Főoldal » A zaj, mint ártalom

A zaj, mint ártalom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Modern kultúránk egyik olyan környezeti ártalma, amiről sokan nem is gondolják, hogy mennyire ártalmas lehet a lakosságra nézve. Hiszen már megszoktuk, és életünk szinte minden területén találkozunk vele…

Mi is a zaj?
A zajnak több definiálása is létezik, de legáltalánosabban az jellemző rá, hogy olyan jel ami nem hordoz számunkra hasznos információt. A hallható zajt decibelben [dBa] mérjük. Aminek a skálája 0-194 dBa-ig terjedhet, ennek a felső értéke egy elméleti határ. A tökéletes csend  egy siket szobában 0 dBa, míg 10 dBa egy lehulló levél hangja, a beszélgetés olyan 50 dBa körül van, míg egy diszkó, vagy légkalapács 100 dBa hangerejű. 120 dBa feletti hangok már elérik a fájdalomküszöböt, míg 160 dBa  (sugárhajtómű 20-30 méterről) átszakítja a dobhártyát, és 175 dBa feletti hang, halált okoz az ember számára. A hangok hullámokban terjednek  környezetben, így a szilárd tárgyakon különböző mértékben verődnek vissza, hol felerősödve, hol gyengülve. Ez a hullámmozgás egyik sajátossága.

Mekkora  az a zaj, ami már ártalmas?
Az emberi fült, már a 65 dBa feletti hosszú távó hang is károsíthatja, itt nem órákban kell gondolkodni, hanem akár években is, például egy hangosabb iparcsarnok. 125 dBa feletti hang, átlépi a fájdalomküszöböt, és akár ideiglenes siketséget is okozhat, például a lövés hangja. Míg egy 160 dBa feletti hang szöveti károsodást, vagy halált is okozhat. Minél magasabb a hang ereje, annál rövidebb impulzus elég a károsodás bekövetkeztéhez.

Hogyan működik a hallás, és miért veszélyes a zajártalom? 
A hallás folyamata igen összetett, a külső és a középfül felveszi a hangot, majd átvezeti a belső fülnek, ami neurális jelekké dolgozza fel, és továbbítja az agynak. A dobhártya és a hallószörök vannak a legnagyobb veszélyben a zajártalom miatt. A hallószőrök száma véges, már a születésünkkor rendelkezünk az összes hallószőrünkkel. Ezek a sejtek nem cserélődnek az évek során. Így a kezdetektől, a teljes mennyiséggel gazdálkodunk.
Az egészségügyi veszélyeken kívül, a zaj befolyásolja a közérzetünket is, ingerültséget, agressziót, a koncentráció hiányát, figyelmetlenséget válthat ki belőlünk többek között. Ennek a határa szubjektív, minden embernél más. Mint ahogyan mindenki mást tekint zajnak, van akit zavar egy kutya ugatása, vagy egy ventillátor folyamatos búgása, és lehetne sorolni ezt a végtelenségig.

Hogy lehet mérni a zajt?
Ma már, az okoskészülékek világában, a zajt nagyon egyszerűen mérheti bárki. Számos olyan ingyenes alkalmazás létezik, ami képes mérni a környezetünk zajait. Természetesen, ezek nem hitelesített, kalibrált készülékek, így az adatok, csupán tájékoztató jellegűek lehetnek.

Mit tehetünk a zaj ellen?
A zaj, mondhatni elkerülhetetlen, mert becsukni nem tudjuk a fülünket, és tudatosan kizárni sem tudjuk a beérkező hangokat. Törvényi szabályozás is létezik, ami részletesen taglalja, hogy mekkora erősségű zaj az engedélyezett. Én, mint átlagember annyit tudok tenni a zaj ellen, hogy ahol tudom elkerülöm. Próbálom csökkenteni a kintről beérkező zaj mennyiségét, próbálok figyelni, hogy ha nem muszáj, akkor ne érjen olyan erősségű hang ami ártalmas lehet. Ha zajos környezetben dolgozik az ember, akkor célszerű fülvédőt/ füldugót használni. A hang hullám, így tompítható, hangfogó sövénnyel, vagy olyan fallal, amit például az autópályáknál is használnak. Nem beszélve a hangszigetelésről is.
Fontos, hogy eltudjunk menekülni, ha csak egy kicsi időre is a zajkavalkádtól, a csend segít megnyugodni, segíti a koncentrációt és pihentető is. Ne feledjük, hogy nem csak mi emberek szenvedjük meg a zajszennyezést, hanem az állatok is.

Nektek mi a véleményetek a zajról? Mit tesztek ellene az otthonotokban?

Források: google, wikipedia, jogtár

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?