Főoldal » GYIK – Verebek

GYIK – Verebek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A verebet mindenki ismeri, de csak kevesen tudjuk, hogy védett. Nyugat-Európában egyre jobban ritkul az állománya, nálunk még nem veszélyeztetett, de megelőzésképpen védetté nyilvánították.

A verébnek 2 fajtája él nálunk: a házi és a mezei veréb. Leggyakrabban az (Olaszországot kivéve) egész Európában elterjedt házi verebet láthatjuk. (Érdekes, hogy a madarászok a házi és a mezei verebet nem gyűrűzik, mert ez a két verébfaj mindig helyben marad.)

A házi veréb eredetileg magevő, de sokféle táplálékhoz tud alkalmazkodni. Az élőhelyre sem igényes, megél akár panelházakban is, az erkélyek közti résekben (mint nálunk).

Emberlakta helyen télen is mindig talál morzsát, vagy más táplálékot. Nem költöző, egész évben nálunk marad.

Vannak természetes ellenségei (akár a macskák is elkaphatják, de bármilyen kisebb ragadozó emlős, vagy ragadozó madár is megeheti), de leginkább az emberi tevékenység veszélyezteti élőhelyét és táplálékát. Nyugat-Európában ezért csökken az állományuk.

Magyarországon még a leggyakoribb madarak közé tartozik, érdemes védeni, hogy az is maradjon.

(A fő képen házi veréb, a galériában mezei veréb látható.)

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?