Főoldal » Az akváriumi egyensúly fenntartása- vízcsere, vízminőségellenőrző tesztek és vízelőkészítők

Az akváriumi egyensúly fenntartása- vízcsere, vízminőségellenőrző tesztek és vízelőkészítők

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mai cikkem az előző „Az akvárium természethű ápolása” cikkem folytatása. Most arról írok, milyen vízminőségi teszteket kell házilag egy akváriumnál elvégezni és milyen hozzájuk passzoló vízelőkészítőket kell bevetni megoldásként. Számtalan gyártó, számtalan termék, nekem is megvan a kedvencem. Bár gyártót nem, de vízteszt nevet említek, így könnyen kitalálható majd én kire esküszöm. A vízteszt azonban csak egy dolog, még fontosabb a helyes mennyiségű és időközönkénti vízcsere. Hogyan? Ezt is bemutatom. Többek között az is kiderül, miért a foszfát az algavirágzás Batmanje. Fontos! tippek is lesznek kezdőknek méghozzá a színtiszta gyakorlatból szerzett tapasztalataimmal!

Gyerekkor – 1 év – 25 literes akvárium- teljes sikertelenség. Most felnőttként – 3 éve 50 literes és a mostani 70 literes csodám- mostmár teljes siker. Túl vagyok számtalan halfaj kipróbálásán, sikeres tenyésztésén, felnevelésén és diplomám ökotoxikológiai halteszt eredményeinek tanulságain. Bizony kezdőből gyakorlott akváriumtulajdonossá csak gyakorlással és a megfelelő ismeretek, eszközök birtokában lehet válni.

Naponta nem, azonban hetente nagyon fontos az akváriumunk vízminőség-ellenőrzése. Emellett nagyon fontos a heti megfelelő mennyiségű vízcsere is. Hetente vizet cserélni azonban főként a kisebb méretű akváriumoknál kell, a nagyobb méretűeknél elég csak 2-3 hetente. Jó szervezés és megfelelő gyakorlat esetén egy részleges vízcsere nem vesz el több időt 15-20 percnél. Nekem átlagosan ez az idő 10 percre rövidült.

A vízcsere időtartamának és mennyiségének megfelelő meghatározása

Először meg kell határoznunk, hogy milyen térfogatú akváriumunk is van. Ezt a saját példámon fogom levezetni:

Első feladatunk, hogy mérjük le az akvárium minden oldalának hosszát, tehát szélességét-magasságát-hosszát (téglalap akvárium esetében a,b,c oldalt).

Nálam lemérve a következő paraméterekkel bír az akvárium:

Hossza: 60 cm

Szélessége: 30 cm

Magassága:  40,5 cm

 

A három értéket szorozzuk össze:

60 cm x 30 cm x 40,5 cm = 72900 köbcentiméter

Tehát az én akváriumom 72,9 liter bruttó térfogattal bír.

Ezek alapján nézzük meg, milyen időközönként kell cserélnem a vizet:

 

Akvárium nagysága/tartalom (liter)

Cserélendő vízmennyiség (liter)

Időtartam, amilyen sűrűn kell cserélni a vizet

50-60

10-20

Hetente

80-100

20

Hetente

110-120

20-30

Hetente

160-200

30-40

Hetente

250 liter felett

20%

Kéthetente

A fenti táblázat a gyakorlatból többszörösen beigazolódott és átlagos, halakkal betelepített társas akváriumokra vonatkoznak. Jól látható tehát, hogy mivel kb. 70 literes az akváriumom, így hetente legalább 10 liter vizet (10%) le kell cserélnem.  Én ezt be is tartom.

Egy-két vízcserét ugyan ki lehet hagyni speciális vízelőkészítők használatával, de én személy szerint nem ajánlom. Helytelen azt is hinni, hogy elég 3 havonta kicserélni a vizünket és ekkor majd a felét lecseréljük, mert az ilyen jellegű vízcserével megáldott akváriumban az algák pompásan szaporodnak, a halak csak vegetálnak.  A célunk az, hogy a halak és egyéb akváriumlakók minél jobban érezzék magukat, ugye?

A vízcsere helyes menete és módszerei – bevált praktikák

Szükséges eszközök a vízcseréhez:

Locsolókanna, 2 tiszta vödör, mely csak az akváriumhoz van, előtte vegyszerrel nem érintkezett, aljzattisztító vagy 1-2 méter hosszú tömlő, törölköző, lapos tál (malórök esetére, én mindig kilocsolok egy kis vizet).

Első lépés: Kapcsold ki a fűtést, szűrést, világítást és húzd ki őket a csatlakozóból. A csatlakozót távolítsd el a környékről, hogy ne érhesse víz.

Második lépés: emeld le az akvárium tetejét és tedd félre.

Harmadik lépés: Az aljzattisztítóval szívjuk le a vizet az akvárium aljáról körkörös mozdulatokkal és menjünk végig vele az akvárium teljes aljzatán. Ezzel egyidejűleg felszívtuk a felesleges málladékokat a kavicsok közül és a víz egy részét is lecseréltük.

Ha sima tömlőt használunk, akkor azt a következőképp tegyük: Ez sokkal macerásabb és nehezebb, de kellő gyakorlattal könnyebbé válik. Tegyük bele a tömlő mindkét végét a vízbe és az összes levegőt próbáljuk eltávolítani a csőből.  Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a csövet ide-oda mozgatjuk, ekkor kijönnek belőle a buborékok. Ha ez megvan, fogjuk meg a tömlő egyik végét és fogjuk be az ujjunkkal. Ezt a befogott véget emeljük ki óvatosan a vízből a vödör felé. A másikat nyomjuk közel az aljzathoz a vízben, ezt ne fogjuk be. A vödör feletti végéről távolítsuk el az ujjunkat, ekkor elkezdődik a vízáramlás. Ha nem, akkor annak két oka lehet: Használtad már a tömlőt erre a célra és felszívott néhány kavicsot, ami elakasztotta a víz útját a csőben. Ha nem ez az ok, akkor buborék maradt a csőben.


A vízcsere módja csővel és tiszta vödörrel

A tömlős megoldás jól látható, hogy rosszabb, mintha beruházol egy aljzatporszívóra. Rosszabb, mert kavics megy a csőbe és onnan már nagyon nehéz eltávolítani, új tömlőt kell venni. Az aljzatporszívónak viszont olyan fejkialakítása van, hogy ez nem történhet meg. Nem drága egy ilyen porszívó és pumpa is van hozzá beépítve.

Negyedik lépés: Miután a vizet leeresztettük a szükséges mennyiségig, elvégezhetjük a szükséges tisztítási munkálatokat.

Fontos! Egy fontos tényezőt vegyél figyelembe, amikor az akváriumot újratöltöd. Mindig hagyj egy kevés részt a tetején víz nélkül, mert különben a halak kiugranak, ha nincs tető, és a kezed sem fog beférni, mert a kezednek megfelelő vizet kiszorítod és kifolyik. Tudom, ez triviálisnak tűnhet, de eleinte, míg kezdők vagyunk meglepően nem is gondoljuk végig az ilyesmit.

Ötödik lépés: Az akvárium újratöltése. Itt kell a locsolókanna. Az újratöltésnél figyelnünk kell arra, hogy az aljzatot ne nagyon kavarjuk fel és a növényeket se mossuk ki a talajból. Ezt meg tudja előzni egy locsolókanna használata.

A vízminőség ellenérzésének és az egyensúly helyreállításának módszerei

A vízcsere akkor is szükségessé válhat, ha nagyfokú vízminőség-romlást tapasztalunk.  Mégis hogyan tudhatjuk meg kevés kémiai és biológiai ismerettel, hogy milyen a vizünk minősége és hogyan tudjuk orvosolni a fennálló problémát? Erre szerencsére rengeteg módszer és segítség létezik. Két nagyon fontos dologra lesz hozzá szükségünk. Vízminőség-ellenőrző tesztekre és ún. vízelőkészítőkre. (Megjegyzés: én minden kezelőszert most vízelőkészítőnek fogok most hívni, mégha nem is előtte hanem utána használjuk az akváriumban az egyszerűség kedvéért)

A tesztek segítenek megállapítani a kémiai anyagok mennyiségét a vízben és útmutatást adnak arról, hogy mi a normális érték, milyen szintre kell visszacsökkenteni az értékeket. A vízelőkészítők pedig ezen anyagok lekötésében, eltávolításában játszanak fontos szerepet.


A tesztek segítenek a vízminőség gyors megállapításában

Általánosan elmondható, hogy ami a növénynek többlet tápanyagot jelent és remekül nő tőle, sőt még esetleg ki is virágzik, az a halakra láthatatlan gyilkos tud lenni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, egy fél éve elvégeztem egy érdekes kísérletet. Szennyvízzel erősen szennyezett patakból – ahol nagyon magas volt a víz nitrit, nitrát, ammónia tartalma – vettem vízmintát, és haza vittem. Ott halakon vizsgálva azt tapasztaltam, hogy már a vizet szinte felére higítva is a halak mérgeződtek és sok el is pusztult. Ezzel párhozamosan az egyik kerti növényünket locsolgattam ugyanezzel a vízzel, mely egy hét után kivirágzott.

Ezt azért meséltem el, mert jól látható, hogy a kémiai vegyületek pontos szintjét nem könnyű egyensúlyban tartani, hiszen egy akváriumban mind halak, mind növények vannak, ráadsul eltrő igényekkel.

Magas károsanyag tartalom akkor lehet a vízben, ha:

          az akvárium méretéhez képest túl sok halat telepítettünk bele

          a választott szűrőnk szűrőkapacitása túl kicsi az akváriumhoz

          etetéskor túletettük a halainkat és nem tettük meg az óvintézkedéseket rögtön (maradék felporszívózása, részleges vízcsere, vízelőkészítő használata)

Honnan jöhetünk rá, hogy felbomlott az egyensúly az akváriumban, ha nem látunk semmilyen szembetűnő változást?

Ebben segítenek nekünk a víztesztek.  Ha tegyük fel, nem a heti vízminőség-ellenőrzés miatt vizsgáljuk a vizet, hanem mondjuk halpusztulás történt és ennek okát szeretnénk kideríteni, akkor a következőkre kell teszteket elvégezni:

A víz pH, karbonát keménység (KH), klór (Cl), ammónium/ammóniák (NH4/NH3), nitrit (NO2), foszfát (PO4) és réz (Cu) értékeinek, mennyiségének meghatározása.

Ezek a tesztek igen pontosak és könnyen kezelhetőek.

Fontos! Nem árt azonos gyártótól származó vízteszteket és vízelőkészítőket vásárolni, mert általában ezeket eleve összehangoltan gyártják és tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

A legfontosabb tesztek a pH, összkeménység (GH), karbonát keménység (KH), és a nitrit (NO2) teszt. Ezek mellé még kiegészítésnek fontosak lehetnek az ammónium/ammóniák, nitrát, foszfát, vas, réz és klór tesztek is.

Én mindenképp érdemesnek tartom mindre egyszer beruházni, mert ezzekkel már elmondható, hogy teljes képet kaphatunk az előforduló problémákról.

A házilag alkalmazandó vízminőségellenőrző tesztek fajtái:

Ezek díszhal boltban komplett dobozban kaphatóak. Ha épp ott nincs, a gyártóktól is lehet rendelni.  Most nézzük meg a teszteket kicsit részletesebben:

Összkeménység (GH) teszt

Az összkeménységet a kalcium és magnézium sók koncentrációja határozza meg. Az összkeménység közvetlenül befolyásolja a halak, növények, mikroorganizmusok növekedését. A legtöbb akváriumi hal lágy vizes területről származik, azonban a csapvíz igen kemény néhány területen az országban.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer és vízcserénél.

Ideális értéke: 6-16 német keménység (természetesen a halaktól függően)

Túl magas érték esetén a teendő: Adjunk a vízhez díszhal boltban kapható olyan vízelőkészítőt, mely természetes tőzegkivonatot tartalmaz nyomelemekkel, aminósavakkal. Ez az eljárás lágyvizű trópusi halaknál javasolt, pl. lazacok, márnák, harcsák, dél-amerikai törpe sügérek. A vízelőkészítő használatánál ne álljunk meg, még részleges vízcsere is kelleni fog lágy, vagy ioncserélt vízzel, melybe előtte olyan vízelőkészítőt tettünk, amely a vizet dúsítja a természetes vizekben előforduló ásványi anyagokkal.

Karbonát keménység (GH) teszt 

A karbonát keménységet a magnéziumhoz és kalciumhoz kötődött széndioxid okozza. A karbonát keménység megköti a savakat és így megakadályozza a pH érték csökkenését, mely veszélyes a halak számára.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer

Ideális értéke: 5-10 német karbonát keménység

Túl magas érték esetén a teendő: Adjunk hozzá pH-minus vízelőkészítőt, részleges vízcsere is ajánlott.

pH teszt

A pH érték mutatja, hogy a víz savas (7 pH érték alatti),  semleges (7-es) vagy lúgos (7 feletti). Ez az érték logaritmikusan változik, ezt fontos tudni, mert ez azt jelenti, hogy pl. 6-os értékű víz savtartalma 10-szer magasabb, mint a 7-esé. A magas savtartalom igen veszélyes a halak számára, mert kimarja nyálkahártyájukat, valamint egy bizonyos pH érték alatt sok fém is mobilissá, felvehetővé válik számukra, mely mérgezi őket. A pH értéket mindig fokozatosan változtassuk, hogy a halak hozzá tudjanak szokni a változáshoz. A pH érték élettani szempontból döntő fontosságú, sok hal ívni csak egy adott pH értéknél kezd. Ha az akváriumot sosem visszük le erre a pH értékre, akkor halaink nem fognak ikrát rakni.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer

Ideális értéke: A legtöbb trópusi területről származó halunk és növényünk számára 6-7, a malawi – és tanganyika tavi sügérek részére 7,5-8,5.

Túl magas érték esetén a teendő: pH-minus vízelőkészítőt adjunk a vízhez hozzá, megfelelő szűrő használata, részleges vízcsere savas vízzel, esetleg CO2 berendezés használata

Túl alacsony érték esetén a teendő: KH/pH-plus vízelőkészítő adagolása a vízhez, részleges vízcsere alkalikus (KH 5-10 fok közötti) vízzel, ha a víz ammóniummal nem terhelt. Ennél a víznél előtte alkalmazzunk dupla adag aquatan vízelőkészítőt a halak nyálkahártyájának védelmére.

Ammónium/ammóniák (NH4/NH3) teszt

A magas ammóniaszint arra utal, hogy az akváriumban a tisztító baktériumok még nem megfelelően működnek. Ez főként vízcsere, újratelepítés vagy a szűrő klóros csapvízzel történő tisztítása után lehetséges.

Fontos! Az akvárium szűrőjét soha de soha ne tisztítsuk csapvízban. A csapvízben található nagymennyiségű klór végez a tisztító baktériumokkal és a nehezen, több nap alatt kialakult baktérium kultúrát lenullázza a szűrő felületéről, ezzel teljesen felborul az akvárium egyensúlya. A helyes szűrőtakarítás módja: Az akvárium meglévő vizéből vegyünk ki egy vödörbe és abban öblítsük át a szűrőberendezést, így a rajta lévő hasznos baktériumok életben maradnak, csak a szűrő felesleges koszát szedjük le.

Visszatérve a tesztre: Ha azt tapasztaljuk az előzőekben bemutatott pH teszttel, hogy akváriumunk vize 7 fölötti, akkor itt azzal kell számolni, hogy az ammónium (NH4) nagy része a halak számára veszélyes ammóniákká (NH3) alakul át. Ez fulladáshoz, kopoltyúkárosodáshoz vezet. A veszélyes ammóniaérték 0,02 mg/l fölött kezdődik. Bizony, kevésnek tűnhet ez a mennyiség egy embernek, de annál halálosabb egy halacska számára.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer és ha a halak láthatóan rosszul érzik magukat.

Ideális értéke: nulla! mg/l NH3

Túl magas érték esetén a teendő: Nagyon gyors beavatkozás szükséges! Azonnal használjunk toxivec vízelőkészítőt, végezzünk részleges vízcserét, közben pH érték méréssel egybekötve, ellenőrizzük a szűrő helyes működését. A következő pár napban keveset etessünk, telepítsünk be jóval több növényt az akváriumba.

Nitrit (NO2) teszt 

A nitrit tulajdonképpen egy közti lépés a lebontási folyamatban (NH4/NH3-ból NO2 keletkezik). Túl magas koncentrációban azonban igen erős méreg a halak számára. Méghozzá a vérre hat.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer és ha a halak láthatóan rosszul érzik magukat.

Ideális értéke: nulla! mg/l NO2

Túl magas érték esetén a teendő:

0,3-0,9 mg/l NO2 terheltségű víz esetében:

Gyors beavatkozás szükséges! Toxivec vízelőkészítő használata, részleges vízcsere, aljzat kitakarítása, szűrő ellenőrzése, a következő pár napban keveset etessünk, figyeljük, nincs-e halpusztulás az elkövetkezendő napokban.

0,9 mg/l NO2 feletti terheltségű víz esetében:

Itt már kimondhatjuk, hogy nagy veszélyben vannak a halak. Nagyon gyors beavatkozás szükséges. Itt is ugyanaz a teendő, mint fent, de a pontos ok forrását még szükségesebb kideríteni.

3,3 mg/l NO2 feletti terheltségű víz esetében:

Itt már kimondhatjuk, hogy halálos veszélyben vannak a halak. Dupla adag toxivec vízelőkészítő használata. 30%-os azonnali vízcsere + a fenti leírtak + 12-24 óra múlva újabb 30%-os vízcsere + a fent leírtak.

Nitrát (NO3) teszt

A nitrát a lebontási folyamat következő lépcsőfoka (NO2-ből NO3 lesz), de közvetlenül a csapvízből is kerülhet akváriumunkba.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer és erős algásodás esetén.

Ideális értéke: 20 mg/l alatti NO3 szint

Túl magas érték esetén a teendő:

20 mg/l feletti NO3 szint esetén:

Gyorsan növő növények telepítése, a magas nitrátszinthez árult megfelelő vízelőkészítők használata, a szűrő megfelelő vízelőkészítővel történő aktiválása, részleges vízcsere nitrát szegény vízzel, halak számának csökkentése, etetés mennyiségének csökkentése.

100 mg/l feletti NO3 szint esetén:

Azonnali 30%-os vízcsere + a fenti leírtak.

Klór (Cl) teszt 

A klór gyakran fellelhető a vezetékes vízben és a legtöbben ebből a vízből tesznek az akváriumba, így ennek mennyiségével is számolni kell. A klór már kis adagban is marja a halak nyálkahártyáját. Emellett – ahogy fentebb a szűrőtisztításnál is kiemeltem – elpusztítja a szűrő hasznos, lebontó baktériumait, felbontva ezzel az egyensúlyt az akváriumban.

Mérési gyakoriság: Új berendezés telepítésekor, vízcsere, vízpótlás esetén (már a friss vizet is mérd).

Fontos!A legmegfelelőbb, ha az akváriumod rendelkezik tetővel. Több okból is. A tető csökkenti a víz elpárolgásának lehetőségét, ezzel megakadályozod az akvárium vizének töményedését, mely káros a növények és halak számára. A nagy páratartalom miatt továbbá a szigelet- és új, műanyag nyílászárójú házakban, lakásokban a sarkok penészedése megindul, mely egészséged szempontból nagyon káros hatással bír.

Visszatérve a tesztre: Ideális értéke: 0,02 mg/l alatti Cl szint

Túl magas érték esetén a teendő: Vízcserénél a friss vizet egy öntözőkanna rózsáján vagy egy szűrőn keresztül öntsd át egy vödörbe és toxivec vízelőkészítővel kezeld, mielőtt visszaöntöd az akváriumba. 25 ml toxivec 3,4 mg/l klórt semlegesít 100 liter vízben.

Oxigén (O2) teszt

Az oxigén a halak és a többi akváriumi lakó számára is létfontosságú. Tévhit szokott lenni, hogy a növények úgyis termelik az oxigént a halaknak és akkor már ezzel minden rendben. Ez így sajnos nem igaz. A növények valóban termelnek oxigént, azonban éjszaka  – pontosabban amikor sötét van – ők is igénylik az oxigént biológiai folyamataikhoz. Az oxigénhiány légszomjhoz, súlyos esetben a halak és egyéb állatok pusztulásához vezethet. Természetesen hiánya a növényeket is károsítja, elpusztítja.

Mérési gyakoriság: Kéthetente reggel és este (este az érték magasabb, mint reggel) és ha a halak láthatóan nem érzik jól magukat.

Ideális értéke: 4 mg/l feletti O2 szint

Túl alacsony érték esetén a teendő:

A vizet membrán pumpával és porlasztóval levegőztessük. O2 plusz vízelőkészítőt is alkalmazzunk a vízhez.  A szűrőnket, ha állítható, vegyük nagyobb fokozatúra. Keressük meg az oxigén hiány okát.

Széndioxid (CO2) teszt 

A széndioxid minden növény számára fontos tápanyag. Ideális a 10-40 mg/l közötti CO2 szint. Ezt a tartományt a halak is jól viselik.

Mérési gyakoriság: Naponta CO2-tartós teszttel

Ideális értéke: 10-40 mg/l közötti CO2 szint, egyes halaknál 20 mg/l-ig.

Túl magas érték esetén a teendő:

Vegyük vissza a CO2 adagolást. Magas érték esetén a vizet membrán pumpával és porlasztóval szellőztessük át.

Túl alacsony érték esetén a teendő:

Adagoljunk CO2-ot a vízbe megfelelő CO2 adagoló rendszerrel. Ennek kiválasztásában akváriumodhoz testre szabottan segíteni fog a díszhal bolti eladó szakember.

Fémtesztek: Vas (Fe) teszt

A vas a növények számára fontos tápanyagok egyike. Túl kevés vas hátrányos a növényeknek. A túl sok vas viszont károsítja a halakat és egyes növényeket.

Mérési gyakoriság: hetente egyszer és indokolt esetben (lassú növénynövekedés, erős algásodás)

Ideális értéke: 0,5 mg/l vas (Fe) szint

Túl magas érték esetén a teendő:

Részleges vízcsere, a megfelelő – vas eltávolítására – képes vízelőkészítők alkalmazása.

Túl alacsony érték esetén a teendő:

Tápoldatozás a megfelelő tápoldatokkal.

Fontos! A hatóanyagok lassú, folyamatos leadása miatt – amit a gyökerek vesznek fel közvetlenül – hatásukat a teszttel nem lehet kimutatni.

Fémtesztek: Réz (Cu) teszt 

A réz a halak, gerinctelen állatok és mikroorganizmusok számára mérgező. A réz a csapvizen és réztartalmú gyógyszerek révén kerülhet az akváriumba.  A túladagolás elkerülése miatt a réztartalmat mindig körültekintően ellenőrizzük.

Mérési gyakoriság: vízcserénél és indokolt esetben (halak nem érzik jól magukat), valamint réztartalmú gyógyszer használatakor

Ideális értéke: Nulla! mg/l Réz (Cu) szint, 0,3 mg/l érték felett a csigák elpusztulnak, 1,0 mg/l érték felett pedig már minden akváriumi élőlény elpusztul.

Túl magas érték esetén a teendő:

Nagy vízcsere rezet nem tartalmazó vízzel, a megfelelő – réz eltávolítására – képes vízelőkészítők alkalmazása.

Utolsó tesztünk: Foszfát (PO4) teszt

A foszfát fontos feladattal bír minden akváriumi lakó anyagcseréjében. Azonban ha túl sok halat tartunk magas PO4 szint alakul ki, valamint ha a haltápnak nagy a foszfát tartalma illetve magas foszfáttartalmú növénytáp használatakor. A foszfát magas nitrát szinttel párosulva erős algavirágzást okoz. Viccesen mondhatnánk, hogy a foszfát az algavirágzás Batmanje, a nitrát pedig a Robinja. Azért van ez így, mert ha sok a nitrát, attól még nem lesz algavirágzás, de ha már van foszfát is, akkor igen. Tehát a foszfát a kettő közül a döntőbb. Kell mind a kettő hozzá, kiegészítik egymást, mint Batman és Robin. Ők is együtt jók.

Visszatérve a tesztre: Mérési gyakoriság: Hetente egyszer és erős algásodáskor

Ideális értéke: Nem magasabb, mint 1 mg/l foszfát (PO4) szint, de mégjobb ha maximum 0,5 mg/l  PO4.

Túl magas érték esetén a teendő:

Hetente 10-30%-os vízcsere, gyorsnövésű növények telepítése, gyors beavatkozás a megfelelő vízelőkészítőkkel, kevés etetés.

Remélem sikerült mindenki számára hasznos információkkal szolgálni  a vízcseréről,víztesztekről és vízelőkészítőkről.  Azt, hogy melyik vízteszthez melyik vízelőkészítő való, pontosan meg tudom írni neked, de ide nem akartam termékmegjelenítést direktbe kitenni, ha érdekel, írj emailt és elsorolom, miket kell megvenned.

Tetszett a cikk? Érdekel még valami? Várom hozzászólásodat a témában!

Forrás: kútfőm és Az akvárium természethű ápolása tanácsadókönyv

Képek forrása:

http://www.haziallat.hu/upload/4/article/2146/1_original.jpg

http://www.google.hu/imgres?q=v%C3%ADzmin%C5%91s%C3%A9g+tesztek&um=1&hl=hu&sa=N&rlz=1C1GGGE_enHU404HU404&biw=1280&bih=705&tbm=isch&tbnid=HWJhRXlhzlvKHM:&imgrefurl=http://ezermester.hu/cikk-5739/Vizminoseg_gyorsteszt&docid=kx10rPtErHOxhM&imgurl=http://static.ezermester.hu/Ezermester-online/2012/05/coli2_resize.jpg&w=500&h=555&ei=aLPVT83zIajg4QTA0_yHAw&zoom=1&iact=hc&vpx=190&vpy=145&dur=2088&hovh=237&hovw=213&tx=162&ty=100&sig=112088719226082345998&page=1&tbnh=169&tbnw=152&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:0,s:0,i:70

http://www.google.hu/imgres?q=v%C3%ADzcsere+akv%C3%A1rium&um=1&hl=hu&rlz=1C1GGGE_enHU404HU404&biw=1280&bih=705&tbm=isch&tbnid=-Rdvosu9IRp9EM:&imgrefurl=http://viktorlantos.com/wordpress/2010/02/06/nano-akvarium-hetvegi-takaritasa-es-vizcsere/&docid=Q9o9sc2fyQ57-M&imgurl=http://viktorlantos.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/02/IMG_3160.jpg&w=500&h=750&ei=k7PVT7KEKPSQ4gSo7KW1Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=614&vpy=319&dur=3591&hovh=275&hovw=183&tx=150&ty=109&sig=112088719226082345998&page=2&tbnh=152&tbnw=117&start=15&ndsp=21&ved=1t:429,r:2,s:15,i:124

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?