A legideálisabb időpont a környezetünk megtisztításához

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lassan elolvad a hó, és közeleg a tavasz. Azonban sok dolog, ami nem illik a tavasz szépségéhez, csak most válik láthatóvá. A legideálisabb időpont a környezetünk takarításához a február végi, március eleji időszak. Télen a hó miatt, nyáron a sűrű, magas aljnövényzet miatt láthatatlan számunkra a talajon meglapuló szemét. Magyarországon becslések szerint évente 20-30 millió tonna hulladék keletkezik. Az Uniós országokhoz képest ezzel a számmal a középmezőnyben helyezkedünk el. Sajnos az újrahasznosított hulladék csupán az uniós átlag elenyésző töredéke. A tavalyi évben elfogadott hulladéktörvény minden bizonnyal elősegíti majd az országban keletkező hulladékok számának csökkenését azzal, hogy a szemétszállító cégeket arra ösztönzi, hogy minél kevesebb hulladékot tegyenek a lerakókba. Az Unióban már mindenütt bevált módszernek köszönhetően a lakosságot is arra ösztönzik ezzel, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, hiszen ahogy Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár elmondta: „a szemétben lévő érték ne kerüljön lerakásra, hanem használjuk fel a benne lévő erőforrást”. Így egy évben közel 200 milliárd forintot tudunk hasznosítani, ami eddig felhasználatlanul a szeméttelepekre került.

Azonban sok honfitársunk, még nem érzi a környezetet károsító szemét felhalmozódásával járó károkat, melyeknek megszüntetése másokra hárul. Tavaszváró sétánk alkalmával, legyünk tudatosak, és vegyük észre mind azt a sok szemetet, amit az előző év ránk hagyott. A növényzet a téli hónapokban a sok téli csapadék miatt elterül a földfelszínen, láthatóvá téve így mind azt a szemetet, amit egyébként nem vennénk észre. Tavasszal a növények gyorsan szárba szöknek, és növekedésükkel ismét láthatatlanná teszik az évek során felhalmozódott hulladékot. Ezért nagyon fontos, hogy a tél végi időszakban végezzük el a természet tavaszi nagytakarítását. (Galéria 1. kép: Szennyezett terület, takarítás előtt a tél végi időszakban, és a takarítás után)

Ahol mindezt elmulasztják, ott nagy valószínűséggel, csak a fűnyírás során találnak majd rá a szemétre. Jobb esetben még mielőtt lenyírnák a füvet összeszedik, de legtöbbször sajnos erre nem kerül sor, így a fűnyíróval sok apró darabra aprítják, és ott díszeleg a frissen nyírt gyepen. 

Aki pedig szeretne részt venni csoportos szemét gyűjtési akcióban, számos kezdeményezés közül választhat. Önkéntesként együtt dolgozhat környezettudatos emberekkel, ahol barátságok szövődhetnek, és kialakulhatnak olyan közösségek, melyek számának növekedésével, sokkal hatékonyabban tehetjük tisztává környezetünket. 

Miközben összeszedjük a természetben felhalmozódott hulladékot, figyeljünk oda a szelektálásukra is, ezért érdemes több zsákot is magunkkal vinni, és már a helyszínen külön válogatni azt.

Ne késlekedjünk tehát, előzzük meg a hulladékok természetben való szaporodását, és most szedjük össze a még alvó növényzeten a szemetet!

Felhasznált irodalom:

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/illes-zoltan-korszakalkoto-az-uj-torveny

Kép forrás:

http://dumaalmas.hu/almasi-koz/unneprontok/

http://ricsimano.blogspot.hu/2011/04/szemetszedes.html

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?