Seregély | Felsőfokon.hu

Seregély

Környezetvédelem
természetvédelem
Vezérkép: 
Seregély

Az első magyar természetvédelmi törvény a mezőgazdaságban hasznos madarak védelméről szólt. Ma is sok madár védett Magyarországon, köztük egy olyan is, aki ilyenkor, szüret idején nem tűnik kifejezetten hasznosnak. Lelkesen "segítene" szüretelni, de a szőlősgazdák nem szívesen osztoznak vele a termésen, ezért nem örülnek neki. Ez a madár a seregély.

A seregély csapatosan szüretel, szívesen eszi a szőlőt, és nagy károkat okoz benne. (A fő képen egy seregélyraj, a galériában egy magányos seregély látható.) Miért védett mégis? És ha védett, akkor (a régi törvény szellemében) okoz-e hasznot is a mezőgazdaságban? Erre keres választ ez a blogbejegyzés.<--break->

A seregély egész Európában és Ázsia nagy részén is elterjedt, de Észak- és Közép-Amerikába, Dél-Afrikába és Ausztráliába is betelepítették. Bogyókat és rovarokat eszik (tavasszal, amikor még nincsenek bogyós gyümölcsök, akkor nagy hasznot is hajthat ezzel: megeszi a növények rovarkártevőit). Magyarországon februártól novemberig fészkel, de néha áttelel.

Rigó nagyságú. Fekete, szivárványos zománccal és fehéres, csöppentett pettyekkel. A fej aránylag kicsiny, lapos homlokú; szeme közel áll a csőr tövéhez.Az évszakok váltakozásával színük is változik. Tavasszal öltik fel nászi színeiket, a hímek csőre ilyenkor élénksárga, a tojóké halványabb. Nyár végére erősebben pettyezett a tollazatuk.

Nagy tömegekben komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak. Főleg kora ősszel, elsősorban a szőlősgazdák szempontjából káros; egy-egy kisebb szőlőültetvény termését már egyetlen népesebb csapat is rövid idő alatt teljesen letarolhatja. Védekezni ellene hagyományos módon, az ültetvények őrzésével, a madarak folyamos ijesztgetésével lehet (ez azonban állandó odafigyelést kíván, mert a seregély intelligens madár, és hamar kifigyeli, ha az őrző személy nincs a helyén, vagy munkája nem elég hatékony), illetve érés idején a szőlősorok védőhálóval való letakarásával. Az embertől nem nagyon félnek, előfordul, hogy a gyümölcsöt szedő ember közvetlen közelségében, a fa másik oldalán vámolják meg a termést. Szívesen keresgélnek a legelőn, a nagyobb állatok által felvert bogarakra vadásznak.

A seregélyek, főleg a hím példányok kiválóan utánozzák környezetük hangjait, más madarakat, és az emberi civilizáció okozta zajokat egyaránt.

Odúban fészkelnek, szívesen foglalják el a mesterséges költőodúkat, épületek hézagait is. 4-6 tojást költenek egyszerre. A fiókák kb. 2 hét alatt kelnek ki a fűszálakkal, madártollakkal bélelt fészekben. A csupasz csipaszok gyorsan fejlődnek, tollasodnak, kikelésüktől számítva mintegy 3 hétre hagyják el a fészket, és csatlakoznak az élőhely többi seregélyéhez.

Hazánkban nem áll védelem alatt, de a 13/2001-es (2001. V.9.) KöM rendelet hazánkban is az Európai Unióban természetvédelmi szempontból fontos növény- és állatfajok listáján 1 000 Ft eszmei értékkel tartja nyilván. Befogni, tartani, tenyészteni csak engedéllyel lehet a 8/1998 sz. kormányrendeletben meghatározottak szerint.

További információ a seregélyekről:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sereg%C3%A9ly

http://www.mimi.hu/allat/seregely.html

http://puszta.com/hun/hungary/cikk/seregely


Ajánlott bejegyzések

 • firka az ellopott Időről...

  ...és ismét elvették tőlem ezt a bizonyos egy órát. Ahogy már sok éve, rendszeresen elveszik.És ez évek óta egyre jobban dühít...

  Akkor, amikor végre kimászom a télből, kezdek örülni annak, ha napsütésre ( vagy legalább derengésre) ébredhetek, és nem töksötétben kell botorkálni a...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Az oxfordi egyek (8)

  Nyolcadik fejezet.

  - Ne olyan sietősen! Előbb azt mondja el, hogy, hogyan kapták el az egyedül tevékenykedőket!

  - Mindig máshogy!

  - De, gondolom volt egy séma, vagy gyakorlat, ami szerint azért eljártak. Az ember szereti mindig ugyanazt az utat bejárni.

  - Hát........

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A Kiss és a Nirvana is bekerülhet a Rock and Roll Hírességek Csarnokába

  ... Bejegyzés elolvasása >>>
 • Újabb színek a Sziget palettáján

  Újabb nevek láttak napvilágot a Sziget 2014­es felhozatalából. Jön a világ legjobb Dj­i között számon tartott Deadmau5, hogy felvezesse a Sziget fesztiválnapjait. Szintén érkezik a Dj Mag listás Axwell, a legnagyobb fesztiválok keresett sztárja, a Bombay Bicycle Club...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Házi patika otthonra / 9. rész

  Valaha csak a szépségéért kedvelték és szerették, mára már gyógyító hatásáról is ismertté vált. Mivel, hogy éjszaka virágzik, így szinte csak úgy világít, élénksárga színével a sötétben. 

  Ismertetőjegyei

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Hozzászólások

  Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat