Főoldal » Gasztro-utazás 3. – Franciaország

Gasztro-utazás 3. – Franciaország

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A következőkben Franciaország legismertebb vidékein teszünk egy képzeletbeli utazást:

Bretagne
A tengerészek hazája – tengerpart, változatos, furcsa alakú sziklák, parányi szigetek különös jelleget kölcsönöznek a tájnak. Bretagne sajátos vidék: Brocékiande erdeje a Graal lovagokat idézi. A mítoszokat és legendákat többnyire a természet ihlette, melyre a carnaci menhirek és dolmenek is utalnak. A bretonok büszkék örökségükre, hűen őrzik hagyományaikat és nyelvüket.

Amit érdemes megnézni:
Rennes – Bretagne fővárosa, a művészet és történelem városa
Pointe du Raz sziklavonulata
Côte de Granit Rose (rózsaszín gránitpart) bájos kisvárosai
Breton kálváriák
Carnac lenyűgöző megalit emlékhelye
Bretagne szigetei
Gasztronómia: Bretagne-ben feltétlenül kóstoljuk meg a tenger gyümölcseit és a rákféléket!

Normandia
Tengerpartjával, természeti látnivalóival és virágaival kápráztatja el az utazót. Finom, szemcsés homokos tengerpartok, fehér sziklafalak, rejtélyes öblök, szórakozóhelyekkel teli kikötők, páratlan nyári üdülőhelyek – ez mind Normandia.

Fontosabb látnivalói:
Rouen – Normandia fővárosa. Nevezetességei: nagy óratorony, Notre Dame katedrális, múzeumok (pl. Óratorony múzeum, Szépművészeti, Természettudományi, Folyami és Tengerhajózási múzeum), a régiségkereskedők negyede
Le Havre – kikötő és fürdőváros világörökséghez méltó építészetével. Érdemes megnézni Franciaország 2. legnagyobb impresszionista gyűjteményét a Malraux múzeumban, a hajótulajdonos házát, idegenvezetéssel körbehajózni a kikötőt
Caen – a „Száz harang városa”. Látnivalói: a Férfiak Apátsága, a Nők Apátsága, a Posta múzeum
Mont-Saint-Michel – világörökség részét képező apátság
A partraszállás színhelyei egész napos kirándulás keretében végigjárhatók
Gasztronómia: A kisvárosok egyúttal a gasztronómia helyszínei is. Caen a pacaljáról, Vire a hurkájáról híress. Érdemes megkóstolni az alma alapú, enyhén alkoholos, szénsavas cidre-t és a szintén almából készült calvadost. Több mint 32 féle sajtból választhatunk, köztük a híres camembert-el.

Champagne
A pezsgő szülőhazája. Itt minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere. A vidék igazi kincseket rejt: pincék sokasága, középkori templomok, történelmi erődök.

Mit nézzünk meg?
Reims – a koronázó város. Látnivalói: Notre Dame katedrális, Szépművészeti múzeum, Tau-palota
Troyes – Franciaország legszebb középkori városa figyelemre méltó történelmi és művészeti emlékekkel
Epernay – a borvidék egyik meghatározó városa. Nevezetességei: Mercier-ház és annak a világon legnagyobb hordója, Moët & Chaudon-ház a narancsligetével
Pezsgőút
Sedan – Európa legnagyobb erődítményével
Alabárdos ünnep augusztus minden péntek és szombat estéjén – utcai rendezvény „utazás a történelemben” címmel

Burgundia
A Loire-völgy természeti szépségei, a román építészet remekművei, a burgundiai kastélyok, az 1200 km hosszú, hajózható csatornája, szőlővidékek, festői falvak – ez jellemzi Burgundát.

Látnivalók:
Dijon – Burgundia fővárosa. Épületeivel, műkincsivel emlékeztet a nagy hercegek dicsőséges uralkodására. Látogassunk el a hercegi és rendi palotába, a Saint-Beninge katedrálishoz, térjünk be a tradicionális helyi finomságokat árusító boltokba (mustár, ribizli likőr, mézeskalács), kóstoljuk meg a vidék borait
Beaune – meglátogathatjuk a régi Hôtel-Dieu-t, a szegények kórházát, mely igazi építészeti műalkotás
Fortenay – híres a világörökség részét képező 12. századi ciszterci apátsága
Cluny – érdemes megnézni a ciszterci apátságot, az óvárost
Guédelon – középkori ösvényén tehetünk egy kirándulást
Burgundiai borút
Gasztronómia: Sokféle ízletes ételből választhatunk itt tartózkodásunk során: a bresse-i szárnyasok, a charolais-i borjú, a halak és rákok csábítják a vendégeket. Kihagyhatatlan specialitások: kemencében sült borjú vörösbor mártásban, csiga burgundi módra. A lakomát pedig egy pohár híres burgundiai vörösborral koccinthatunk.

Provence
Álomszép táj, érzékeket elbódító aromák. A ciprusok, levendula, narancsfák, olajfák, napraforgó és a mák birodalma.

Ami programunkból kihagyhatatlan:
Marseilles – Provence kapuja. történelmi emlékek, vendégszeretet, kulturális sokszínűség várja a látogatókat. Látnivalói: Notre Dame de la Garde, kiállítások a Vielle-Charitél-en, a környék halászkikötői, If vára, Marseilles piacai
Avignon – a pápák városa. Látogassunk el a pápai palotához, az óvárosba, nézzünk meg néhány múzeumot, üljünk be a Place de l’Horloge-n (Óratorony tere) egy kávéházba.
Aix-en-Provence – Fontosabb nevezetességei Cézanne műterme, a termálfürdő és a kaszinó
Arles – római amfiteátrum, a „sárga házban” élt 1888-89-ben Vincent van Gogh. Természeti látnivalói a Verdon-szoros és a Magas-alpok útja
Gasztronómia: A termékeny föld sok mindent kínál. Híresek a provence-i fűszerek: a csombor, a majoránna, a bazsalikom és a rozmaring. Kóstoljuk meg feltétlenül a bárányragut és a vidék csodálatos vörösborát.

Côte d’Azur
Apró, fehér kavicsos partok, türkiz színű tenger, Cannes, Monte

Carlo, Nizza – ez a francia Riviéra.
Monte Carlo – az európai szerencsejáték legismertebb központja. Elegáns szállodák, luxusautók, jachtok, híres ékszer- és ruhaüzletek mindenhol
Nizza – látogassunk el az óvárosba és a virágpiacra, csodáljuk meg a panorámát a Parc de Chateua-ból, tegyünk egy kellemes sétát a Promenade de Anglais sétányon.
Cannes – a nemzetközi filmfesztiválok színhelye. Látnivalói közül kiemelendő az őrtorony és a vár az óvárosban, Saint Honorat szigete az apátsággal
Monaco – a világ 2. legkisebb állama, ahol minden utazó ellátogat a Hercegi palotához
Grasse – a parfümgyártás fővárosa. Ne hagyjuk ki a látogatást a Fragonard parfümgyárba!
Gasztronómia: Mivel a francia Riviéra az olasz Liguria és Provence között fekszik,a vendéglők kínálatában mindkét konyha legjobb fogásai megtalálhatók. Legismertebbek: Bouillabaisse )halleves), melyet mindegyik vendéglő egyedi recept szerint készít. Soup de possions – kis halakból készül, erős aromáját a sáfrány teszi egzotikussá. Soupe au pistou – egyféle pesto-szósszal készített zöldségleves, melyben a bazsalikom mennyisége a szakácsra van bízva. Gnocchi és Ravili a la niçoise utal Olaszország közelségére. Különösen ízletes a juhok húsa, mivel a legelőkön rengeteg az aromás gyógyfű és fűszernövény. Dél-Franciaország konyhájában egyetlen szabály érvényes: minden használható, ami jóízű. A vidék meghatározó jellemzője a zöldségek és gyümölcsök kitűnő minősége.

És végül néhány tipikus francia étel:
Filé parizian, Roquefort-saláta körtével, Ratatouille, Salade niçoise, narancs-sörbet rózsavízzel,Coq au vin, burgundiai marharagu, Sabayon, Crepes Suzette

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?