Főoldal » Millió lépések embere

Millió lépések embere

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

80 éve, 1933. január 14-én született a magyar televíziózás, természetfilmezés és természetjárás korszakos alakja, Rockenbauer Pál. Földrajz-biológia szakos tanár, 1956-tól haláláig televíziós, 1970 óta végzett hegymászó, sportember, természeti témájú dokumentumfilmek alkotója.

Filmeket készített a Föld minden kontinensén az Antarktisztól a Kilimandzsáróig, Hawaiitól a Pamírig. Az ő nevét viseli a Dél-Dunántúli kéktúra (Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra).

Legtöbbünk talán az Országos Kéktúra útvonalát 1979 nyarán és őszén bejáró „Másfélmillió lépés Magyarországon” c. filmsorozatból ismerhetjük, ill. ennek közvetlen folytatásából a Velemtől Szekszárdig, a Dél-Dunántúli Kéktúrát bemutató „…és még egymillió lépésből” emlékezhetünk rá. Személy szerint gyermekkorom legfontosabb televíziós élményei közé tartoznak az előbb említett filmsorozatok, valamint harmadik folytatásuk az Alföldet bejáró „Kerekek és lépések”, amelyben Rockenbauer Pál már nem vehetett részt. További ismertebb munkái – a teljesség igénye nélkül – Magyarok az Antarktiszon (1969), A napsugár nyomában (1971), Jöjj és nézd a Kilimandzsárót (1976). 1987. november 27-én hunyt el a Naszály tövében, sírja a Mecsekben, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben van. 

Rockenbauer Pál filmjei egy egész nemzedék számára jelentettek és jelentenek meghatározó élményt. A világ számos pontján forgatott, de mégis talán legismertebb munkái a fentebb említett, Magyarországot bemutató sorozatok. A „másfélmillió lépés” és folytatásai a ’70-es évek végi – ’80-as évekbeli Magyarország filmes dokumentációi. Ilyen jellegű és ennyire átfogó filmes ismeretanyag nem készült hazánkról sem ezt megelőzően, sem később. Filmjeinek hangvétele, képi világa, igényes ismeret-átadása a mai napig élvezhetővé teszik a több évtizedes képkockákat. A Duna Tv-n jelenleg is (2013 januárjában) műsoron van a „Kerekek és lépések”, amelynek elkészültében, 1987-ben bekövetkezett halála miatt (a sorozat 1990-ben készült) már nem vehetett részt, de egykori stábja folytatta munkáját egy újabb nagyszerű művet hozva létre. (A „Kerekek és lépések” zárta le a kört, mellyel Magyarország „bejárása” történt a Nagy-Milictől az Írott-kőig, majd Szekszárdon át újra a Nagy-Milicig.) Két évtizeddel a „Másfélmillió lépés Magyarországon” után készült el az 1979-es sorozatban is részt vevő Peták István filmje a „Szent István vándorlás”, amely újra bemutatja a sorozat és túra egykori helyszíneit (az Országos Kéktúra és az 1938-ban létrehozott Szent István vándorlás nyomvonala megegyezik).

Érdemes újra megnézni Rockenbauer Pál filmjeit, mert érthető és kultúrált formában adnak át ismereteket – és a bemutatott tájak révén – nyújtanak vizuális élményt. A természet és a környezet megóvására is felhívják figyelmünket egy olyan korból üzenve, amikor még falvaink be- és kivezető útjait „ad hoc” szemétkupacok szegélyezték és a nyersanyagigény még több körrel előzte meg a környezeti igényeket, mint ma.  Akkor is érdemes újra néznünk, ha a mai természetfilm gyakran már másról szól, akkor is, ha ma már „máshoz vagyunk szokva” – túlélő-show a vadonban, vérszomjas ragadozók, akciófilmbe illő vadonbeli jelenetek „szórakoztatnak” minket…, de  remélhetően ezek mellett (helyett) az objektív és szórakoztatva oktató millió lépések és társaik is.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy hol vannak Rockenbauer Pál, a Napsugár nyomában-t szerkesztő Balogh János ökológus, a millió lépésekben is szakértő Juhász Árpád geológus – és még lehetne folytatni a sort – televíziós utódai? A kérdés költői, bár a kor elvárásainak megfelelő formában ma is lenne igény az oktató és nevelő, de egyben szórakoztató televízióra.

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rockenbauer_P%C3%A1l

Kép forrása:

http://www.origo.hu/teve/20100203-masfelmillio-lepes-magyarorszagon-utifilmsorozat-az-mtv-magyar-televizio-musoran.html

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?