Főoldal » angyalposztok

angyalposztok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A specialista (Walter Tamás)

1.Walter Tamás az Egyházi Egyetemek Karrier Irodájának vezetője immár 3 éve. Munkájával kiemelt célja, hogy olyan munkahelyet segítsen találni a hallgatóknak, ami szaktudásukon túl az érdeklődésüknek is teljesen megfelel. Véleménye szerint munkahelyét mindenkinek az életpályájába kell tudnia beilleszteni.Ezért tartja kiemelten fontosnak, az életpálya tervezést.

2.”Három terület van, amiben a hallgatók leginkább különböznek egymástól. Ezt tapasztaltam a karrier tanácsadásban eltöltött évek alatt” – mondja el Tamás. Ez a 3 terület a képességek, az érdeklődési kör, és a személyiségjegyek. Tamás kiemelten fontosnak tartja ezért, hogy hallgatók tisztában legyenek milyen képességekkel rendelkeznek, milyen terület iránt éreznek igazán lelkesedést, és mik a legdominánsabb személyiség jegyeik.

3.Az Egyházi Egyetemek Karrier Irodájának (www.felsofokon.hu/eeki) élén Tamás olyan együttműködési hálózatok kiépítésén dolgozik, amelyek hosszú távon garantálják, hogy a felsőoktatási képzés megfelel a munkaerőpiac követelményeinek. A munkaadói és a munkavállalói oldal hatékonyabb egymásra találása ugyanis elősegíti a diplomával rendelkező végzett hallgatók minél nagyobb arányú elhelyezkedését.

4.Tamás tapasztalatai szerint, minden hallgatóban, mélyen legbelül ott vannak a válaszok azokra a kérdésre, hogy milyen területen, milyen munkakörben tudná magát a legjobban elképzelni hosszú távon. Ezek a válaszok viszont gyakran nem tudatosulnak. Tamás hiszi, hogy a tudat alattiban meglévő válaszok tudatosításban kell a karrier tanácsadás során leginkább segíteni.

5.Tamás szerint, ha valaki a megfelelő szakemberektől a helyes információkat kapja, akkor viszonylag rövid idő alatt lehet változattani azon az állapoton, melyben a hallgató elveszettnek érzi magát és kilátástalannak látja a jövőjét. Ebben a megállapításában tapasztalatai is igazolják.

6.Ha valaki olyan munkát talál, melyben igazán ki tud teljesedni, akkor hivatástudata is jelentősen megnő, és sokkal elkötelezettebbé válik. Tamás véleménye szerint ezért a cégeknek az álláshirdetések összeállításánál a jelenlegi gyakorlattól gyökeresen eltérő módszert kellene alkalmaznia. Ebben a módszerben pedig sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni magára az egyénre.

7.Az egyéni vízió megtalálása rendkívül nagy jelentőségű. Tudnunk kell, milyen életpályát szeretnénk befutni. Ha ezt megfogalmaztuk magunknak, akkor az is világossá válik, hogy a víziónkhoz melyik munkahely illik leginkább, véli Tamás. Fontos ezért tisztában lennünk a cég vagy szervezet víziójával is, ahova pályázunk.

8.Tamás szerint a jövő állás hirdetésének tartalmaznia kellene,hogy a szervezet hogyan biztosít teret alkalmazottainak személyes növekedésre. Milyen kihívásokkal kell szembenézni a munkavállalónak. Mit szeretne a szervezet dolgozóiból kihozni. Ha ezeket és ehhez hasonló kérdéseket a szervezetek kommunikálnának az álláshirdetésekben, akkor tudnának az egyes posztokra igazán alkalmas embereket találni.

9.A 3 év alatt sok száz hallgatónak tanácsot adva Tamás megfigyelte, a hallgatók leginkább arra vágynak, hogy olyan munkahelyet találjanak, ami lényükkel van összefüggésben. Ehhez azonban először mindenkinek önmagát kell megismernie. Kifejezetten örül ezért annak, hogy a karrier kapszula projekt csapatát Velez Csaba személyében egy pszichológus is erősíti.

10.Ha valaki ráébred, milyen munkakörben tudja képességeit igazán kibontakoztatni, akkor sokkal magabiztosabbá válik. Osztja meg tapasztalatait Tamás. A magabiztosság pedig rettentően fontos,, hiszen egy állásinterjún magunkat kell tudni eladni. A szakmai felkészültség, a hozzáértés kétségtelenül fontos, de a munkáltatónak azt is látnia kell új munkavállalóján, hogy minden helyzetben önmagában bízva helyt tud állni.

11.Munkám kapcsán, ha egy kívánságom lehetne, a következőt kívánnám. Minél több hallgató legyen tisztában azzal, mit is akar igazán és tervezze meg az életútját. Olyan munkahelyet találjon, ahol képességeit igazán ki tudja bontakoztatni, hogy büszke tudjon lenni tevékenységére és magára. A karrierkapszula projekt iránt elkötelezett vagyok, mert célkitűzésünk, hogy a hallgatókat a fenn említettekben támogassuk.

 

A lélekszakértő (Velez Csaba)

1.Velez Csaba diplomás pszichológusként, jelenleg két éves szakpszichológus képzést folytat. Pályája során fejvadászként, és munkaerő közvetítőként gyakran találkozott a „kapunyitási pánik” jelenségével A pályakezdőknek kiemelten nagy szüksége van szakemberek segítségére tapasztalatai szerint. Véleménye, hogy karrier-tan…ácsadás nélkül manapság valódi karriert építeni és életpályát tervezni nem lehet.

2.A Karrierkapszula csapat többször írt a kapunyitási pánikról, de mit is jelent ez a fogalom? Íme a szakértő megfogalmazásában: A kapunyitási pánik jellemzően a friss diplomás pályakezdőket érinti, akiknek nincs, vagy nagyon kevés a szakmai tapasztalatuk. A fiatal ilyenkor célvesztettnek, üresnek, és értéktelennek érezh…eti magát. Ezt csak tetézi, ha nem talál rövid idő alatt megfelelő munkahelyet magának.

3.Kutatások szerint a kapunyitási pánik az 1-2 éve dolgozó, fiatal munkavállalókat is érinti, hívja fel rá a figyelmet Csaba. Sokan közülük rádöbbennek,nem a megfelelő szakmát választották, vagy a 9-17ig tartó merev munkaidő nem illik bele az elképzeléseikbe. Váltani nehéz, átképzés anyagi tartalékok nélkül szinte megvalósíthatatlan. Ezt a problémát előzheti meg egy jól felépített, megtervezett karrierút.

4.A karrier tanácsadás megkönnyíti a szakmai fejlődését. Általa sokkal tudatosabbá válik a hallgató, pályájának tervezése könnyebb lesz, számol be tapasztalatairól Csaba. Érdemes időben megkeresni egy szakembert, aki segít tisztázni a hallgató érdeklődési körét, felméri a képességeit és készségeit. A kapunyitási pánik megelőzhető, ha a hallgató jól átgondolt megalapozott döntéseket hoz az egyetemi évek alatt.

5.Csaba véleménye szerint az elvárásoknak a munkaadók és a hallgatók részéről azonosnak kell lenni. Ennek feltétele, hogy munkavállaló tisztában legyen az általa választott területen milyen szervezetek tevékenykednek. Ha nem érik a hallgatót meglepetések, akkor csalódni sem fog, és lelkes tud maradni. Vagyis kiegyensúlyozott lesz lelkileg, ami nagyon fontos egy-egy nagy váltásnál mindenki életében.

6.Kiemelt jelentőségű, hogy személyes vágyaikat, céljaikat, és ambícióikat megfogalmazzuk. Időt kell szánnunk ezen kérdések tisztázására. Lelkesedésünket munkánk iránt csak akkor tudjuk fenntartani, ha érezzük, hogy mindennapos tevékenységünk összhangban van céljainkkal. A szakmai fejlődésre is csak akkor vágyhatunk ,ha tudjuk milyen irányban szeretnénk fejlődni, osztja meg véleményét Csaba.

7.A megfelelő pályaválasztáshoz, és a pályán maradáshoz elengedhetetlenül fontos az önismeret. De mi kell az önismerethez? -Teszi fel a kérdést Csaba.- Gyermekkorban a környezet nyílt, őszinte és megerősítő visszajelzése. Felnőttkorban önmagunk megismerésének vágya, reakcióink okainak feltárása. Az önismeret hiánya állandó konfliktushelyzetet okozhat környezetünkkel, és megnehezíti, hogy munkahelyünkön helytálljunk.

8.Életünkben érdemes mindig elérhető célokat kitűznünk magunk elé. Ez kiemelten igaz a karrierútra is! Ha túl könnyen elérhető, -vagy épp ellenkezőleg- elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé, önmagunkat frusztráljuk. Soha nem leszünk elégedettek, mert vagy a kihívás, vagy pedig a sikerélmény fog hiányozni. Ezért is javasolja Csaba, hogy a hallgatók egy karrier tanácsadóval konzultáljanak és közösen tervezzenek.

9.Életünkben érdemes mindig elérhető célokat kitűznünk magunk elé. Ez kiemelten igaz a karrierútra is! Ha túl könnyen elérhető, -vagy épp ellenkezőleg- elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé, önmagunkat frusztráljuk. Soha nem leszünk elégedettek, mert vagy a kihívás, vagy pedig a sikerélmény fog hiányozni. Ezért is javasolja Csaba, hogy a hallgatók egy karrier tanácsadóval konzultáljanak és közösen tervezzenek.

10.Egy személy akkor tekinthető kiegyensúlyozottnak, ha vágyai és igényei egyensúlyban vannak az általa elért, teljesített célokkal. Ez igaz a magán és a szakmai életre is. Ha a munkaadó olyan célokat tűz ki alkalmazottainak, melyeket azok nem tudnak teljesíteni, akkor elégedetlenek lesznek és lelki egyensúlyuk is felborulhat. Csaba szerint ezért is kell képességeinknek megfelelő munkahelyet választani.

11.A rossz pályaválasztás, a helytelen célkitűzések, hosszú távon „kiégés”-t eredményezhetnek. A „kiégés” legerősebb tünetei a célvesztettség, a fásultság érzése, mely nem csak a munkahelyen, de a megánéletben is megjelenhet. A kiégést visszafordítani nehezebb, mint megelőzni. A kiégés megelőzésében a munkavállalónak is tudatosan szerepet kell vállalnia. Csaba szerint ez a hallgatók esetében a megtervezett karrierút.

 

A Kommunikátor (Tőzsér Máté)

1.Tőzsér Máté a Felsőfokon a hallgatókért Non-Profit Kft. kommunikációs vezetője. A szervezet által üzemeltetett www.felsofokon.hu portál egyik megálmodója. A Felsőfokon Non-Profit Kft.-vel elkötelezetten a hallgatókért dolgozik már több éve. Hisz benne, hogy egy jól felépített és a hallgatók felé megfelelően kommunikált… online tudásbázissal rengeteget lehet tenni a kapunyitási pánik jelenségének mérséklése ügyében.

2.Az igazi kihívás nem az, hogy egy projekt körültekintően fel legyen építve, hanem hogy a célközönség minél több tagjához eljusson a híre, vélekedik Máté. A célközönség elérésében viszont jelentős előrelépés, hogy már több felsőoktatási intézmény hivatalos facebook oldala „like”-olta a karrier kapszula projektet. Vagyis… ha megvalósul, akkor a célközönség elérése könnyen fog menni.

3.A hallgatók többsége az egyetemi évek alatt főleg azzal van elfoglalva, hogy az aktuális vizsgaidőszakon túljusson. Az oktatási rendszer által a diplomáig vezető út, nagyszerűen ki van jelölve, beadandók, Zh-k, és vizsgák. Utána viszont nincs több iránymutatás. Néhány jelzőtábla ugyan van, de akik a jól kijelölt úthoz szoktak azoknak általában ez kevés. Máté szerint ez jelenleg ,az igazán komoly probléma.

4.Máté tapasztalatai szerint a hallgatóknak kis százaléka előrelátó. Kevesekben tudatosul, hogy az évek alatt megszerzett tudást egy munkahelyen pénzre kell váltani az egyetem után. Ez egy igen komoly váltás, amire ha nem készülnek fel, jön a kapunyitási pánik. A felkészülésben azonban nagyszerű segítség a karrier kapszula projekt, mely kiemelten fontos a Felsőfokon a hallgatókért Közhasznú Non-Profit Kft.-nek.

5.A karrier kapszula kapcsán fontosnak tartom kommunikálni, hogy a projekt mögött egy csapat áll, mondja el Máté. A kapunyitási pánik jelenségét ezért tudjuk majd a kapszulával hatékonyan kezelni. Ez a kezdeményezés több tud lenni az eddig próbálkozásoknál, mert az érintett területek együttműködésével tudja orvosolni a problémát.

6.A karrier kapszula kapcsán létrehozott tudásbázis az interneten lesz, ez rendkívül fontos. Nem korlátozzuk így a hallgatókat semmilyen formában. Akkor és onnan tudják elérni majd az információkat, ahonnan és amikor akarják. Sőt eszközkorlát sem lesz. Nem kérdés ugyanis, hogy a karrier kapszula oldala mobil telefonra optimalizált változatban is elérhető majd, avat be a tervekbe Máté.

7.A hallgatók többsége rendszeresen internethasználó. A legtrendibb szolgáltatások körükben, jelenleg a facebook, a youtube és még a twitter-t is ide sorolnám. Ezeket a csatornákat használják legszívesebben, tehát ott is el kell érni őket, mondja el tapasztalatait Máté. A karrier kapszula ezekben a közösségi terekben is meg fog jelenni, hogy a célcsoport elérési aránya minél magasabb legyen.

 

Az IT szakember (Sverteczki Kornél)
 
Sverteczki Kornél a Műegyetem telematika szakán végzett, 2006 óta a Felsőfokon a hallgatókért Közhasznú Non-Profit Kft. informatikai fejlesztési vezetője. Kiemelt feladatának tekinti a karrierkapszula projekt kapcsán az ország karrierirodáival történő együttműködést. Ennek keretében a társaság térítés mentesen ajánlott fel az irodáknak honlapfejlesztést.
 
A honlapokhoz a hozzáférést már nem szabad csak a számítógépre korlátozni. Egyre többen neteznek itthon is telefonjukról. A karrier kapszula oldalának felépítésénél ezt figyelembe vesszük. Kornél véleménye szerint ezzel lehet biztosítani a projekt egyik vezérelvét, a tértől való függetlenséget. Így a Dunakorzón kávézgatva is lehet majd egy-egy tippet nézni, hallgatni vagy olvasni Csabától vagy Tamástól.
 
Lelkesít, hogy itthon is kiemelten kezelik nagyvárosaink köztereinek rákapcsolását a halóra. A legutóbbi jelentős lépés áprilisban történt. A belváros új Főutcáján, a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó szakaszra vezettek be egy csúcstechnológiát. Ennek köszönhetően a 3.3 km-es szakaszon 10-szer gyorsabb lett az net, mely kiemelkedő a régióban, számol be róla Kornél.
 
 

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?