Főoldal » A bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera)

A bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Régiesen nenyúljhozzám, mely nevét önterjesztő mechanizmusa miatt kapta.

Éréskor a legkisebb rezgésre a termésfal külső és belső oldala közötti nyomáskülönbség miatt a magvakat robbanásszerűen akár hét méter távolságra is szétszórja, egyre fokozódó terjeszkedése miatt hazánkban is rendkívül invazív faj.

 Termé­szetvédelmi gyom. Sűrű állomány képzésével fölé nő és elnyomja az eredetileg ott élő növényfajok egyedeit, és társulásait. Veszélyezteti az őshonos fajok jelenlétét, csökkentve az élőhelyi diverzitást.

Elterjedése:

Nyugat Himalája mérsékelt, csapadékos éghajlatú térségeiben honos. Észak-Pakisztántól kelet felé Kasmíron át Északnyugat-Indiában 1800-3200 méteres magasságok között gyakori, de 4300 méterig is előfordul.

 A bíbor nebáncsvirág Európában inkább a XX. század elejétől vált ismertebb dísznövénnyé. Idővel sok helyen, a mérsékelt éghajlatú területeken meghonosodott. Ettől kezdve elég hosszú idő, több évtized telt el, amíg özönnövénnyé vált. Európában az utóbbi három évtizedben felgyorsult a faj özönlése, függetlenül a bekerülés idejétől. Napjainkra a kontinens nagy részén elterjedt. Első elvadulásának európai adata: 1848, meghonosodása: 1855.

1892: Erdély, 1920: Vas vármegye.

 

Leggyakoribb folyók és patakok partján, az ártéri növényzetben, főként a bokorfüzesek és puhafaligetek különböző társu­lásainak alkotójaként, magas kórós társulásokban. így az ártéri ligetek jellemzően ritkás lombkorona és cserjeszint borítású szakaszain, változó vízállású holtágak szélén, de telepített faültetvényekben is állományalkotó. Feltűnik víz közeli nedves parlagokon is. Régebben többféle árté­ri társulás típusból is közölték kisebb-nagyobb állományképzését.

Védekezés

kihúzás, vágás, legeltetés, vegyszeres védekezés.

Nincs hosszabb távú, tartósabb magbankja, a talajban néhány évig el­fekvő magok miatt bármilyen védekezés csak több éven át tartó kezelés hozhat eredményt.

A következő képeken láthatjuk, miként irtják a növényt. http://www.guardian.co.uk/cardiff/2010/jul/20/cardiff-rivers-group-himalayan-balsam

 

 

 

Forrás:

http://www.gardenorganic.org.uk/organicweeds/weed_information/weed.php?id=96

http://www.shim.bc.ca/invasivespecies/_private/himalayan_balsam.htm

http://www.guardian.co.uk/cardiff/2010/jul/20/cardiff-rivers-group-himalayan-balsam

Dr. Botta- Dukát Zoltán, Biológiai inváziók Magyarországon, Özön növények, Budapest 2006

http://www.orszagalbum.hu/bibor-nebancsvirag-soveny-samsonhazan-biborka-nenyuljhozzam-_p_29163

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?