Főoldal » Szuper erős papírlap

Szuper erős papírlap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az újfajta papírlap forradalmasíthatja a papirgyártást,mivel erősebb tartósabb az átlag papíroknál.Ennek köszönhetően csökkene a cellulóz termelés, azaz a fák kivágása.

A papírgyártás alapanyag a cellulóz, a növényi sejtek falának alapvető összetevője, a legfontosabb növényi vázanyag. A cellulóz glukóz-cukormolekulákból felépülő poliszacharid. Az egyedi cellulózszálak nagyon erősek, nagyobb feszültséget viselnek el, mint az üveg- vagy acélszálak. Az egyedi szálak nagy teherbíró képessége azonban a papírgyártás során nagyrészt elveszik, mert a viszonylag nagy cellulóz mikrorostokban felszaporodnak a hibahelyek, ezért feszültség hatására könnyen eltöredeznek.

Lars Berglund és munkatársai a mikrorostok helyett nanorostokkal dolgoztak. A cellulózpépet vízben, enzimekkel bontották kisebb szálakra, és ütéssel is tördelték. Így a hagyományos cellulózrostoknál ezerszer vékonyabb, kisebb szálakat hoztak létre, majd ezeket is tovább kezelték. Karboxi-metanol kezelés hatására a szálak felszínén karboxilcsoportok ( -COOH ) kötődtek meg, ezek pedig könnyen építenek ki hidrogénhidakat egymás között. A nanorostok között kialakult hidrogénkötések tovább javították a papír tulajdonságait, ettől még erősebb lett.

A nanopapírban viszonylag nagy rések vannak a rostok között, ezért könnyen festhető, olcsóbban lehet belőle végterméket előállítani.Néhány összehasonlító adat meggyőzően mutatja a nanopapír rendkívüli tulajdonságait. A hagyományos papír szakítószilárdsága átlagosan 30 megapascal (MPa) körüli érték. Egy különlegesen megerősített papírral 103 MPa szakítószilárdságot értek el, öntöttvasnál ez az érték 130 MPa. A svéd kutatók nanopapírja új csúcseredmény: 214 Mpa! A rendkívül erős szálak a kompozitanyagok egyes alkalmazásaiban átvehetik a megerősítő szénszálak szerepét. 

 

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20080626-szupereros-papir-nanotechnologiai-…

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?