Főoldal » Sci-fi vagy fantasy?

Sci-fi vagy fantasy?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Sci-fi vagy fantasy? Az ember azt gondolná – ha olvas, vagy néz egy történetet – ez a kérdés könnyen eldönthető, miután mindkét műfajról jelentős mennyiségű leírás található, akár az Interneten. A helyzet az, hogy ez a két műfaj jelentős fejlődésen, sőt „kitáguláson” ment át az idők során és a válasz már nem is annyira egyértelmű.

     Néhány évtizeddel ezelőtt tátott szájjal bámultuk a Csillagok háborúja filmeket, amelyek olyan népszerűek voltak, hogy még azok is megnézték, akik egyébként nem érdeklődtek a sci-fi iránt. Bár művekben már nagyon régóta létezett a fantasy, filmekben igazán csak a nyolcvanas években terjedt el. Akkor még főként a Conan, a Vadak Ura, vagy éppen a Barbár fivérek által képviselt hard fantasy volt a divatos. A fantasy és a sci-fi két külön világ volt, egyedül a képzelet használata kötötte össze őket. A sci-fi filmek már akkor sokféle kategóriájúak voltak, de a fantasy műveknek csak egy része került filmvászonra. Azóta rengeteg különböző fantasy készült és újabb típusok is keletkeztek.
Amikor elkészültek az újabb Csillagok háborúja filmek – amelyek az előzőek előzményeit mutatták be – az újabb nemzedék egy része ezeket már a fantasy kategóriába sorolta, nem véletlenül. Edgar Rice Burroughs-ot a Tarzan művek mellett a sci-fi elődök egyik nagyjának is tartották, főként a Mars sorozatáért. Ez egy remekül megírt fantasztikus-kalandos-romantikus regénysorozat, amelynek sajnos csak az első 5 regényét adták ki magyarul a kilencvenes évek első felében (lásd bővebben: Mars könyvek). Miután elkészült a John Carter című film, amely az első regényen alapul – de változtattak a történeten és messze nem olyan letehetetlen, mint a könyv – ezt sok helyen fantasy kategóriába sorolták. Az eredeti regénysorozat egy fantasztikus sorozat – semmiképp nem fantasy – de a film besorolása is jó példa arra, mennyire elmosódtak a határok.
Sokan elfelejtik, hogy a sci-fi nem feltétlen tudományos-fantasztikum, lehet, sőt az esetek jó részében csak fantasztikum. Vagyis kitaláció, igazi fikció a képzelet szárnyán. Fantasy akkor lesz, ha rendelkezik a fantasy jellemzőivel. De erről később. Most vessünk egy pillantást a sci-fi fantasy-re. Ugyanis ez, vagyis a két műfaj keveredése régóta létezik és igazi különlegesség. Már a nyolcvanas évekbeli filmekben megjelent. Ilyen volt a Támadás a krull bolygó ellen (1983), a Supergirl (1984),  vagy a He-Man – A világ urai (1987). Amikor a két műfaj jellemzői nagyjából hasonló mértékben keverednek, akkor beszélünk sci-fi fantasy –ről.
Manapság – amikor nem figyelnek a műfaji különbségekre – különösen filmeknél – mindenféle besorolást eszközölnek, ami csak elképzelhető. Például a Star Wars filmeket kalandfilmek közé sorolják, vagy éppen az akciófilmek közé. Nem mintha nem lenne benne kaland, vagy akció, azonban klasszikus értelemben sem ide, se oda nem tartoznak, mert ilyen elven a legtöbb film számos kategóriába lenne sorolható, de ezzel elveszik a műfaji besorolás értelme. A 2008-as Indiana Jones film épp ellenkezőleg, kalandfilm és nem sci-fi, annak ellenére, hogy a vége fantasztikus jellegű. Ha egy adott sci-fi történetben – legyen szó akár írott műről, akár filmről – van romantikus szál, kalandos cselekmény, egy kis nyomozás, akkor az már romantikus film, kalandfilm, netán krimi? Nem, ha a sci-fi jellegzetességeit magán viseli és a romantikus, vagy kalandos szál csak egy plusz adalék, illetve időnként bukkan fel, attól még sci-fi. Más az eset, ha ezek a cselekmények jelentős súlyt képviselnek a műben, mert akkor kevert műfajról van szó. Van „bűnügyi sci-fi” (sci-fi krimi), vagy romantikus sci-fi, de ez esetekben a sci-fi háttér és jellemzők mellett a cselekményvezetés a romantika, vagy a krimi „szabályai” szerint történik.
A különböző internetes felületeken egy-egy adott mű, vagy film mellett több címke is megjelenhet, ami már árnyaltabbá teszi a dolgot, mert több jellemzőt is figyelembe vesznek. Így nem kell meglepődni, ha egy adott műfajú alkotás mellett több típus elnevezése megjelenik, ezek a keresők jobb tájékozódását szolgálják. Ezért van az, hogy pl. egy sci-fi mellett megjelenhet a kaland, romantikus stb. címke is. Ettől függetlenül műfajilag még nem sorolható utóbbiakba, kivéve ha keverék műfajú.
A következő cikkben bemutatom a sci-fi és a fantasy legfőbb jellemzőit, alfajait, külön-külön, majd a kettő keveréke, a sci-fi fantasy jellegzetességeit.

Folytatás: A sci-fi és a fantasy jellemzői, kapcsolódásuk

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

Sci-fi könyvek, Fantasy könyvek

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?