Főoldal » A közúti közlekedés története – a középkor

A közúti közlekedés története – a középkor

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Római Birodalom bukásával lezárult egy korszak a közúti közlekedés történetében. A fejlődés mértéke hirtelen csökkenni kezdett, a fejlődés teljesen leállt a birodalom széthullásával. A kisebb területű államok, tartományok nem voltak képesek fenntartani az utakat, új utak építésere egyáltalán nem volt keret – sem munkaerővel, sem pénz fedezettel nem rendelkeztek. A háborúskodás rengeteg pénzt igényelt. Ennek következtében a rómaiak által kialakított úthálózat tönkrement és megszűntek a hosszútávú belföldi szállítások. A kiépítetlen utak csak a városok és közvetlen környezetükben található falvak között valósulhatott meg. A fejlődés szükséges volt, a bizonytalan helyzet megkövetelte a technológiák fejlődését.

A nagyobb befolyással rendelkező államok, amik erős karhatalommal rendelkeztek igényt tartottak a távolsági szállítások újraélesztésére. A  keleti kalifák és Nagy Károly frank király a birodalma fejlődését a római úthálózat felújításában látta, ezért a 800as években államilag rendelte el a közúthálózat felújítását, fejlesztését és karbantartását. A király a földbirtokosokra, községekre terhelte ennek költségeit, akik ezt továbbadták a jobbágyság és a parasztságnak. Ez a teher ezentúl rájuk nehezedett, az amúgy is nyomorban élőket még egy plusz feladattal bízták meg. 

A középkori hierarchikus rend és szokásjog következtében az úthálózat fejlesztése ellehetetlenedett. Az útépítés, hidak felhúzása a katonák feladata volt a római birodalomban. Békeidőben nem volt szükség, akkor hadseregre, ráadásul a seregeket lovasság alkotta – a lovakkal bármilyen terepen könnyedén és gyorsan lehetett haladni. 

Az eddig is nehéz helyzetet a már említett feudális berendezkedés nehezítette tovább:

  • vámok
  • út kísérési joga
  • fel és lerakodási jog
  • Gründrührrecht (talajérintkezési jog)orosz közmondás: “Ami a kocsiról leesett az el is veszett.”
  • útkényszeregy területen való áthaladáskor a megjelölt utakat érintenie kell a kereskedőknek

Az utak felügyeletének megszűnése miatt megszaporodtak a támadások. Az utasok és áruk nem voltak biztonságba a rablólovagok támadásai miatt. A történelemben még nem bizonyítottak mindent tényt Robin Hoodról – származása, rangja, története mind-mind homályos utalásokon alapszik, a hollywoodi forgatókönyvírók közkedvelt szereplője. A legelterjedtebb történet a szegények tolvajáról szól, aki a gazdagok kifosztásával támogatja a szegényeket. A pozitív történet nem a legszerencsésebb példa mivel a kocsik, szekerek utasait nem szokták futni hagyni. A biztonság növelése érdekében a kereskedők és a személyszállítással foglalók közös konvojban utaztak, közösen fizetett biztonsági szolgálattal. Még ezekkel az intézkedésekkel is sokszor törtek a karavánokra. Császári, illetve egyházi kísérőlevelekkel látták el a kereskedőket, akik így védelem alatt álltak – ennek következtében alakult ki a kíséreti jog. A középkor elején terjed el az utazás – főleg a gazdagabb réteg körében.

Az úthálózatok fejlődése és kialakulása a középkorban

A középkorban a kereskedők növelték a szállítási távolságokat, így egyre több útra volt szükségük. Kelet fele megnövekedett a fuvarok száma, így abba az irányba kezdték bővíteni az úthálózatot. Az Alpokon keresztül több út is átvezet, ezeknek most jelentősebb szerepet szántak. A nagy kikötővárosokat szárazföldi úttal kötötték össze, hogy azokat is a közúti hálózatba tudják integrálni – Nürnberg, Hamburg, Lübeck, Bréma

Az európai úthálózat az amerikaival szemben elmaradottnak volt mondható. Az inkák a 13. és 14. században a háborúik során hatalmas közúthálózatot építettek ki, ami sokban hasonlított a rómaiak által létrehozottal. Az áruszállításhoz viszont csak lámákat és emberi erőt alkalmaztak, mert nem találták fel a kereket. Az utak kiépítése ilyen szempontból nem is volt, akkor értékű, mint a rómaiaknál, akik a szekereket már ismerték és használták. A legnagyobb különbség a két hálózat között az volt, hogy az inkák szűk keresztmetszetű utakat építettek, amik a hegyekre is felvezettek, a könnyebb haladás érdekében lépcsők alkották. Ezért nem is meglepő, hogy posta- és hírszolgálatuk kimagasló eredményeket ért el kor színvonalához képest.

 Az inkák két fő vonalat építettek ki mintegy 7000km hosszan. Az egyik a hegyeken vezetett keresztül, a másik a Kordillerák és tenger közötti síkságon. A hegyeken átívelő útnál rengeteg hidat kellett építeni, az út minősége is fontos volt – a kőlapokat zúzottkő ágyra fektették. Számos helyen az út sziklába van vájva. A hidak többsége függőhíd, de építettek merev vázas hidakat is fagerendákból.

XI. Lajos Franciaország királya szerveztem meg a francia postaszolgálatot. Kedvező hatásait nem csak az információáramlásban tapasztalták. Az úthálózat fejlődés elengedhetetlen volt egy biztonságos, gyors, olcsó posta kiépítéséhez. A fontosabb csomópontokon postaállomásokat hoztak létre, ahol lovakat lehetett cserélni, hogy a levelek és csomagok pontosan érkezzenek meg a címzettekhez. A levelek és csomagok szállítása mellett a rendszer fejlődésének köszönhetően megjelentek a nagyobb iparcikkek is -bútorok stb. – majd fokozatosan a személszállítás is elterjedt. Lehetett kocsit bérelni is, persze ezt csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak. Hasonló rendszer alapján épültek a postaszolgálatok Németországban, Ausztriában és Magyarországon is – ott, ahol nem volt török megszállás. 

Franciaország jár élen az útépítésben, a 16. században megépítik a Párizs Orleans közötti 256 km-es szakaszt. Ez csak a kezdet volt, XIV. Lajos 4000 km utat szeretne kiépíteni az ország fontosabb központjai között. 18. században itt létesítik az első műszaki egyetemet – híd és útépítő iskola. Napóleon korában indul meg az igazi műútépítés, ami szinte kizárólag katonai célokra készült és nem csak Franciaországon belül, hanem a környező országokban is.

 Forrás: 

Írta: Sipőcz Norbert

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?