Főoldal » Meglepetések éve ( Last minut az Olimpiai parkról)

Meglepetések éve ( Last minut az Olimpiai parkról)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2013. nem csak a hársfák fekete éve, hanem a meglepetések éve is.
Más rendes években ajándékot kapunk a névnapunkra, születésnapunkra a családunktól.

A Mikulás már nehezebb ügy. Kérni is kell, meg csak akkor kapjuk meg, ha jók voltunk, és az ajándékhoz széria tartozék a virgács is.

Na de az idén?! Akármerre nézek, meglepetés beruházások, felújítások, rehabilitációk, parkok átalakítása, a múlt megidézése. Csupa-csupa meglepetés. A lakosság örül…nem kell törnie a fejét, hogy mit is kérjen. Kapja kérés nélkül is.

A legújabb meglepetésem: Az V. kerületi Olimpiai park felújítása. Neve is van: Észak-Lipótváros megújítása. Nagyon félek én a ’megújításoktól’. Igen sok áldozatot követelt már számos megújulás …a fáktól.
Elmentem hát az Olimpiai parkba, hogy a jelenlegi látványt lelki szemeimmel egybevessem a (titkos) látványtervvel.

Hol van ez a park? Észak-Lipótváros? Északról a Margit- hídról a Széchenyi rakparton elsétálunk a Képviselői irodaház előtt, és máris megérkeztünk az olimpikonjainkra emlékező parkba.

[token node title-raw]A park 1974-ben létesült, a hozzá tartozó játszótér, a mára a bokrok alá került tábla szerint 1979-ben a Gyermekek Nemzetközi éve alkalmából. Eléggé leharcolta az idő és az időközben felnőtt gyerekek. [token node title-raw]

Középen, az Olimpiai szobor, rajta körül a márvány frizen az olimpikonok neve. Ez 1996-ban került ide. 16 éve. Ideje, hogy felnőjön és a saját lábára állva elsétáljon innen. [token node title-raw]

Nézzünk néhány érdekes évet. 1972 München[token node title-raw]

1992 Barcelona

[token node title-raw]

Délről a Kossuth térrel van közvetlen kapcsolatban. Jelen állapotában eszerint méltatlan a Kossuth tér jövendő archaikus hangulatához. Megújul hát.

[token node title-raw]

Sajnos azonban a látványterven nem szerepelnek az ott álló nagy fák. Sok fa igen…pl a rakpart felé eső oldalon három fasort jelez. Hogy ez újabb fák telepítését jelenti vagy maradhatnak a jelenleg ott élő déli ostorfák, nem tudni.
A lakosság békésen piknikezik, kutyát sétáltat, gyerekek hintáznak, idősek menekülnek a fa árnyékába…Nem tudják? Nem hiszik? Nem érdekli őket? Nem tudom. A Magyar Hírlapban megjelent cikket egyetlen ember sem lájkolta.
http://magyarhirlap.hu/kiemelt-jelentosegu-beruhazas-az-olimpiai-park

A rekkenő hőségben rosszul lett nő vajon a melegtől ájult el, vagy a veszteség súlyától?
Hallgatás belegyezés. Én is beleegyezem mindenbe, kivéve a csodálatos formájú juharlevelű platán kivágását. Ellenzem, akkor is, ha tudom, hogy sok a szegény ember, kell a tüzelő.[token node title-raw]
Az óriásira nőtt ezüst juharokat sem jelzi a látványterv. Attól még maradhatnának…de félek nem így lesz. A fiatal fenyők, selyemakác, platánok akár átültetésre is kerülhetnének.

Na de augusztusban? Az afrikai klimában?
A Városligetet nem javaslom, mert onnan egy év múlva tovább kell ültetni. Vagy mégiscsak tüzifa lesz belőle a szegényeknek. Hasonlóan a Károly krt-ról odaültetett csörgőfákhoz.

A Népliget megkapta a Ferenciek teréről kipaterolt fákat…nem tudom mennyi helye van a máshonnan kitelepített fák befogadására.
Azt sem tudom, hogy az észak-lipótvárosiaknak mekkora légzőkészülékre lesz szükségük ahhoz, hogy Kőbányáról vegyenek levegőt. Persze tőlük a dunai szél elviszi a port, hűsíti és párásítja is a levegőt. Lehet, hogy nincs is szükségük a fákra. Túlélték a Kossuth tériek kivágását is, ezt is túl fogják.
Az olimpiai obeliszknek és a tábláknak is biztosan találnak helyet máshol. Igaz, ehhez akkor a teret is át kell nevezni. Vagy marad név is, szobrok is? Senki nem tud semmit. De a látványterv gyönyörű! Zöld a fű és kék az ég, szilárd burkolat mindenütt. Akkor mi itt a baj?

Engedélyt kérek lelkesedni!

Az ombudsman, meg az alaptörvény ugat, a karaván halad.

Kiemelt beruházás, melynek adatai titkosak. Nemzetbiztonsági kockázatot jelentene a nyilvánosságra hozásuk. Kíváncsi vagyok, hogy a Mikulás mikor vezeti be a titoktartást.

Addig is: Kedves Mikulás! Kérlek, hogy a jövőben ne verd magad költségekbe azzal, hogy olyan ajándékot hozol nekem, amit nem kértem, nem azt, nem akkor és nem úgy szeretném. Ez egyikünknek sem öröm. Légy szíves ezért előzetesen konzultálni velem, mert hátha én is ki tudom találni, mit szeretnék, és azt hogyan, mikor, mennyiért. Főleg pedig ne vágj ki ennyi fát, hogy legyen virgácsnak való! Nem voltam annyira rossz, hogy lassan ne maradjon fa a városban, mert mind nálam lesz virgács formájában. Légy szíves gondolj a madarakra, pókocskákra, lepkékre, bogarakra is, amikor ajándékot hozol, hiszen tudod, ők is Isten teremtményei. Virgácsnak használd inkább a bálványfát, ne a parkok óriásait. Neked is minden jót kívánok: Klári sk.

 

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?