Főoldal » Izlandi vulkánenergia tengeri kábelen

Izlandi vulkánenergia tengeri kábelen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagy-Britannia rövidesen nagyszabású energiaellátási megállapodásról kezd tárgyalásokat Izlanddal, az egyezmény keretében az ottani vulkánokból juttatnának geotermikus energiát a brit szigetországba.

A brit kormány által támogatott terv értelmében az alacsony széndioxid-kibocsátású villamosenergiát a világ leghosszabb, 1000-1500 kilométeres óceán alatti kábelrendszerén juttatnák el Nagy-Britanniába, s ezáltal Európába. Az úgynevezett interkonnektorok megépítéséről Charles Hendry brit energiaügyi miniszter májusban egyeztet az izlandi vezetéssel. “Aktív tárgyalást folytatunk az izlandi kormánnyal, és nagyon lelkesek” – fogalmazott ezzel összefüggésben Hendry – közölte összeállításában a The Guardian hírportálja.

A szóban forgó kábelrendszer egy európai kiterjedésű szuperhálózattal kötné össze Nagy-Britanniát, szél-, és vízenergiát, valamint napenergiát juttatva ezzel Észak-Európából a szigetországba. A projekt célja, hogy megbízható és tiszta energiaellátással teljesítsék az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseket és csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok behozatalától való függőséget.

Az interkonnektorok megépítése egyébként tetemes beruházást igényel; a 2011-ben megnyílt első, Nagy-Britanniát és Hollandiát összekötő kábelrendszer 500 millió fontot kóstált.  A lap emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia energiaellátás szempontjából a történelem során jóformán végig független volt. Ugyanakkor az északi tengeri nyersolaj-, és földgáztermelés kudarca illetve a túlzott szennyezettsége miatt betiltott kőszén kapcsán Hendry az interkonnektorok fontosságát hangsúlyozta az energiabiztonság és az alacsony széndioxid-kibocsátású energiatermelés összefüggésében. “Import energiától fogunk függeni” – fogalmazott a miniszter.

Forrás: www.greenfo.hu

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?