Főoldal » Elektronikus ábrázolás szak

Elektronikus ábrázolás szak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az okleveles elektronikus ábrázolás alapszakos grafikus ismeri az elektronikus képalkotás és képfeldolgozás kifejezőeszközeit, műfajait, tendenciáit, lehetőségeit, gyakorlatát; a digitális képnyelv, a tervezőgrafika, valamint a vizuális kommunikáció különböző területeit.

Tájékozott a magyar és európai vizuális kultúra területein, ismeri a kortárs művészet kiemelkedő alkotásait. Képes a különböző technikai képfajtákkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatok megoldására, felkészült elképzeléseinek szakszerű bemutatására, valamint tudásának átadására. Kiismeri magát a kulturális és művészeti üzleti élet vállalkozási és jogi területein is.

Az elektronikus ábrázolás szakos grafikus az alábbi hasznos képességekre tesz szert tanulmányai során:

– kreativitás, rugalmasság, alkotókészség
– kísérletező, analitikus beállítottság
– eredeti, szuverén látásmód, autonómia
– kiemelkedő rajzkészség
– átlagon felüli esztétikai és arányérzék
– kifinomult szín-, forma- és térlátás
– magas fokú precizitás
– céltudatosság
– kitartás és szorgalom
– önállóság
– jó megfigyelőképesség és figyelemkoncentráció
– jó együttműködési készség

A szóban forgó képzés azoknak a jó rajzkészséggel és vizuális érzékenységgel rendelkező fiataloknak ajánlott, akik az átlagosnál fejlettebb kreativitással, eredeti és szuverén látásmóddal rendelkeznek, továbbá maximálisan nyitottak a művészet és kommunikáció új távlataira.

Elengedhetetlen a precizitás és a megbízhatóság; fontos a csapatban, de mégis önállóan dolgozni tudás képessége és igénye. Ennél a szakmánál a jó együttműködési készség, a szakmai alázat, és a rendszerben való gondolkodás képessége is alapvető, valamint hogy a grafikusi pályára készülő ne idegenkedjen az egész napos ülőmunkától és pepecseléssel járó, türelempróbáló feladatoktól.

A végzettséggel megcélozható állások:

Alkalmazott grafikus: a megbízásban szereplő munkát (arculatokat, kiadványokat, magazinokat, prospektusokat, hirdetéseket, plakátokat, illusztrációkat, honlapokat) az előzetesen egyeztetett elképzeléseknek megfelelően önállóan – manuálisan vagy digitális formában ? megtervezi és elkészíti. A terveket előkészíti levilágításra, nyomdai sokszorosításra, és felügyeli ezen munkálatokat.

Képgrafikus: Tanulmányrajzokat, vázlatokat, sokszorosított grafikákat (metszeteket, rézkarcot, litográfiát, szitanyomatot, illusztrációkat) készít. Nyomdai előkészítést végez.

Illusztrátor: az író, szerkesztő, vagy kiadó elképzeléseinek megfelelő képzőművészeti alkotásokat vagy fotókat készít valamilyen témában. Újságoknál, könyv- és lapkiadókban vagy önállóan dolgozik.

Képszerkesztő: a kiadványszerkesztés, az animáció- és a videofilm-készítés területén dolgozó szakember. A megbízásnak megfelelően önállóan elkészíti a szükséges tervvázlatokat és a munkát.

Webdesigner: adott honlap kialakítását, elrendezését a megrendelői kéréseknek megfelelően esztétikusan, vonzó módon megtervezi, megszerkeszti.

Tördelő: nyomtatott kiadványok, sajtótermékek struktúráját kialakítja, esztétikusan és a szerkesztői céloknak megfelelően elrendezi (betördeli) a szövegeket és képeket.

Animátor: az animációs film képkockáinak kulcspozícióit, mozgását készíti el. A filmszakmán kívül például a videojátékok és az internet világában is szükség van rá.

– Karikaturista: egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen jelenetet szándékosan túlzó módon, torzítva rajzol le – a szórakoztatáson kívül kinevettetés, fenyegetés, figyelmeztetés és bírálat céljával.

Egyetemi művésztanár: felsőfokú oktatási intézményben elméleti vagy gyakorlati ismereteket tanít, és tudományos kutatómunkát végez. Feladata az előadások, szemináriumok, gyakorlatok, konzultációk, vezetése; oktatási anyagok, jegyzetek, tankönyvek írása, valamint a tanulók vizsgáztatása.

Ahol az oklevél még hasznos lehet:

Művészeti vezető: a művészeti koncepció kialakításáért és megvalósításáért, a vizuális megjelenítésért, vizuális kommunikációért felelős szakember pl. újságoknál, reklámügynökségeknél, filmes területen, színházaknál, kulturális intézményeknél, fesztiváloknál.

Díszlet- és jelmeztervező: egy színdarabhoz, filmhez – a rendező kívánságának megfelelően – díszletet és jelmezt tervez, majd felügyeli a kivitelezést. Általában színházaknál helyezkedik el, vagy saját vállalkozásában dolgozik.

Karrierlehetőségek

A képzés ideje alatt az elektronikus ábrázolás szakos hallgatóknak két hetes művésztelepi gyakorlaton és egy hetes szakmai tanulmányúton kell részt venniük, amelyek révén későbbi munkájukban is kiválóan hasznosítható ismeretekre és kompetenciákra tesznek szert.

A webdesign szakirányon végzett grafikus a webes látványvilágért és a honlapok megjelenéséért felelős kreatív szakember, szerkesztő és tervező; az internetes képi tartalmak koordinátora a felhasználói igények és a művészi minőség összeegyeztetésével, a megrendelő felkéréseinek megfelelően.

A képanimátor szakirányon végzett grafikus az analóg képi információk digitalizálásával, a digitális és a mozgóképes anyagok szakszerű animálásával foglalkozó szakember, aki felkészült kiadvány-előkészítő, szerkesztői feladatokra is.

Az elektrográfia szakirányon végzett grafikus a digitális alkalmazott grafikai képi nyelvet jól ismerő és magabiztosan használó, a képi kommunikációban otthonosan mozgó tervező-kivitelező szakértő.

Az alapdiplomás elektronikus ábrázolás szakos grafikus általában alkalmazottként csoportokhoz, kreatív ügynökségekhez, tervező stúdiókhoz csatlakozva végzi munkáját.

A kulturális élet különböző színterein végzett alkotó munkán kívül bekapcsolódhat gyermekek és felnőttek tanfolyamokon, szakmai műhelyekben, szakkörökön, vagy alap, közép és felsőfokú intézményekben való – művészeti oktatásába, művészetterápiás és szabadidős tevékenységekbe, továbbá események, programok szervezésébe.

Elhelyezkedhet önkormányzati, közigazgatási területen, társadalmi és civil szervezeteknél, kiadóknál; a reklám, kommunikáció, média, internet világában. Elkezdhet tanítani, és tanulmányait mesterképzésen is folytathatja.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?