Főoldal » Fiesta a könyvtárakban

Fiesta a könyvtárakban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

E blog indulásával egyidejűleg, a mai napon, 2013. március 20-án kezdetét vette a könyvtárakban a 14. Internet Fiesta, amelynek idén az internet közösségépítő szerepe áll a központjában. Célja, hogy minél többen ismerjék meg a világháló – és azon belül a közösségteremtés eszközei – által nyújtott lehetőségeket. Mindennek az ad aktualitást, hogy napjaikban rendkívül elterjedtek a web 2.0 eszközök az internethasználók körében: az interneten történő vásárlás, ügyintézés, a közösségi oldalak egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. A SocialTimes.hu statisztikái szerint jelenleg Magyarországon 4.407.560 aktív Facebook használó van, ami a lakosság 44,26%-át teszi ki, ráadásul a mobilról bejelentkezők aránya már csaknem annyi, mint a nem mobilról bejelentkezőké.

Magyarország 2000-ben csatlakozott az Internet Fiestához, melyet az internetes kultúra népszerűsítése céljából már évek óta több,  mint 100 országban rendez meg az Internet Society (ISOC). Ekkor a könyvtárak közül még csupán kettő: a kecskeméti Katona József Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vett részt az Internet Fiestán.  A programsorozatot minden évben más és más téma köré szervezik, pl. 2004-ben, az eu-csatlakozás évében „Szia, Európa!” volt a Fiesta szlogenje.

Az Internet Fiestához évről évre többen csatlakoztak és egyre gazdagodott a programkínálat is. Idén az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezi meg az Internet Fiestát, melynek keretében mintegy 200 könyvtárban kb. 1300 programot kínálnak az érdeklődőknek szinte valamennyi korosztály számára.

Az Internet Fiesta keretében hallhatnak előadásokat az interneten történő vásárlásról, az e-ügyintézésről, önképzés (pl. nyelvtanulás az interneten), a közösségi eszközök használatáról és lehetőségeiről, a kulturált internetezés íratlan szabályairól (netikett), a blogokról és a blogolásról és az internet veszélyeiről. Játékos kedvűek pedig internetes játékokat próbálhatnak ki és vetélkedőkön vehetnek részt. Számos könyvtár a Fiesta ideje alatt kedvezményes beiratkozási lehetőséget kínál és szintén sok könyvtár hirdet megbocsátást azon olvasóik számára, akik a kölcsönzési idő lejárta után viszik vissza a náluk lévő könyveket vagy egyéb könyvtári dokumentumokat.

A Fiesta internetes oldalán részletes tájékoztatást kaphatnak az eseményekről, melyek között kereshetnek megyék, települések, intézmények, időpontok, célközönség (pl. nagyik), a rendezvények típusa (pl. előadás, beszélgetés) és a rendezvények témaköre (pl. közösségépítés a neten) szerint.  A honlap főoldalán lévő menüből választhatjuk ki a szűrés szempontját (pl. célközönség) és a következő oldalon egy legördülő menüből választhatunk (pl. minden korosztály). Ezt követően máris lehet válogatni a találatok közül.  Valamennyi program ingyenes!

A Fiesta 2013. március 27-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában megrendezésre kerülő zárókonferenciával ér véget, ahol Fodor Péter főigazgató megnyitó beszédében értékeli és összegzi a tapasztalatokat, majd az internetezés mai jelenségeivel foglalkozó előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők.

  

Források:

10 éves az Internet Fiesta – cikk a Debreceni Városi Könyvtár honlapján
http://www.dbvk.hu/index.php?do=programok-fiesta&id==programok-fiesta-10eves

Az Internet Fiesta honlapja: http://fiesta.kjmk.hu/fiesta/Default.aspx

Zárókonferencia: http://fiesta.kjmk.hu/fiesta/konferencia.aspx

SocialTimes.hu statisztika: http://socialtimes.hu/stat/HU javascript:mctmp(0);

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?