Főoldal » Lapát vagy só? Azaz csúszás mentesítés hóhelyzet idején

Lapát vagy só? Azaz csúszás mentesítés hóhelyzet idején

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Karácsonykor elmaradt, de ahogy a mondás tartja “ami késik az nem múlik” -vagy csak nem jön időben- ez néző pont kérdése. Lényeg, hogy havazik aminek sokan örülnek és sokan bosszankodnak. Aki teheti ki sem mozdul, de dolgozni menni kell, így hát nincs más hátra, mint hogy az utat valahogy járhatóvá kell tenni.

Mit tehetünk, ha a járdákat hivatalosan nem lehet sózni?

Ugyanis már egy ideje hatályba lépett 346/2008 (XII.30.) kormányrendelet értelmében belterületi közterületen az úttest kivételével – síkosságmentesítésre már csak olyan anyag használható, amely a fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti.

Az első és leginkább környezetbarát megoldás a lapát és a seprű, ezenkívül csak egyszer kell beruházni rá, és utána éveken keresztül szolgálja a derék munkást. Ám nem lehet minden pillanatban lapátolni és seperni.  Amikor már letapad és csúszik, akkor igen nehéz eltakarítani az égi áldást.

Ilyenkor jönnek a csúszásmentesítésére használható praktikák.

Éveken keresztül használja mindenki a hagyományos konyhasót (nátrium-klorid), ami jól bevált módszer, de ne feledkezzünk meg nem éppen hasznos tulajdonságairól sem. A növények nem igazán kedvelik, a kerti virágos kertet is tönkre tehetjük, ha a közelében lévő járdákat sóval kívánjuk csúszás mentesíteni. Vagy ha a házi kedvencet visszük sétálni, a só hamar kimarhatja a mancsát, ezen felül a bőrből készült lábbeliket is csúnyán tönkreteheti. Végül a kormányrendeletről, ami akár 50 ezer jó magyar forintunkba is kerülhet, ha a konyhasót nem a levesbe hanem az útra szórjuk.

Ha mégis sózásra adja valaki a fejét akkor néhány jó tanács amivel mérsékelni lehet a káros hatásokat.

A parkokban és magánkertekben közvetlenül a talaj felszínét ne sózzuk.

Elsősorban a közlekedésre használt lejegesedett felületeket kell csúszásmentesíteni, de mindezt csak akkor, ha már ellapátoltuk a havat.

 

Alternatív módozatok:

A legelterjedtebb a homok valamint a fűrészpor. Könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó megoldás. Gyakran keverik a homokot sóval, de a fentebb írt okok miatt nem javaslom. Ezen kívül a fahamu, a nádfonat és a gránitkőzúzalék is jó megoldás a csúszósság elkerülésére.

Zeolit: Az útszóró zeolit mechanikai csúszásmentesítést biztosít a felületen, nyomelemtartalma jót tesz a növényzetnek, összegyűjtve kertészeti célra használható.Előnyei, hogy természetes és környezetbarát, nyomelem tartalma kimondottan előnyős a növényeknek. Hóolvadás után kertészeti célokra is használható, ha összegyűjtjük.

Lehet tisztán alkalmazni, vagy Kálcium-kloriddal, illetve Kálcium-nitráttal keverten is.Természetesen a keveréket nem sajátmagunknak kell elkészítenünk.

A zeolit árusítására már komoly piac rendezkedett be.

A tisztán alkalmazott Kálciumklorid valamivel drágább, de gyorsan leolvasztja a jeget a felületről. Ennek alkalmazását inkább bízzuk cégekre illetve az illetékes vállalkozókra, akik a síkosítás mentesítésén dolgoznak.

Végül néhány gondolat az ÚTKÁLIról. Ezzel már supermarketekben is gyakrabban találkozhatunk, a minap voltam én is bevásárló körutamon. Spóroljunk jelszóval nem elég egy boltba bemenni ugyebár… de erről majd máskor.

Lényeg, hogy útkálit két supermarketben is láttam. Mi is ez?

Elsősorban KCl, MgCl és kevés NaCl összetevőinek és azok jól megválasztott arányának köszönhető jégoldó. A magnézium-klorid a nátrium-kloridhoz képest sokkal inkább környezetbarát, a növényeket alig károsítja, korrodáló sokkal kisebb a hagyományos szórósónak, továbbá pormegkötő tulajdonsága is van. A kálium nélkülözhetetlen a növények tápanyagfelvételében és vízháztartásában, segíti a N-felvételt és az ATP-képződést.

2012-02-08

Ma reggel csináltam néhány képet arról, hogy milyen lett a járda a tegnapi sózástól. Szép kis “sóvirágok” nyiltak a bejárat elött.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?