Főoldal » Mire vigyázzunk a teknős tartásnál?

Mire vigyázzunk a teknős tartásnál?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a bejegyzés elsősorban a szárazföldi teknősök – mint amilyen többek között a görög teknős, a mór teknős, a sarkantyús és a szegélyes teknős –  tartásáról és néhány fontos dologról szól. 

A teknős kiválasztása

Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel egészséges teknőst tudjunk kiválasztani, egy darabig figyeljük meg őket a helyükön, és olyat válasszunk, amelyik mozog, élénk és reagál az emberre. Csak hozzáértő tenyésztőtől vásároljunk teknőst, ahol megfelelen gondoskodnak az állatokról, mert sajnos vannak olyan vegyes kisállat kereskedések is, ahol nem értetenek hozzá, nem megfelelően tartják, és betegen adnak el úgy állatokat, hogy talán nem is tudtak róla. Ha teknőst veszünk egy kereskedésben, pár napon belül vizsgáltassuk meg állatorvossal, hogy egészséges-e, és hogy elkezdhessék a kezelést, ha az esetleg szükséges.

A szárazföldi teknősök nagyrésze veszélyeztetett faj, a Washingtoni Egyezmény alá tartozik és az egyedek kereskedelme és tartása CITES engedély köteles. Csak olyan helyen vásároljunk védett kis teknőst, ahol megfelelő CITES papírokat adnak hozzá, amely igazolja, hogy az adott teknős legális tenyésztésből származik, és nem az élőhelyéről a csempészek által befogott állat. A befogás és a csempészet komolyan veszélyezteti ezeket az állatokat az élőhelyükön, tenyésztőtől történő vásárlás esetén viszont támogatjuk a fennmaradásukat. A teknős hasi páncélját (ez egyedi) hasonlítsuk össze a hozzá tartozó CITES papíron szereplő fotóval, hogy valóban ugyanarról a teknősről van-e szó. 10 cm-es páncélhossz eléréséig ezeket a teknősöket fél évente a természetvédelmi hatóságnál, a területileg illetékes Felügyelőségen be kell vinni CITES fotózásra, a 10 cm elérése után pedig mikrochipet kell beültetni az azonosíthatóság miatt.  Mivel ezek a teknősök védett állatok, a megfelelő tartásuk és élettartamuk tulajdonképpen természetvédelmi kérdés is.

Takarmányozás

A görög teknős, mór teknős és a többi fent említett szárazföldi teknősök növényevők, ezért a legmegfelelőbb számukra a lágyszárú, kétszikű növények, melyeket a kertben, vagy egy közeli mezőn is könnyen összeszedhetünk. Ilyen például a lóhere (fehér here, vörös here), mezei katáng, szarvaskerep, lucerna, pásztortáska, közönséges cickafark, nagy útifű, kaszanyűg bükköny, papsajtmályva, vad százszorszép, tyúkhúr, stb. “A természetben is ezekkel táplálkoznak, ezeknek a növényeknek nagyon magas a kalcium tartalma. Takarmányuk minimum 80 %-át ezek képezzék. Körülbelül 15%-át zöldségek, 5%-át pedig gyümölcsök alkossák.” – írja a gorogteknos.hu A teknőstáp amit néhány kereskedés ajánl a teknősnek, mivel 18% fehérjét tartalmaz, nem alkalmas a növényevő teknősök számára, még növények melletti kiegészítésként sem. Léteznek húsevő teknősök, nekik elképzelhető hogy jó, de ezeknek sajnos nem. A sok fehérjétől gyorsabban növekedhet az állat, mint a páncélja, és ez veszélyes számára. Különösen oda kell figyelni a kalcium kiegészítésre, amit a megfelelő takarmányozással, kalcium por, vitaminkiegészítéssel biztosíthatunk. 

Terrárium, alom és kert

A terráriumban a legalkalmasabb alom a kerti vagy erdei föld. A teknősök az ásványianyag pótlásukat sokszor a föld megevésével fedezik. Apró kavics ne legyen az alomban, mert ha a kis teknős megeszi, elakadhat a beleiben. Ha a a jó időben kertben tartjuk a teknőst, akkor legyen egy elkerített kifutója, és elsősorban a fiatal teknősöknél nagyon fontos, hogy dróthálóval fedjük le a helyét, mert a madarak és más állatok veszélyesek lehetnek a számukra. Változó testhőmérsékletű állat, ezért a terráriumban legyen melegítő lámpája, amely kb napi 10 órát égjen, de legyen egy hűvösebb hely is, ahol le tudja hűteni magát. Szeretik ha van egy elbújóhelyük. 

Fontosnak tartom, hogy kezdő teknőstartóként inkább többektől és hozzáértőktől kérjünk tanácsot, például állatorvosok, tenyésztők vagy olyanok, akik kifejezetten hüllőkkel foglalkoznak. Nagyon hasznos információkat találunk magyar nyelven többek között a következő oldalakon: gorogteknos.hu, gorogteknos.net, kisteki.andocsi.hu, teknosinfo.hu, exopet.hu, cites.hu, ezeket érdemes részletesen áttanulmányozni, ha teknős tartásban gondolkodunk.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

16 hozzászólás

 1. kornytech szerint:

  Még néhány tipp, ami lehet hogy másnál is beválik:
  Nálunk hosszabb idő alatt az derült ki, hogy a mi teknőseink legjobban a pitypangot és az útifüvet szeretik, de többi felsorolt növényt is megeszik. Jó kemény a páncéljuk, jól érzik magukat. Nagy kedvenc a pitypang virágja. Télen, amikor nem lehet szedni ezeket a növényeket, akkor a teknőseink a reszelt uborkát szeretik a legjobban, erre mindig szórunk nekik kalcium port. Az almát nem szívesen eszik.

 2. Catea78 szerint:

  Szió Szilvi! :)
  Szívesen. Én a lóherét nem mertem eddig adni, valahogy az oxálsav tartalom miatt tartok tőle… De már annyiszor írták és te is írod, hogy adtok nekik, akkor kipróbálom. :)
  Kati

 3. kornytech szerint:

  Kedves Kati, köszönöm a kiegészítést. A téli etetéshez nagyon jókat írtál! Egyébként a mieink is főként pitypangot esznek egy kis kalciumpórral vagy vitaminkeverékkel és imádják, de szeretik még az útifüvet és a lóherét is. Ők még fiatalok, kb. másfél évesek és ketten vannak. :)

 4. Catea78 szerint:

  Sziasztok!
  Nekem is van egy (jelenleg 8 éves) mór teknősöm, Ouzo.
  A cikk valóban jó, de ha megengeditek pár kiegészítést tennék hozzá: a legideálisabb eleség számukra a pitypang (gyermekláncfű) levele, mert abban a legmegfelelőbb számukra a kalcium-foszfor arány. A kalcium kiegészítés valóban nagyon fontos (én patikában váKorvimin Zvt elnevezésű vitamin- és ásványianyag keverék kifejezetten kétéltűek és hüllők számára – ebből én hetente szórok az kajájára.
  A téli eleségnek ideális a retek (piros- és fehér is) zöldje, a karalábé és sárgarépa levele, kígyóuborka, nagyon kevés paradicsom (az A vitamin felhalmozódás gyakori betegség náluk), illetve gyümölcsök, pl. alma (szintén kevesebbet, mert a gyümölcsökben is több a foszfor, mint a kalcium). Viszont a salátát nem szokták ajánlani, mert kevés benne a tápanyag, ráadásul nagyon sok – a teknősök számára nagy mennyiségű – szer tud felhalmozódni a levelükben (kiv. persze eseteg a saját kerti, ellenőrzött salátát).
  Nagyon fontos a melegítő lámpa mellett az UV-s lámpa, mert a kalcium csak így tud hasznosulni a szervezetükben!
  Én a teknosforum.com oldalon találtam nagyon sok információt a teknősökről, jó szívvel ajánlom. :)

 5. kornytech szerint:

  Európai szárazföldi teknősök tartása címmel Dr. Sátorhelyi Tamás hüllőspecialista állatorvosnak van egy részletes leírása a http://www.exopet.hu/allatgyogyaszati/centrum/20111123-europai-szarazfoldi-teknosok-tartasa oldalon. Úgy tudom, Magyarországon ő a legjobb állatorvos a hüllők, teknősök területén.

 6. saso63 szerint:

  A teleltetés és a tartás “árnyoldalai” erősen összekapcsolódnak. A kisteknőst nem szabad hagyni, hogy téli álmot aludjon – képes örökálomra…. Télen ezért lámpázni is kell, etetni pedig lehet télen is naranccsal, almával, néha salátalevelet is lehet venni neki. Nem olyan nagy fogyasztó. Ivarérett korban aztán alszik télen, sőt végigaludná a telet, én havonta felébresztem Borit (a biztonság kedvéért). Tényleg most már megírom róla azt a cikket, mondjuk én a természettudomány oldalra fogom írni és nem ide – ha nem baj. Majd átlinkelem itt hozzászólásban.

 7. kornytech szerint:

  Nekem egy tenyésztő ezzel kapcsolatban pár hete azt mondta, hogy télen adhatunk a teknősnek salátaféléket, zöldségeket, és kisebb mennyiségben túlérett gyümölcsöket. Viszont mivel ezeknek a kalcium tartalma alacsonyabb, ilyenkor fontos a vitamin kiegészítés, ezért kalciumtatalmú vitaminporral szórjuk meg az ételt. A salátát nagyon alaposan meg kell mosni, hogy ne maradjon rajta esetleg valamilyen szermaradvány.
  A pitypang és sok más említett növény erkélyen télen is megmarad, így ha van belőle otthon egy erkélyládában, télen is tudjuk neki ezt adni. Búzát, kukoricát is lehet csíráztatni.
  Másrészt a teknősök téli álmot aludhatnak, ilyenkor hónapokig nem esznek, de azt is mondták nekem erről, hogy teleltetni csak teljesen egészséges és inkább kifejlett teknőst szabad.

Vélemény, hozzászólás?