Főoldal » Madaraink nyomában (parti fecske)

Madaraink nyomában (parti fecske)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Egy régebbi cikksorozatom kissé leporolva, szeretném újra bővíteni, a parti fecskék védelmével.

Elmondhatom, hogy ez az igen kis egyedszámú fecskefaj Európában és Magyarországon is csökkenő tendenciát mutat. A természetes fészkelő helyeik száma rohamosan csökken. Az erőteljes emberi beavatkozás, átalakítások napjainkra már kiterjednek a madarak vonuló- és telelőterületeire egész Európában és Afrikában.

A hazai állomány több mint fele Tiszán, Dráván és néhány Észak-Magyarországon lévő folyó, természetvédelmi szempontból rendkívül veszélyes helyein élnek. A védelem érdekében alapvető a folyamatos monitorozás és a meglévő élőhelyek védelme.

 A partifecske (Riparia riparia) a madarak osztályának a verébalakúak rendjébe, ezen belül a fecskefélék (Hirundinidae) családjába tartozó faj.

A legkisebb hazánkban költő fecskefaj. Tollazata a hátán barna árnyalatú, a melle és a hasa világos színű, szürkésbarna mellövvel.

Fészkelő állományát széles elterjedési terület jellemzi. A partifecske költőterülete felöleli csaknem egész Európát. Ázsiában a délkeleti trópusi területek kivételével mindenhol honos és fészkel.  Az elterjedési térképét láthatjuk a vezérképen. (IUCN adatai alapján).

Egyik legnagyobb veszély az élőhelyek elvesztése mivel igen speciális költőhelyeket választottak maguknak. Fészkelésre a természetesen vagy mesterségesen kialakuló szakadó falak, homokbányák, löszfalak szolgálnak. Különösen fontos a természetes élőhelyek, elsősorban a Tisza, a Dráva és más folyók mentén lévő költő helyek és ezek megőrzése. Ahol a legnagyobb szaporodási siker a jellemző.

Az élőhely vesztés után a másik szintén fontos veszélyeztető tényező a klímaváltozás, amely számos katasztrofális hatást jelentenek a vonuló madarakra.

Évente az átlagosan 12 g tömegű egyedeknek ősszel és tavasszal is 5-6 ezer km-t kell megtenni a fészkelő és afrikai telelő területük között úgy, hogy átrepüljék a Földközi-tengert és a Szaharát.

A Szaharán átkelve a 2-3 ezer km hosszú utat lényegében táplálkozás és ivás nélkül kénytelenek megtenni. A klímaváltozásnak közvetlen hatása lehet a vonuló madarakra. Növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek száma, mint a szárazság, szélviharok, özönvízszerű esőzések, árvizek.

Ez az óriási megterhelés azt eredményezi, hogy egy átlagos évben, 100 fészkelő partifecske egyedből 60-70 elpusztul, főként a vonulás során és csak 30-40 egyed tér vissza.

E madárfaj megőrzéséért oly módon tehetünk a legtöbbet, ha biztosítani tudjuk a sikeres szaporodását, csak így lehet a természetes és a klímaváltozás miatti pusztulást pótolni.

 

Legfontosabb eszköz: a fészkelő helyek védelme.

 

Magyarországon a partifecske védett faj, eszmei értéke 10 000 forint. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján IUCN.

 

Forrás:

http://www.iucnredlist.org/details/106007105/0

http://maps.iucnredlist.org/map.html?id=106007105

http://fecskefigyelo.mme.hu/content/fajok/partifecske

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?