezőket, Frederic Bantingot és John MacLeodot. Banting és MacLeod a díjukat megosztották a felfedezésben nagyon fontos szerepet játszó Charles Besttel és James Collippal. 
 

Mi is az inzulin, és mi az a diabétesz?

Az inzulin az egyedüli hormon a szervezetünkben, mely csökkenteni tudja a vércukor, a glükóz szintjét. A hasnyálmirigy ún. béta-sejtjeiben termelődő inzulin azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy az érzékeny szövetek számára lehetővé teszi a glükóz felhasználását, tárolását. Amenynyiben nincs jelen kellő mennyiségű inzulin a szervezetben, vagy a termelődött inzulin nem hat megfelelőképpen, akkor a vércukor szintje megemelkedik, cukorbetegség alakul ki. A cukorbetegséget, a diabetes mellitust már az ókorban leírták, de a múlt század végéig ritka betegségnek számított. Évszázadok óta észlelték a betegség két fő formáját, az ún. 1-es és 2-es típusú diabéteszt.

A 2-es típusú („időskori”) diabétesz

A betegek mintegy 90 százaléka 2-es típusú diabéteszes. Rájuk az jellemző, hogy a betegség inkább idősebb korban jelentkezik, a tünetek sokáig hiányoznak vagy enyhék. A 2-es típusú cukorbetegeknél sokáig kimutatható az inzulintermelés, de azért emelkedik a vércukorszint, mert az inzulinnal szemben érzéketlenné, rezisztenssé válnak a szövetek. A betegek többsége elhízott, hipertóniás. A kezdetben csak mérsékelten emelkedő vércukorszint akár évekig nem okoz közvetlenül panaszt, de sajnos a diabéteszre jellemző szövődmények már ekkor kialakulhatnak. Ezen betegek számára sokáig elégséges lehet a megfelelő diéta vagy szájon át adható gyógyszer, de nagyon gyakran szükséges az inzulin bevezetése, mert hatástalanná válnak a gyógyszerek. 

Az 1-es típusú diabétesz

Az ún. 1-es típusú, korábban fiatalkori diabétesznek mondott cukorbetegség általában gyermek- vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Jellemző, hogy rohamos gyorsasággal jelentkeznek a magas vércukorszintre jellemző tünetek, így a gyakori vizelés, szomjúságérzés, viszketés, jelentős fogyás. Ezen betegeknél az ún. autoimmun-gyulladás elpusztítja az inzulintermelő béta-sejteket, és ezért alakul ki a cukorbetegség. Az 1-es típusú diabéteszesek számára életmentő az inzulin, annak felfedezését megelőzően a betegség kialakulása után pár hónappal vagy héttel a betegek meghaltak.

A diabétesz-szindróma

A két leggyakoribb, a fentiekben röviden ismertetett mellett több tucat egyéb fajta cukorbetegség is ismert. Ezek közös jellemzője a kórosan magas vércukorszint, de egyéb tulajdonságaikban eltérnek egymástól. Többek között kiemelkedő a terhesség során felismert, a gesztációs diabétesz fontossága és annak szűrése. Néhány speciális, genetikailag meghatározott diabétesz-típusban ma már előre meghatározható, hogy ki örökli majd a cukorbetegséget, és a genetikai eredmények egyénre szabott kezelést tesznek lehetővé.

A betegség szövődményei

A diabetes mellitust az emelkedett vércukorszint mellett nem megfelelő kezelés esetében a szövődmények kialakulása jellemzi. A 2-es típusú cukorbetegeknél a nagyérszövődmények a jellemző komplikációk, így a stroke, a szívinfarktus, a koszorúér-betegség, a perifériás érbetegség. A diabétesz felfogható úgy is, mint egy felgyorsított érelmeszesedés. Az 1-es típusú cukorbetegségre inkább a „kisérszövődmények” jellemzők, így a szem-, vese- és idegi komplikációk. Amennyiben nem megfelelő a cukorbetegek kezelése, úgy sajnos romlik az életkilátásuk és életminőségük a szövődmények miatt. A fejlett országokban a végstádiumú veseelégtelenség, a vakság, az alsó végtagi amputációk leggyakoribb oka a diabétesz. 

A diabétesz-pandémia

A szövődmények súlyossága mellett a diabétesz gyakorisága határozza meg a betegség népegészségügyi jelentőségét. Ma már diabétesz-világjárványról, pandémiáról beszélhetünk. A korábban ritkának tartott betegség rohamosan terjed, ennek egyik oka nagy valószínűséggel az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód. A számok drámaiak. Az IDF 2010-ben 285 millióra becsülte a cukorbetegek számát. Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy 2030-ban már 438 millió cukorbeteggel számolhatunk. Az Egyesült Államokban például a lakosság kb. 8 százaléka, mintegy 23,6 millió fő cukorbeteg, több mint 90 százalékuk 2-es típusú diabéteszes. Hazánkban is gyorsan nőtt a cukorbetegek száma az elmúlt néhány évtizedben, ma 600-700 ezerre becsülhető. Általában jellemző, hogy az érintettek fele nem is tud a betegségéről. Az említett világjárvány jelentőségét az ENSZ is felismerte, és a nem fertőző betegségek közül először a diabéteszről hozott határozatot 2006-ban. Ebben a – 2006. december 20-i, 61/225 számú – határozatban felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki nemzeti megelőző és kezelési stratégiákat a cukorbetegség elleni küzdelem érdekében. Ennek nyomán már számos országban megszületett a megfelelő stratégia. Nagyon fontos a korai felismerés, ennek érdekében a veszélyeztetettek, így például a 40 év felettiek, az elhízottak, a hipertóniások, a terhelő családi kórelőzménnyel bírók, a magas vérzsír-szinttel élők szűrése. Magyarországon adottak a sikeres kezelés feltételei. 

A betegség kezeléséről

A betegség kialakulása után alapvető az életmód megváltoztatása, a megfelelő mozgás, táplálkozás, diéta. Hazánkban rendelkezésre állnak a cukorbetegség elleni legmodernebb gyógyszerek, a legmodernebb inzulinkészítmények, a legmodernebb inzulinadagoló tollak, inzulinpumpák és vércukormérők. A kezelés szerves része a vércukor-önellenőrzés, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg a megfelelő vércukorértékéhez igazítsa az étrendjét és például az inzulinadagját. A cukorbetegség a legtöbb krónikus betegségtől eltér abból a szempontból, hogy a kezelés egyik legfontosabb eleme a páciensek oktatása, edukációja. Ennek során az egészségügyi dolgozók, nővérek, betegoktatók, dietetikusok, orvosok átadják azokat az ismereteket a pácienseknek, melyeket sikeresen alkalmazva ez a betegség jól kezelhető. A kezelés csapatmunka, és ebben részt vesznek a társszakmák is, így többek között a szemészek, nefrológusok, ideggyógyászok, hipertonológusok. A csapatnak természetesen a beteg a legfontosabb tagja. Nemcsak a „vércukrát kezeljük”, hanem fontos a megfelelő vérnyomás-, vérzsírértékek biztosítása is, a kezelést egyénre szabottan szükséges megtervezni. 
Gyógyítani a diabéteszt ma még nem tudjuk, de a legfontosabb eszközei adottak a sikeres kezelésnek, amely lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek is teljes életet éljenek, sikeresek, boldogok legyenek a családjukban, munkájukban. A kezelésben a beteg nemcsak passzív módon vesz részt, mint a legtöbb kezelésnél, hanem aktívan is. Sajnos a nagyon fontos páciensoktatás ma nem kellően elismert. A kezelés költségei között az erre fordított tudást és energiát ma még nem ismerik el. Egyedülálló Magyarországon a nagy tudású diabétesz-szakápolók, a cukorbetegség kezelésével speciálisan foglalkozó orvosok, a diabetológusok képzése is. Ezen posztgraduális oktatásokat a Magyar Diabetes Társaság koordinálja, szervezi. Magyarországon kiemelkedő minőségű vércukormérő készüléket gyárt egy hazai vállalat. A leírtak szerint tehát adottak hazánkban a sikeres kezelés feltételei, de tovább kell fokozni a páciensek oktatásának hatékonyságát, gyakoriságát, a betegség megelőzése és korai, megfelelő kezelése a siker kulcsa. 

Mit tehetünk a megelőzésért?

A diabétesz elleni küzdelem egyik legfontosabb területe az egészséges életmód, mozgás, étkezés propagálása, megtanítása lehet. A jelenlegi iskolai tananyagokból ez hiányzik. Sajnos az életünket elárasztó reklámok gyakran az egészségre káros élelmiszerek fogyasztására ösztönöznek. A rengeteg cukrot, állati zsiradékokat tartalmazó élelmiszerek ugyanúgy károsak, mint a dohányzás. A cukrozott üdítők, kólák, hamburgerek és a gyorséttermek termékei jórészt egészségtelenek. A hagyományos magyar konyha ezeket az összetevőket nem ismerte, a hazai élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek felhasználásával igenis kialakítható egészséges táplálkozás. Fontos, hogy a gyermekek, fiatalok már korán elkezdjék a mozgást, a sportot, és így elkerülhetik a hízást. Az újabb és újabb hatékony gyógyszerek, az újabb és újabb, kezelést segítő eszközök nagyon fontosak, de a diabéteszre is igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. A magyarországi feltételek közül a szellemi kapacitás kiemelkedő, és az élelmiszereink az egészségesebb táplálkozásban is segíthetnek. Ha az emberek tudatosan választják az egészséges életmódot, táplálkozást, ha egészségtudatos módon részt vesznek szűrővizsgálatokon, akkor javítható a társadalom egészségi állapota, csökkenthető a cukorbetegek száma. 

A kék karika

A diabétesz nemzetközi szimbóluma egy kék karika, amely jelképezi a diabétesz elleni erőfeszítéseket, küzdelmet. Ez a karika felhívja a figyelmet a diabétesz elleni cselekvésre, ez szimbolizálja az ellene folytatott harcot. A kék karika az IDF szimbóluma, de mindenki használhatja az említett ismeretek tükrében. Mindenki tehet a diabétesz ellen. 

Források:        www.idf.org,

                        www.diabet.hu,

                        www.diabetologia.hu


Ajánlott bejegyzések

 • A legjobb eresztés

  Nem hiszek az átkokban.

  Nem vagyok babonás.

  Minden gond nélkül átmegyek egy létra alatt, nem zavar ha körbe söpörnek, nem szoktam semmit sem lekopogni (pláne nem fán, és plánen nem háromszor), nem lesznek álmatlan éjszakáim, ha eltörök egy tükröt.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Vészhelyzetben is segíthetnek a közösségi oldalak

  Egy a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány rámutatott arra, hogy a közösségi média kétirányú információáramlást tesz lehetővé a nagy nyilvánosság és a földrengésekre, áradásokra, vagy fertőző betegségekre való felkészüléssel, illetve azok kezelésével foglalkozó...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Környezettudomány, avagy az új olimpikon a tudományágakban

  Nemrégiben kaptam meg a környezettudomány szakág vezetését és arra gondoltam, hogy – új szakág révén – kissé népszerűsítem. Ebben a cikkben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez milyen fontos tudományág is tulajdonképpen, miről is szól valójában és miért...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Attitűd

  Mindig is érdekesnek találtam és gyakran gondolkodom el azon, hogy vajon egy autista személyiségét mennyiben határozza meg saját autizmusa? Vajon azért viselkedik úgy, ahogy, mert autista, avagy azért autista, mert úgy viselkedik? Milyen mértékben része az autizmus egy ember személyiségének?...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Titanic- Szórakozási lehetőségek az első osztályon

  Az első osztály nagyon sokféle szórakozási lehetőséget biztosított utasai számára, csak  néhányat megemlítve : tornaterem, fallabdapálya, gőz-és pezsgőfürdő,  úszómedence,  ruhatisztító, borbély, ,,sötétszoba” fényképészeknek, és könyvtár.

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter