Főoldal » Ne csak a fenyő legyen zöld! – 1. rész

Ne csak a fenyő legyen zöld! – 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezen a héten, karácsony előtt, aranyvasárnap után szeretnék egy minisorozatot indítani a karácsonyi ünnepek környezetvédelmi vonatkozásairól. Mottó: Ne csak a fenyő legyen zöld! A karácsonyi vezérkép saját alkotásom, a sorozat minden cikkéhez ezt töltöm fel.

Az első témánk legyen a karácsonyfa!

A nagy kérdés: Hagyományos vagy műfenyő?

Egy hagyományos fenyőnél fontos szempontok, hogy mikor vesszük meg, hol tároljuk, milyen típust választunk, esztétikailag, hogy néz ki, mekkorát vegyünk és végül de nem utolsó sorban, hogy mivel szállítsuk haza? A folytatás pedig, hogy méretre vágjuk a karácsonyfatartóba. Ekkor vesszük észre, hogy itt- ott ritkás és nem is igazán egyenes. Igyekszünk a díszekkel korrigálni ezt a hiányosságot. Majd egy idő után észrevesszük, hogy hullajtja tüskéit és akkor a gyantáról még nem is beszéltem.  De mikor a fenyő illata betölti a lakást szenteste az igazán ünnepemelő tud lenni.

Nézzük meg a műfenyőt. Elég egyszer kiválasztanunk és megvásárolnunk. Esztétikailag teljesen kifogástalan állapotú. Hazavinnünk is csak egyszer kell. Az évek során az ára is megtérül. Nincs lehulló fenyőtüske se gyanta. Igaz az illata sem tölti be a lakást.

Tény, hogy akármelyiket választhatjuk, mindegyiknek van előnye és hátránya. Ha pusztán környezetvédelmi szempontból nézzük, akkor a fenyőfa kivágása természetkárosítás, de a műfenyő előállítása is szennyezi a környezetet, viszont a hagományos fenyőt minden évben kivágják, a műfenyő pedig akár évtizedekig is megmarad változatlanul, és csak egyszer kell előállítani, egyszer szennyezi a környezetet.

Az a legjobb, ha a fenyőfát nem vágjuk ki. Akinek van kertje, és van benne fenyőfa, az ott is feldíszítheti, akinek nincs, az vehet földlabdásat és elültetheti. Lakótelepen kissé nehezebb kérdés, hogy mit kezdjünk ünnepek után a földlabdás fenyővel, de erre is van megoldás: a visszaváltható fa. (A veszprémi Csalán Egyesületnek évekig volt ilyen akciója minden karácsonykor.)

A gyökeres fenyőfák gondozásáról ezt írja a Csalán hírlevele:

A Karácsony elengedhetetlen kelléke a fenyőfa. Ezt megszoktuk, mindannyiunk számára fontos, hogy szép zöld lombjával, illatával szobánkba hozza a meghittség pillanatait. A tél derekán így sok fenyőfa kerül az ünnepi pompából az utcára, majd jobb esetben komposztálják, elégetik őket. Pedig lehetne ünnepünk fénye akár többször is a Karácsony főszereplője! Konténeres, gyökeres fa választása esetén ugyanis kedvelt növényünk tavasszal ismét szépen fejlődhet, zöldítheti udvarunkat, kertünket.

A gyökeres fenyőfák gondozása azonban kulcskérdés. A szobában való díszítésig – ill. az ünnepek utáni “lebontást” követően – tartsuk fánkat szabadban (pl. erkélyen), vagy fűtetlen, hűvös helyiségben. Ünnepek idején törekedjünk arra, hogy a kályhától, vagy fűtőtesttől a lehető legtávolabb helyezkedjen el. Megfelelő nedvességtartalomra is szüksége van egy élő fának, így három naponta kevés vízzel (1.5-2 dl) érdemes meglocsolnunk, figyelve arra, hogy ne álljon vízben. Emellett biztosítsunk állandó nedves környezetet számára: permetezzük ágait, vagy párologtatóval növeljük a levegő nedvességtartalmát.

Vigyázzunk a fa épségére is, hiszen éppolyan törékeny, mind minden más élőlény! A tavasz közeledtével fontossá válik annak átültetése vagy a kiültetése.

Egy 1 méteres fa esetén legalább 60 X 60 X 60 cm-es ültető edény vagy gödör szükséges. A gödör aljába tegyünk komposztált marhatrágyát, humuszt vagy tőzeget, majd úgy helyezzük be a fát, hogy a gyökérnyak a felszínnel egy szintben legyen. Ültetést követően a fát alaposan meg kell öntözni és fenyőkéreggel, vagy lombbal érdemes takarni a talajt körülötte. Nagy nyári hőség esetén a rendszeres locsolás nagyban segítheti a fa túlélési esélyeit. Ezekre figyelve az Ön fenyőfája még sok esztendőn át élhet és lehet az ünnep éke.

Összefoglalva: a legrosszabb megoldás a kivágott fenyőfa. A műfenyő vagy a gyökeres fenyő sokkal tartósabb, nem kell egyetlen fát sem elpusztítani miatta, de az élő fenyő sok gondoskodást igényel, hogy valóban több évig életben maradjon. A legjobb talán, ha van saját kertünk és ott díszítünk fel egy fenyőfát. De sajnos a mai világban már nincs mindenkinek kertje, sokan élnek lakótelepeken, nekik vagy a műanyag, vagy a visszaváltható gyökeres fenyő lehet a megoldás.

Forrás:

http://www.felsofokon.hu/minden-ami-noveny/2011/12/10/hagyomanyos-vagy-mufenyo

http://csalan.hu/hir/fenyofa-akar-tobb-even-keresztul

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?