Főoldal » Tétlenül várják a klímakatasztrófát a politikusok

Tétlenül várják a klímakatasztrófát a politikusok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Olyan éven vagyunk túl, amely során a klímaváltozás még fenyegetőbben érintette a gazdagabb és szegényebb országokat egyaránt, de ez mégsem volt elég intő jel a tárgyaló felek számára a napokban véget ért dohai klímacsúcson.

Sajnos még a minimálisan elvárható eredményeket sem tudták produkálni, ezzel pedig egyértelművé vált, hogy a tétlenségből fakadó klímakatasztrófa megakadályozására semmilyen hajlandóság nem mutatkozik az államfők részéről. 

A fejlődő országok közül többen visszavonták még a korábbi vállalásaikat is, újakat pedig nem voltak hajlandóak tenni. Mindezt tetézte, hogy több, a kibocsátások szempontjából kulcsfontosságú ország, mint például Oroszország, Kanada, az Egyesült Államok és Japán végig igyekeztek blokkolni a tárgyalásokat.

Sajnos a klímacsúcson történtek arra utalnak, hogy a politikusok, akik a kulcsfontosságú székekben ülnek, még mindig nem látták be, hogy az eddigi tapasztalatok még sürgetőbbé tették a klímaváltozást. Bele sem érdemes gondolni, vajon ez a fajta tétlenség mekkora károkat okozhat a jövőre nézve.

A tárgyalásoktól elvárható minimális eredmény az lett volna, ha az országok valós (nem csupán könyvelési manőverekkel elért) kibocsátás-csökkentésben állapodnak meg, ha rendezik végre a pénzügyi kérdéseket (mikor és pontosan mekkora összeggel járulnak hozzá a klíma alapokhoz) és lefektetik egy jogi értelemben is kötelező érvényű, igazságos és ambiciózus globális megállapodás alapjait. Mindezek helyett viszont egy ijesztően gyenge megállapodás született, ami messziről elkerüli a felelősségvállalásnak még csak a gondolatát is. A Dohában elfogadott záró csomag – bár tartalmazza a kiotói jegyzőkönyv lejáró paragrafusának meghosszabbítását – a konkrétumok lefektetését sajnos a következő évi konferenciára bízza. Ez a kiterjesztés egyelőre még ködös, és sok kiskaput rejt, melyeket a későbbiekben mindenképpen tisztázni kell majd.

A vállalhatatlanul gyenge és eredménytelen tárgyalás kimenetele teljesen érthetetlen, hiszen a politikán világszerte egyre nagyobb a társadalmi nyomás. A klímaváltozástól súlytott emberek konkrét és valós változásokat követelnek. A klíma krízis egyértelműen egyre sürgetőbb, a civil szervezetek továbbra is azon fognak dolgozni, hogy beláttassák a kormányokkal, hogy nincs több időnk, cselekednünk kell. 

Rengeteg intézkedést lehetne tenni a klímaváltozás mérséklésének ügyében, lehetne országos szinteken a megújuló energiaforrásokat támogatni, a “zöld” és zéró kibocsátású autókat és még sorolhatnánk. Egyértelműen elérkeztünk egy olyan pontra, ahol már nem lehet az érdekeket, a hasznot és nyerészkedést első helyre helyezni, mert a jövőbeni következmények beláthatatlanok és elérkezhet az a pont, ahonnan már nincs visszaút.

Vezérkép 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?