Főoldal » „Emlékezz a halálra!”

„Emlékezz a halálra!”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Memento Mori Egyesület A napokban az alcímben is szereplő szervezet rendezvény-szervezőjével volt szerencsém beszélgetni. Ezen diskurzus alapján szeretném Nektek bemutatni a Memento Mori Egyesületet. A cikk címe természetesen nem véletlen. A társaság fő érdeklődési köre a szubkulturális műfajok körül mozog. De ez korántsem fedi le, és előítéleteket is felesleges levonnunk rögtön az elején, mivel is foglalkozik a szervezet. 2008-ban pár találékony fiatal, köztük a főalapító, Szelevényi Gellért, hozta létre a szóban forgó egyesületet. A tagok közül az évek során sokan cserélődtek, de a cél ugyanaz maradt: a kultúra terjesztése, valamint a fiatal alkotók műveinek megismertetése a nagyérdeművel. A művészetek több ágával is foglalkoznak. Számos kiállítást rendeztek már, korábban az SMS Kávézó és Galériában ( például Kormos Ferenc, Kovács Roland, Mészáros Zsuzsanna kiállítása), majd egy időre átköltöztek a Picasso Point Étterem és Galériába. Itt szervezték meg többek közt Farkas Rita és Lynda Stevens kiállítását is. 2012-ben tekinthette meg segítségükkel a közönség Novák Tünde, Jacsó Balázs és Gimesi András alkotásait is. A képek, festmények azonban csak egy része annak a nagy egésznek, amellyel a Memento Mori Egyesület törődik. Több koncertet is megszerveztek már, ilyen volt a Vian 50 (kiállítással egybekötött koncert), amely Boris Vian írónak és jazz zenésznek állított emléket. Érdemes megemlíteni a számomra legkülönösebbnek tűnő PeremKult minifesztivált, amelyet még 2011-ben tartottak meg Budapest VIII. kerületi fiatal művészek segítségével. Ahogy beszélgetőpartnerem fogalmazott: a műfaj itt többnyire „ipari vagy elektronikai kísérleti zene” volt. Ezek mellett zenei minifesztiválra is sor került már az egyesület rendezésében. A kiállítások és koncertek mellett foglalkoznak még irodalmi estekkel (például a Pilinszky-est), szerveztek abszint-estet, terveznek előadássorozatot, film-és fotósklubot is. Egy kis nyüzsgő csapat ez, ahol mindenkinek megvan a saját dolga, mindenki ott segít, ahol éppen tud, mindenki belevisz egy új színt ebbe a nagy egészbe. Ez talán a Fekete Zaj Fesztiválon mutatkozott meg leginkább, ahol az egyik színpadon a koncertek mellett tartottak íjász-, ásatási- (ezt láthatjátok a galériában is), és indiai táncbemutatót is. Ez nyilván azzal magyarázható, hogy a társaságban találhatunk hagyományőrzőt és indológust is. A Gothic.hu égisze alatt működik a Nekromantika is, amely kizárólag koncertekkel foglalkozik (Woodoo, Gyár, Roham, Szabad az Á). A Memento Mori Egyesület senki elől nem zárkózik el, aki csak egy kis részben is érinti a társaság kultúrális érdeklődését. Ezt a nyitottságot bizonyítja az általuk megtartott Állatvédelmi Kiállítás vagy épp a kortárs fotó kiállítások. Aki szeretné alkotásait, ténykedését megmutatni a nagyközönségnek, bátran keresse fel őket. Facebook oldalukon és a gothic.hu-n is bővebben tájékozódhattok róluk.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?