Rózsa növénybetegségei | Felsőfokon.hu

Rózsa növénybetegségei

Agrár
Vezérkép: 
Rózsa növénybetegségei

A legfontosabb fás szárú dísznövény, rendkívül munkaigényes. Magas a fény és hőigénye. Kétszeri virágoztatással közte kényszerpihentetéssel hajtatják. A magas fényigénye miatt télen nem gazdaságos a virágoztatása. Hosszú életű, a növényházi állományt 6-7 évig fenn tartják. A fajtákat szemzik az alanyokat magvetéssel, tőosztással, dugványozással szaporítják.

Rózsamozaik / Prunus necrotic ringspot virus

Mechanikai úton, szemzéssel, maggal, pollennel, növénynedvvel valamint a levéltetvekkel terjed. Védekezés: A megelőzésen van a hangsúly! Eszközök fertőtlenítése, a beteg tövek eltávolítása és a vektorok elleni védelem.

Agrobaktériumos gyökérgolyva / Agrobacterium tumefaciens

A dugványról szaporított rózsáknál, egyre gyakrabban fordul elő. A megsebzett gyökéren karfiolszerű daganatok keletkeznek. Dugványoknál a metszési felületen keletkeznek az elváltozások. A fertőzési forrás a fertőzött talaj és növénynedv. Védekezés: A legfontosabb a megelőzés. Higiénés szabályok betartása. Eszközök fertőtlenítése és tisztántartása. Steril nevelőközeg biztosítása.

Rózsaperonoszpóra / Peronospora sparsa

Szabadföldön ősszel, de hajtatásban ősszel és tavasszal egyaránt előfordul. A hajtatott állományban akár a legsúlyosabb betegég is lehet, a teljes levélzet lehullhat. A levél színén és hajtásain szegletes foltok jelentkeznek. A fonákon megjelenik a sporangiumtartó gyep. Hajtáscsúcs levelei a fonák felé kanalasodnak. A beteg levelek lehullnak. Virágok aprók maradnak, a szirmok szélei megbarnulnak. A fertőzés kiindulási pontja a növénymaradvány, itt telelát az oospóra. A magas páratartalom kedvez a fertőzésnek. Védekezés: Fontos a fertőzött növénymaradvány megsemmisítése, elégetése vagy talajba forgatása. A növényházakban kerülni kell a páralecsapódást, fontos a szellőztetés. A réztartalmú növényvédő szerekkel vigyázni kell, mert szennyezhetik az árut.

Rózsalisztharmat / Sphaerotheca pannosa var. rosae

Hajtatásban és szabadföldön is nagyon jelentős és súlyos betegség. Primer tünet: Amikor a fertőzött rügyből fertőzött hajtás fejlődik. Szekunder tünet: Levelek kanalasodnak. Főtünete az epifita micélium, konídium lánc, ritkán kazmotécium / kleisztotécium. A meleg párás környezet kedvez a korokozónak. Védekezés: Beteg veszők eltávolítása. A hajtásnövekedés kezdetén az állományvédelem a lisztharmatra épül. Rügypattanástól a virágszedésig 7-10 naponta növényvédő szeres védekezés szükséges.

Rózsabotrítisz / Botrytis cinerea (konídiumtartós)

Rosszul szellőző hajtatásban valamint szabadföldön, nyirkos helyen jelentős kárt tud okozni. Kéregelszíneződés a visszavágott veszők metsz lapjától kiindulva már a vegetáció elején jelentkezik. Megjelenik a szürke konídiumtartó gyep, virágbimbó elhalás, lilás sziromfoltosság, vessző- és hajtáselhalás. Fertőzési forrás a növénymaradvány, ahol áttelel a korokozó szkleróciummal. A magas hőmérséklet és páratartalom kedvező a korokozó számára. Védekezés: Sok szellőztetéssel szabályozni lehet a páratartalmat is. Fontos az alacsony páratartalom. Beteg növényi részek eltávolítása. Metszési sebek kezelése. A túlzott tápanyag ellátás kerülése.

Rózsarozsda / Phragmidium mucronatum

Szabadföldön, szemzéshez nevelt alanyokon és vad fajokon okozhat nagymértékű lombhullást. Nyár végén és őszelején jelentkezik. A levélszínén spermogóniumok jelennek meg. A fonákon a hajtáson és levélnyélen pedig ecidiumok alakulnak ki. Majd a levél színén szögletes foltok és a fonákon a foltokban uredoszóruszok később teleutoszóruszok képződnek. Fertőzési forrás a beteg növénymaradvány és a vessző. Az uredo és teleutospórák telelnek. Ősz elején lehet a legerősebb a járvány. Védekezés: Növénymaradványok elégetése vagy talajba forgatása, deformálódott veszők eltávolítása.

Rózsa diplokarponos levélfoltossága / Diplocarpon rosae f. acerv. Marssonina rosae

Gyakran előforduló betegség. A levél színén barnás-fekete, csillagszerű középen kivilágosodó foltok jelennek meg. A foltok a fonákon halványabbak. A beteg levelek lehullnak. Kezdetben az alsó levelek fertőződnek. A korokozó sztrómával a lehullt levelekben telel. Majd innét tavasszal az esőzések során a spórák a rózsa alsó leveleire kerülnek. Védekezés: Levelek talajba forgatása vagy elégetése. Rügypattanástól rendszeresen kell permetezni a lisztharmat elleni védekezéssel egy időben.

Koniotíriumos vesszőfoltosság / Conyothyrium cystotricha

Sebparazita, víz segítségével jut el a sebekre, szemzési helyekre. A vesszőkön barna ovális foltok jelentkeznek. A kéreg elhal, ezután a növény legyengül. Védekezés: A fertőzött vesszők eltávolítása, elégetése. Körültekintő sebkezelés. Nitrogén túlzott adagolásának kerülése. Megfelelő növényvédő szer kiválasztása és alkalmazása.  

 

 

    

 


Ajánlott bejegyzések

 • A jövő energiahordozói

  Az utóbbi időben kicsit kevesebbe ttudtam foglalkozni a bloggal, mint szerettem volna, de most ismét itt vagyok :). Időközben hétmilliárdan lettünk a Földön, végső stádiumába érkezett a kolléiumok számára kiírt környezeti versenyünk előkészítése, egy vallásközi...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A globális agy felemelkedése

  A GE szerint a munka jövője a hálózatra kötött intelligens gépeken és a korszerű gyártási módszereken alapul.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • SZPR® - célok rendszere

  Célegyenesbe fordult a Személyes Pénzügyi Rendszer® tréning: az alapokat felépítettük (tartalékok, cash flow, adósságok rendszere), vagyis minden olyat megnéztünk, ami rendszeresen kihatással van a mindennapi pénzügyeinkre. Úgyhogy itt az ideje, hogy egy kicsit...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Autotechnika szakkiállítás november 10-től Budapesten

  Győr, 2011. november 6., vasárnap -(MTI) - Az Autotechnika szakkiállítás november 10-én nyílik Budapesten, a kőbányai vásárvárosban, félszáznál több kiállítóval - tájékoztatta a
  kiállítást rendező győri X-Meditor Kft. az MTI-t.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Tőzsdei hisztéria - Ilyen amikor ideges a piac

  Az elmúlt majdnem két hétben ismét ízelítőt kaphattunk a válsághangulatból, még ha nem is olyan súlyos következményekkel, mint a legutóbbi gazdasági válság idején. Hatalmas eséseket tapasztalhattunk a világ szinte összes tőzsdéjén, kivétel nélkül az összes nagy gazdaság érintett volt a...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat