Főoldal » A legelső lépés

A legelső lépés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a blog Rólad szól. Bárki is vagy, ami a legjobban érdekel, az saját magad. Ugyanis bármit teszel, vagy bárkivel kerülsz kapcsolatba, azt „saját magadon keresztül” teszed. Ezért ahhoz, hogy működni tudjál a világban, tudnod kell működtetned önmagad.

Bizonyos fokig mindenki működtetni képes magát, de az, hogy mennyire, az határozza meg az egész élete színvonalát, minden területen.
Feltételezem, az előző mondatok után még kissé homályos az üzenet: miről is beszél ez az ember?
Világosan fogalmazok: Rólad van szó. Be akarlak mutatni magadnak.
Szinte már hallom is: -Azt sem tudod ki vagyok. Én nem olyan vagyok mint a többi ember.
Engem te nem ismerhetsz.
A következő a válaszom: Valóban nem vagy olyan mint a többi ember. És tényleg nem tudom személyként ki vagy. De ez teljesen mellékes. Azért mert tudom, hogy mi vagy, és hogyan működsz. És itt most ne gondolj semmiféle komoly pszichológiai, lélektani, vagy akár személyiségfejlesztési ismeretekre.

Ez mind szép és hasznos, azonban a dolog sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Jómagam rengeteg efféle tudásanyagot áttanulmányoztam, azonban rá kellett jönnöm, hogy – bár ez a tudás nem vész kárba – az alapvető dolgok amiket tudnod kell, hogy kielégítően, sőt nagyon kielégítően működj a világban, egyszerűek és nem kell magasfokú ismeretekre szert tenned hozzájuk.

Az ígértem, be foglak mutatni magadnak. Előtte felteszek néhány kérdést. Ha ezekre kapásból tudod a választ, már tisztában vagy alapvető jellemzőiddel. Ha nem, akkor ezen bizony dolgoznod kell, különben csak korlátozottan fogsz tudni működni.

– Mi az a dolog ami mindennél jobban mozgat e világon, ami miatt érdemes élned?
– Mi az, amit a lehető legjobban tudsz, amiben egyedülállóan jó vagy?
– Mely képességeid a legkiemelkedőbbek?
– Mit tartasz legfőbb értékednek?
– Mit tudsz nyújtani az „emberi közösség” számára?
(Az utolsó kérdésnél nem kell nagy dologra gondolni, mi az amit magadból adnál   a társadalomnak akár ellentételezés nélkül is?)

Lehet hogy könnyűek a kérdések, de az is lehet, hogy komoly fejtörést okoz a megválaszolásuk. Nekem az okozta a gondot, hogy sokminden érdekel és többminden motivál az átlagosnál jobban.
Nem véletlenül tettem ide ezeket a kérdéseket az első blogbejegyzésbe. Nem szeretném ha a semmibe veszne az az idő, amit ennek olvasásával töltesz. El is árulok mindjárt egy nagy titkot: Elolvashatsz bármennyi személyiségfejlesztéssel foglalkozó könyvet, egyetlen lépést sem haladsz előre, amíg saját magad felépítését és működését meg nem ismered!

És most figyelj:

Ha Te tudod, ki vagy, mit tudsz és mit akarsz, akkor a dolgok úgy alakulnak, hogy az irányításod szerint fog alakulni az életed. Ha még ezt sem tudod, azok  számát fogod gyarapítani, akik folytonosan alkalmazkodnak a körülményekhez.

Akik azt mondják, hogy elsősorban a körülmények határozzák meg sorsunkat, elhárítják a felelősséget, nem akarják a nyakukba venni annak terhét, hogy maguk döntsenek. És ha esetleg Te is azon a véleményen lennél, hogy elsősorban a körülmények határozzák meg életed, nem vitatkozom veled, mert:

Bármiről bármit gondolsz mindig igazad van.

Nézz körül környezetedben és kérdezgesd az emberek többségét. Szerinted hányan tudnának konkrétan és kapásból válaszolni az iménti kérdésekre? Nos, nem tudom, milyen környezetben élsz, a tapasztalatom az, hogy az „átlagemberek” többsége nem tud ezekre válaszolni. Tudod mekkora lehetőségek rejlenek ebben?
A mai világban általában az a vélemény , hogy nehéz boldogulni, előrejutni. Igen ez így van, ha olyan vagy mint mindenki, ha azt teszed, amit mindenki, és nem tudod miért vagy egyéniség, akkor nehéz, nagyon nehéz.
Azonban Te most ezt a szöveget olvasod és ez nem véletlen. És ezzel elérkeztünk az egyik legfontosabbhoz amit tudnod kell: Az átlagos emberek szeretik a véletlenre fogni a dolgokat. Ha Te irányítani akarod az életed ezt mindenképpen tudnod kell:
Semmi, de semmi sem véletlen!
Ennyi elég lesz mára, nem akarlak semmiféle felesleges ismerettel terhelni.Azt akarom, hogy kamatoztasd az itt olvasottakat magadon. Tehát válaszold meg az 5 kérdést!

Bátraknak – 10 lépés

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

14 hozzászólás

 1. bosszancs11_1 szerint:

  …és itt lép életbe ez a mondat: “Bármiről bármit gondolsz, mindig igazad van!” Te a beállítottságod és tapasztalataid alapján, most és itt ezeket gondoltad, tehát igazad van! Ugyanakkor nekünk is igazunk van! Én kevés dolgot fogadok el feltétel nélkül, ebben az esetben is a saját tapasztalatim szolgáltak bizonyítékul a vonzás törvényének működésére. A 2008-as év egy kiemelkedően jó év volt az életemben, úgy éreztem, hogy letettem egy nagy “terhet”, felszabadult voltam, észrevettem a jó dolgokat magam körül és minden sikerült, nyitott lettem, jól éreztem magam, soha annyi jó nem történt velem, mint akkor, olyan élményeket sikerült átélnem amiket sosem gondoltam volna. Mindezt anélkül, hogy előtte olvastam volna, vagy komolyabban foglalkoztam volna a Titokkal, semmi tudatosság nem volt ebben, egyszerűen csak átéltem a jelen szépségét, nem aggodalmaskodtam szinte semmi miatt, szépnek láttam a világot, hálás voltam azért amim van és ez az érzés csodálatos tapasztalatokat adott nekem. Később kezdtem el ilyen témájú könyveket olvasni, és mivel átéltem pozitív és negatív irányban is a működését azonosulni is tudtam a lényegével. Itt most mindegy, hogy rezgésekről, vonzásról, vagy milyen fogalmakról beszélünk. Arról van szó, vagyis én úgy látom, hogy a gondolataink meghatározzák a hangulatunkat, és lehet, hogy nem is magán a történésen van a hangsúly, hanem azon, hogy milyen hangulatban találkozol egy eseménnyel. Ha jókedvű vagy nyilván nem tud Rád olyan erővel hatni egy negatív élmény, mintha már eleve borús, morgós, rosszkedvű állapotban ér ugyanaz a hatás. “Semmi sem jó vagy rossz önmagában, csupán a gondolkodás teszi azzá” mondta Shakespeare. Akkor tudod könnyedén venni a dolgokat, meglátni a pozitívat benne, ha kiegyensúlyozott vagy, így nincs más dolgod, mint mosolyra igazítani a mimikádat, hogy a jó érzés követni tudja! Mosolygós napokat! :)

 2. Mészáros András blogja a környezetről szerint:

  Tehát a vonzás törvényére alapozzátok a véleményeteket? Idemásolom, amit a Facebook-on indított szavazásom alá írtam.

  A vonzás törvénye egy elterjedt ezoterikus nézet, amely szerint ha jó dolgokra gondolunk, akkor jót vonzunk az életünkbe, ha rosszra gondolunk, akkor rosszat vonzunk be. Tehát hasonló a hasonlót vonzza.

  Ebben én nem hiszek. Ugyanis csak azt lehet vonzani, aminek tömege vagy töltése van. Kétféle vonzás létezik: gravitációs és elektromágneses.

  – A gravitáció egy általános jelenség, úgy is hívják, hogy általános tömegvonzás. Minden vonz mindent. Tehát ha a vonzás törvénye a gravitáció elvén működne, akkor minden gondolat vonzana minden eseményt: a jó gondolat is vonzana jó és rossz eseményt is, és a rossz gondolat is vonzana jó és rossz következményt is.

  – Az elektromágneses vonzás szerint az ellentétek vonzzák egymást. A pozitív elektromos töltés (vagy mágneses pólus) a negatívat, a negatív a pozitívat. Tehát ha a vonzás törvénye úgy működne, mint az elektromágneses vonzás, akkor a pozitív gondolatok negatív eseményeket, a negatív gondolatok pozitív eseményeket vonzanának.

  Ha ez mégsem egy fizikai jelenség, hanem pszichológiai, akkor sincs rá kielégítő magyarázat, mert a pszichés vonzás is kétféle lehet. Vagy olyan, mint a barátság, mindenki vonzhat mindenkit (gravitáció elv); vagy olyan, mint a szerelem, az ellentétek vonzzák egymást (elektromágneses elv, normális esetben az ellentét a nemekben nyilvánul megy: egy férfi és egy nő vonzza egymást).

  A tapasztalat sem igazolja a vonzás törvényét. Akkor is történt velem jó is, rossz is, amikor jóra gondoltam, jóra számítottam, pozitív gondolataim voltak, és akkor is, amikor rosszra számítottam, negatív gondolataim voltak.

  Én inkább Murphy törvényeiben hiszek, bár azok sem válnak be mindig. De segítenek felkészülni a váratlan helyzetekre. Ezért hasznosak. Mindig jóra számítok ugyan, de mindig felkészülök a legrosszabbra is.

  Murphy törvényeinek egyébként van fizikai analógiája: az entrópianövekedés törvénye, ami kimondja, hogy minden rendszer egyensúlyra törekszik, és a rendezett állapotokból a rendezetlenebbek felé tart. A rendezett állapot rendezetlenné alakulását Murphy így fogalmazza meg: “ami elromolhat, az el is romlik”. Ez igaz, mert a világ változik, minden elmúlik, minden véget ér egyszer, tehát ami elromolhat, az (előbb-utóbb) el is romlik.

  De pszichés magyarázata is van Murphy törvényének. A váratlan helyzetek mindig jobban feltűnnek, mint ha minden rendben megy. Ezért érezzük úgy, hogy igaza van Murphynek.

  Az entrópianövekedés törvénye egyébként is ellentmond a vonzás törvényének. Ugyanis a vonzás törvénye alapján a negatív gondolatok körül felszaporodnak a negatív események, a pozitív gondolatok körül edig a pozitív események. Tehát a vonzás törvénye alapján a világ polarizálódik, egyes emberek körül a jó, mások körül a rossz halmozódik. De az entrópianövekedés törvénye azt mondja ki, hogy a világ az egyensúly, kiegyenlítődés, rendezetlen állapot felé tart, nem a rendezett, polarizált állapot felé.

  Én környezetmérnök vagyok, ezért természettudományos és mérnöki gondolkodásom van, és mivel a vonzás törvénye természettudományosan cáfolható, nem hiszek benne. Amivel egyetértek:

  “Szerintem egyáltalán nem baj, hogy más-más szemüvegen át látjuk a világot!”

  és:

  “Ha mosolyra igazítom a mimikámat, a jó érzés is követni fogja…”

  de a többit nem így tapasztaltam.

 3. Faragóné Hajdók Ilona szerint:

  András! Szerintem egyáltalán nem baj, hogy más-más szemüvegen át látjuk a világot!
  Ha mosolyra igazítom a mimikámat, a jó érzés is követni fogja…Ha jó gondolatokat forgatok a fejemben, jó dolgok fognak történni velem..észre sem veszem a körülettem lévő rosszat.Így érti Eyn, hogy ha bármiben hiszel, igazad van, hiszen a gondolataid bevonzzák azt…

 4. Mészáros András blogja a környezetről szerint:

  Néhány perce hosszan válaszoltam itt, de nem tudom, hogy átment-e, mert miután megnyomtam a mentés gombot, lefagyott a Firefox. Szívesen megírom újra, ha kell.

 5. Mészáros András blogja a környezetről szerint:

  “Azonban a tudatalatti működésével és
  saját maguk „rejtett” képességeivel az emberek többsége nincs tisztában.”
  A tudatalatti nem olyan fontos, mint ahogy egyes emberek (főleg pszichológusok és ezoterikus gondolkodók) hiszik, csak a tudatnak segít, de nem írhatja felül a tudatos döntéseinket. A képességeink nem rejtettek, legfeljebb nem voltunk még olyan helyzetben, hogy szükség legyen rájuk. Egyszerű példa: egy sivatagban élő ember soha nem tudhatja meg, hogy tud-e úszni, hacsak nem visszük el a tengerpartra. De ha elvisszük, akkor egyből kiderül, hogy úszik a tengerben vagy fuldoklik. Tehát nem rejtett egyik képességünk sem, ha szükségünk van rá, akkor előjön. Ha nem jön elő, akkor nincs is meg bennünk.

  “A körülményeink nem maguktól vannak, hanem eredményei
  saját mentális és tudatalatti működésünknek.”
  Visszatérek ahhoz a példához, amivel nem foglalkoztál, talán azért, mert túl nyilvánvaló, hogy nincs igazad. Elhatározom, hogy jövőre minden hétvégén elmegyek kirándulni. De ha jön egy esős hétvége, akkor nincs kirándulás, hiába határoztam el. Kell elhatározás is, kitartás is, de képességek is (ezek vagy megvannak vagy nincsenek, a meglévőt lehet fejleszteni, de ami nincs, azt fejleszteni sem lehet), és a körülmények is, pl. hogy hétvégén ne essen eső. Vagy talán azt állítod, hogy az időjárás is a gondolataink következménye? Szerintem az egy körülmény, amit nem tudunk befolyásolni, csak alkalmazkodhatunk hozzá. (Bizonyíték? Az időjárás régebbi, mint az ember.)

  “bármiről, bármit gondolsz olyan
  tapasztalataid lesznek róla, mert a gondolatod, hited, elvárásod azt az
  eredményt hozza.
  Ha például úgy gondolod, a világ züllött, romlott, mindig a törtetők
  érvényesülnek, ilyen tapasztalatokat élnél át.Ha pedig azt gondolnád, hogy
  alapvetően szép és jó és rengeteg lehetőséget tartalmaz, akkor azt élnéd át.”
  Felcseréled az okot és az okozatot. Ha rossz élményeim vannak, rossznak látom a világot. De ha jó élmények érnek, akkor jónak látom. És volt már olyan, hogy jobban, vagy rosszabbul alakult valami, mint ahogy vártam. Mondtam valakinek egy semleges mondatot, azt vártam, hogy az illető egyetért, és megsértődött. De olyan is volt, hogy hosszan gyűjtöttem a bátorságot, hogy valakinek meg merjek mondani valamit, mert azt hittem, hogy haragudni fog az illető, és kiderült, hogy még örült is neki… Ha igazad lenne, akkor nem lennének ilyen meglepetések a világon.

  “Az, hogy a siker mozgat a legjobban nem igazán jó válasz,
  mert túlzottan általános, ennek az egy dolognak személyesnek kell lennie.”
  Attól, hogy általános, még lehet személyes. A saját személyes sikerem mozgat.

  Mire jó meglátni az ellentmondásokat? Szerintem arra, hogy tanuljak belőlük, feloldjam, tisztázzam őket, kiderítsem az igazságot, és ettől jobben értsem a világot. Ha nem látnám meg az ellentmondásokat, csak elhinném, amit mások mondanak, akkor zombi lennék, soha nem tudnám meg, hogy milyen a világ. De ha meglátom az ellentmondásokat, akkor tisztázhatom a helyzetet, utánajárhatok, és megtudhatok valami fontosat.

Vélemény, hozzászólás?