Főoldal » Amerika turizmusföldrajza

Amerika turizmusföldrajza

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

AMERIKA

Természeti adottságai

Amerika kettős kontinens, K-ről az Atlanti-óceán, NY-ról a Csendes-óceán határolja. É-Amerikát egy keskeny földnyelv köti össze D-Amerikával. A szárazföldi híd K-i előterében helyezkedik el a Nyugat-indiai-szigetvilág: Nagy-Antillák (Kuba, Puerto Rico, Jamaica), Kis-Antillák, Bahama-szigetek.
É-Amerika partvonala erősen tagolt. É-i partja előtt szigetvilág terül el, melyhez a Föld legnagyobb sziget Grönland is tartozik („Zöld föld”).
D-Amerika partvonalát csak a nagy folyók öbölnek tetsző torkolatai tagolják. Legnagyobb sziget a kontinens D-i végénél fekvő Tűzföld, melyet a Magellán-szoros választ el a kontinenstől.

Történelmi adottságok

Amerika első európai felfedezői a vikingek voltak. Csak a nagy földrajzi felfedezések tették a kontinenset ismertté, majd a felfedezők nyomában érkező kalandorok ismerték meg a kontinens belsejét.
Kolumbusz Kristóf – San Salvador-szigeten kötött ki, feltérképezte a szigetvilágot, a szárazföldi híd K-i partjait, eljutott az Orinoco torkolatáig.
Amerigo Vespucci – Közép- és Dél-Amerika K-i partjainál járt többször
Magyar utazók, tudósok is részt vettek az Újvilág megismerésében (pl. Xantus János – Nagy-síkság, Kalifornia, Mexikó)

ÉSZAK-AMERIKA (KANADA, USA)

KANADA

Lakóinak többsége Alberta, Ontario és Quebec tartományban él. A világ második legnagyobb országa.
Fontosabb tájegységei: Ny-on a Sziklás-hegység (legnagyobb rész 2000 m-nél magasabban fekszik, legmagasabb csúcs a Mount Logan – 5959 m), D-én a Nagy-Tavak és a Szent Lőrinc-folyó menti síkság, K-en Új-Foundland, É-on a sarkvidéki területek.
Mivel az ország területének 4/5-e lakatlan, a természetbarátok könnyen találnak érintetlen területeket. Kanadában több tó van, mint a világ bármely más országában. Vadban igen gazdag ország (szürke- és feketemedve, jávorszarvas, farkas, lazac, pisztráng stb.)

Az első telepesek Franciaországból érkeztek ide, majd két év múlva brit telepesek is. Hamarosan megkezdődött a vetélkedés a két hatalom között. A brit győzelem ellenére az országban megmaradt a nyelvi és kulturális kettősség.
A 20.sz.elején az ország lakossága a kétszeresére nőtt a bevándorlásnak köszönhetően.

Idegenforgalmában az utóbbi időben fellendülés tapasztalható, ami főleg az amerikaiaknak köszönhető. A turizmus ma már az ország első nyolc legfontosabb gazdasági ága között van.
Az ország vonzereje: vadászat, horgászat, vadvízi evezés, túrázás, természeti látványosságok, városok nevezetességei.
Az országon belül a fő közlekedési eszköz az autó és a repülőgép, személyszállító vonatok csak Montreal-Toronto-Windsor területen, illetve a Sziklás-hegységben jelentenek kivételt.
Ottawa – főváros, nemzeti múzeum és nemzeti kulturális központ
Quebec – történelmi központja Unesco világörökség, az ország legrégebbi városa, a kanadai franciák kulturális központja
Montreal – második legnagyobb városa, óvárosa történelmi terület, olimpiai stadion, múzeumok, Notre-Dame-bazilika
Toronto – Ontario-tó É-i partján, legnagyobb városa, CN-torony a világ legmagasabb szabadon álló építménye (533 m), Royal Ontario Múzeum kínai gyűjteménye
Niagara-vízesés – Erie- és az Ontario-tavat köti össze, kanadai szakasza 54 m magas, 675 m széles
Dinoszaurusz Tartomány Park (Alberta) – Unesco világörökség
több Nemzeti Parkja is Unesco világörökség

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Fekvése kedvező, mivel két óceánnal is érintkezik. Partvonala tagolt, kikötők építésére alkalmas.
Ny-i részét a Pacifikus-hegységrendszer és a Sziklás-hegység vonulatai ágazzák be.
Az ország közepén terül el a Préri-fennsík és a Mississippi-alföld.
K-en az Appalache röghegysége húzódik, innen a Parti-síkság vezet az Atlanti-óceánhoz.
Az USA-hoz tartoznak még Hawaii csendes-óceáni szigetei is.
Éghajlata túlnyomórészt mérsékelt, Dél-Kaliforniában mediterrán.

Első lakói az észak-amerikai indiánok ősei Ázsiából jöttek át a Bering-szoroson, majd a skandinávok érkeztek. A nagy földrajzi felfedezések után érkeztek az első európai telepesek, a franciák és az angolok (az első brit telepesek a Mayflower-rel érkeztek). Történelmében jelentős szerepe volt a 18.sz.második felében a függetlenségi háborúnak, majd 1860-65-ben a polgárháborúnak.

Az idegenforgalom rendkívül fejlett, változatos domborzata és éghajlata is szerepet játszik ebben. Fontos az üzleti, sport- és konferencia-turizmus. A nagy távolságok miatt a belföldi turizmusnak is nagy jelentősége van, bár aki autóbusszal utazik az USA-ban, az vagy diák vagy turista. Jelentős a kiutazás (elsősorban Európába, Dél- és Közép-Amerikába és a szigetekre). Az érkezéseket tekintve nemzetközi viszonylatban az első között van, az idegenforgalmi bevételt tekintve az első helyen áll.

Régiók

1.Keleti partvidék
Washington – Washington és Lincoln emlékműve, Capitolium-domb – törvényhozás, Fehér Ház, Kennedy-központ, sok park, múzeumok, egyetemek
Philadelphia – Independence Hall Unesco világörökség, központjának régi épületei védettek
New York – Szabadság-szobor Unesco világörökség, Wallstreet, Broadway, Metropolitan Múzeum, Empire State Building, ENSZ palota, World Trade Center
2.Nagy-Tavak vidéke
Niagara-vízesés – 56 m magas és 325 m széles

3.Déli államok (Virginia, É- és D-Karolina, Georgia)
Charleston – polgárháború idején jelentős csaták színhelye, több 18.sz-i lakóháza és épülete fennmaradt
Savannah – turisták által szívesen látogatott város, Georgia állam legrégebbi történelmi városa
Atlanta – jelentős kongresszusi központ, 1996. Olimpia

4.Florida
Orlando –
Cape Canaveral – Kennedy Űrközpont
Palm Beach – homokzátonyra épült népszerű üdülőhely
Miami – népszerű üdülőhely

5.Mississippi vidéke
New Orleans – idegenforgalmi központ, dzsessz szülővárosa, francia negyedben farsangi vigasság, folyami hajókon legalizált szerencsejátékok vonzzák a turistákat
Memphis – Elvis Presley lakóháza

6.Sziklás-hegység
Grand Canyon, Yellowstone Nemzeti Park – Unesco világörökség

7.Kalifornia
San Francisco – oktatási és kulturális központ, a turisták Mekkája, meredek utcákon felkapaszkodó, drótkötélpályás régies villamosok
Santa Barbara – vonzó üdülőhely, fő bevételi forrása az idegenforgalom
Los Angeles – fő megélhetési forrás az idegenforgalom, forgalmas kikötő
Hollywood –
Disneyland –

8.Hawaii
James Cook fedezte fel, Hawaii Vulkánok Nemzeti Park Unesco világörökség (4000m-nél magasabb vulkánok a Mauna Kea és Mauna Loa)
Pearl Harbour nemzeti történelmi emlékhely
főváros Honolulu

KÖZÉP- ÉS DÉL-AMERIKA

Közép-Amerika nagy része magas hegyvidék, erősen vulkáni terület. Két része a „szárazföldi híd” és a Nyugat-indiai-szigetvilág. Legkeskenyebb részét a Panama-csatorna vágja át.
A Mexikói-fennsík száraz területein hatalmas kaktuszok élnek.
Lakóinak többsége mesztic.
A Yucatán-félszigeten éltek a maja, a fennsíkon pedig az azték indiánok.

Dél-Amerikát a Panama-földszoros köti Közép- és Észak-Amerikához. Nyugati peremén az Andok (a spanyol eredetű „andos” szóból származik, jelentése „kertek”, ami itt az indiánok lépcsős, teraszos kertjeire vonatkozik) a pacifikus hegyláncok folytatása. Ma is van itt kb. 50 működő vulkán, gyakoriak a földrengések.
A kontinens K-i részén ősföldek emelkednek, ennek egy darabja a Brazil-felföld.
Legnagyobb síksága az Amazonas-medence, É-on az Orinoco-medence, D-en a Paraná alföldje helyezkedik el.
Legdélibb része a Tűzföld, onnan kapta nevét, hogy az őslakó indiánok a hideg ellen tüzeket raktak.

MEXIKÓ

Csodálatos hely a látogatóknak, amit a turisták évről évre növekvő száma is mutat. A turistákat különösen az ókori civilizáció csodálatos emlékei és a forró vérmérsékletű latin életforma vonzza. A maja és azték romvárosok, piramisok, a csodálatos tengerpartok, hegységek, vulkánok mind-mind az idegenforgalom középpontjában állnak.
Az ország kultúrája igen gazdag, különösen érdekes az indián kultúra.

Mexikó City – 2200 m tengerszint feletti magasságban, hegyek és vulkánok gyűrűjében, területe magába foglalja Montezuma azték fővárosának, Tenochtitlánnak utolsó nagy templomát, a spanyol hódító, Cortez palotáját, az olimpiai sportstadionokat, a világ legnagyobb bikaviadal-arénáját
Teotihuacán piramisa (Halottak útja) – Unesco világörökség
Acapulco – világhírű üdülőhely, homokos tengerpart, luxusszállodák, trópusi növényzet

KUBA

A Karib-tenger gyöngye.
A turizmusban óriási lehetőségek vannak, hiszen a csodálatos homokos tengerpart, az erdőkkel borított hegyek és a koloniális építészet remekei valóságos turistaparadicsommá avatják.

Havanna – óvárosa és az erős Unesco világörökség, a város kikötőjében süllyesztették el az Egyesült Államok Maine nevű csatahajóját

HONDURAS

Tegucigalpa – főváros, magas, több 2000 m-nél is magasabb hegyek övezi, neve az itt élő maják nyelvén „ezüst hegyek”-et jelent
Maja romváros – Unesco világörökség
BAHAMA-SZIGETEK

Az észak-amerikaiak szórakozóhelye, fejlett turizmussal rendelkezik. Kolumbusz az ehhez a szigetcsoporthoz tartozó San Salvadornál lépett az Újvilág földjére.
Kihasználva Észak-Amerika közelségét, a kellemes klímát, a fehér homokos strandokat a bahamai és külföldi üzletemberek az idegenforgalom nagyarányú fejlesztésébe kezdtek. Ma már mintegy 3,5 millió turista látogat ide, a turizmus a gazdaság alapja lett.

Nassau – főváros, fő tevékenysége az idegenforgalom és a banküzlet, adóparadicsom

DOMINIKA

Nevét Kolumbusztól kapta, aki egy vasárnapon bukkant rá (domingo=vasárnap).

Santo Domingo – Unesco világörökség, kulturális és kereskedelmi központ, 16.sz-i székesegyházában temették el Kolumbuszt, mielőtt maradványait Sevillába vitték volna. Fő bevételi forrása a turizmus.

ECUADOR

Quito – főváros, Unesco világörökség, majdnem 3000 m magasan fekszik az Andok hegyei közt, az indiánok hasonló nevű városának romjain alapították

Galápagos-szigetek – Ecuadorhoz tartozik, a Csendes-óceánban. Vulkáni eredetű szigetekből álló szigetcsoport. Egyedülálló növény- és állatvilága miatt a szigetek 90 %-a nemzeti park, a Galápagos Nemezti Park Unesco világörökség

PERU

Több mint 500 évvel ezelőtt a dél-amerikai indiánok legnagyobb civilizációjának, a napimádó inkáknak volt itt a központja. A gazdag, jól szervezett Inka birodalomhoz tartozott Ecuador és Chile egy része is. Cuzco és Machu Pichu ősi inka városok látványos romjai a kontinens legnagyszerűbb műemlékei közé tartoznak.

Machu Pichu az Andokban, az Urubamba folyó felett található. Az inka „Nap szüzei” templom papnői találtak itt menedékre a spanyol erőszak elől. A város négy évszázadon át érintetlen maradt. Ma Unesco világörökség.
Lima – az ország fővárosa, a spanyol hódító, Pizarro alapította, történelmi központja Unesco világörökség

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?